Hirdetés

Szombathelyi közgyűlés, 2012. szeptember: a pártok összefoglalói

2012.09.28. 15:26

Láthatóan a költségvetés jövőbeli alakulása aggasztja leginkább a képviselőket, de ez már 20 éve így van. Az aktuális politikai vita most az oktatás körül van.  Hivatalos:  október 26-án Szombathelyre érkezik Orbán Viktor.

HirdetésSzeptember 28-án zajlott Szombathely város aktuális közgyűlése. Lapunk – levonva a tapasztalatokat a közgyűlések fejleményeiből - nem küldött tudósítót az eseményre.

A nap döntéseit, vitáit a péntek délelőtti sajtótájékoztatókból foglaljuk össze.

Jobbik: közbiztonság és városi cégek

Balassa Péter a Jobbik képviselője – nem először – a város közbiztonságára koncentrált. Szerinte őszintén kellene beszélni erről, ez ügyben nem hangulatkeltés van, hanem problémák. Példaként az elhallgatott „vascsöves” támadás mellett megemlítette a „drogtanya” TEK általi felszámolását, egy tömegverekedést és hasonló ügyeket, melyeket szerinte a közbiztonság romlására utalnak. Balassa ezzel hozta összefüggésbe a Hollósi Gábor városi kapitány leváltását is.

A politikus megemlítette, hogy javaslatát – mely szerint hallgassák meg a megyei és városi rendőrségi elöljárók beszámolóját – most nem vették napirendre, de van remény, hogy ez októberben másként lesz.

A képviselő foglalkozott a város pénzügyi helyzetével is. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Molnár Miklós gazdaságért felelős alpolgármester (Pro Savaria) kézben tartja a költségvetést, ugyanakkor sokat elárul, hogy a városvezetés ebben a gazdasági helyzetben 8 millió forintért fel akarja újítani a városháza nagytermét.

A város hatalmas adósságot görget maga előtt, az intézkedések pedig egy vízbe dobott tanulóra emlékeztetnek, aki nem egyenletes csapásokkal igyekszik a partra jutni, hanem össze-vissza csapkod, míg el nem süllyed – hangzott el.

Balassa szerint nagy hiba volt a városi parkfenntartó létrehozása, akinek vezetője alkalmatlan a feladata végrehajtására.

A politikus végül minden képviselő nevében elnézést kért a közgyűlés során elhangzott káromkodások és személyeskedések miatt.

LMP: költségvetési anomáliák

Horváth Zoltán az LMP képviselője láthatóan nem osztotta Balassa negatív véleményét a közgyűlés stílusával kapcsolatban, ugyanis ő konszolidáltnak látta azt, mivel az csak egyszer kellett  rendontás miatt félbeszakítani.

A képviselő emlékeztetett: napirendre szerette volna napirendre vetetni a Csaba utcai felüljáró elnevezésének ügyét. Ő azt javasolja, a létesítményt nevezzék el két magyar nagytőkésről. (Neveket nem mondott, de a sorok között kiolvastuk, hogy a politikus nagy valószínűséggel Simicska Lajosra és Nyerges Zsolt Fidesz-közeli vállalkozókra gondol – a szerk.)

Horváth Zoltán szerint áttekinthetetlen a költségvetés: erre példa, hogy míg korábban jelentősen megemelték a Haladás támogatását, most brutálisan megnyirbálták. Szintén érdekesen alakult a szimfonikus zenekar finanszírozása, amely idén feleannyi pénzből kénytelen gazdálkodni, mint tavaly.

A képviselő szerint fontos lenne egy civil koncepció létrehozása, illetve jelezte: a párt nem tudja elfogadni a szakképző intézmények államosítását.

MSZP: oktatás és költségvetés

Czeglédy Csaba szocialista frakcióvezető szerint „gyámság alá kerül” a szombathelyi közoktatás azáltal, hogy januártól az államhoz kerül az intézmények szakmai irányítása.

A politikus szerint alapvetően elhibázott, hogy a jól működő szombathelyi oktatás állami felügyelet alá kerül, mert így a város feje felett könnyen születhet olyan döntés – szakiskolák átszervezése, osztályok megszüntetése stb. -, amely nem szolgálja Szombathely érdekeit.

Ami a negyedszerre módosított költségvetést illeti, arról Németh Kálmánnak (SZTKE) az a véleménye, hogy aggodalomra ad okot, ha a város nem kapja meg az államtól igényelt, úgynevezett önhiki támogatást.

Az elmúlt időszakban volt olyan két hónap, amikor a város – még a folyószámla hitel segítségével sem - tudta kifizetni a szállótóit – tudtuk meg.

A szakember ismét kifejezte abbéli óhaját, hogy jó lenne, a városvezetés elmondaná, hogyan is képzeli a finanszírozást, ugyanis a törvény szerint jövőre egy település csak akkor finanszírozgat nem kötelező tevékenységeket (sport, kultúra stb.) ha előtte maradéktalanul eleget tesz a kötelező tevékenységeknek.

Németh Kálmán elmondta: az önkormányzati cégek egy része nagyon gyenge eredményt produkált, név szerint a pellengére a parkfenntartó került.

Ugyanakkor 400 millió forintos nyereséget produkált a korábban veszteséges Távfő. (Németh Kálmán kérdésünkre elmondta: cég nyeresége a nem a város, hanem a Szova Zrt. költségvetésében jelenik meg.)

A két politikus részletesen beszélt a Távhő számlázása körüli anomáliákról is, amelynek egyik magyarázata, hogy a lakosság és a cég közé magáncégek ékelődtek be, akik leolvassák a mérőórákat.

Czeglédy Csaba beszámolt arról a szürreális magyar gyakorlatról, hogy az országgyűlési képviselők, akiknek egy része polgármester, a fővárosban megszavazza azt a törvényt, hogy hitelből nem lehet nem kötelező önkormányzati feladatokat finanszírozni, majd a városukban a nem kötelező feladatokat átminősítik kötelezőnek, hogy ne kelljen megszüntetni őket.

Fidesz: büszkeség és bosszúság

Marton Zsolt alpolgármester is a költségvetésre helyezte a hangsúlyt. Ezzel kapcsolatban elmondta: néhány politikai szervezet amnéziában szenved, hiszen mindenki által ismert, hogy a várost és annak legnagyobb gazdasági társaságát, a Szovát, jelentős adósságszolgálat terheli. Mindkettőnek idén kell először nagy összeget törlesztenie a korábban felvett kölcsönökből.

A városnak idén kétmilliárd forintnyi tőke és kamattörlesztést kell kifizetnie saját erőből. Ez sikerül is, ami egyrészt öröm, másrészt bosszúság, hiszen ennyivel kevesebb mozgástere van az önkormányzatnak – mondta az alpolgármester, hozzáfűzve, hogy adósságszolgálat nélkül - most először – szufficitet, azaz többletet mutatna a szombathelyi költségvetés.

Sajtókérdésre az alpolgármester beszélt az oktatás átszervezésével kapcsolatos kérdésekről. Szerinte alapvető szemléletbeli különbség van a kormánypárt és az ellenzék között: az előbbi nem feltételezi automatikusan, hogy ami állami fenntartású, az rosszabbul működik. A helyi szakemberek megmaradnak, a diákok pedig valószínűleg keveset észlelnek a változásból – hangzott el.

Marton Zsolt elmondta: a város ismét elindul (a nem túl kellemes emlékű – a szerk.) Agóra-pályázaton, melyet most újra kiírtak, és amely megoldaná a sportház felújítását. 

Beszámolt arról is, hogy a közgyűlés rábólintott arra, hogy az LuK megveheti a Selyemrét utcai inkubátorházat, azaz a TISZK épületét.

Az alpolgármester végül bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök október 26-án Szombathelyre látogat, hogy részt vegyen az LuK új üzemcsarnokának az átadásán.