Lakhatási támogatási rendszert is kidolgoznak a rendvédelmiseknek

2015.04.20. 17:49

Az állomány tagjai 2019-ig 50 százalékos béremelésben részesülnek. Mindemellett egy megtakarítási alapú biztosítási és egy lakhatási támogatási rendszert is kidolgoznak a számukra. Utóbbi elsősorban állami kezességvállalás melletti lakásszerzési lehetőséget, kedvezményes hiteleket jelent - mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A rendvédelmi dolgozók illetményemelésében érintettek a rendőrök, a Terrorelhárítási Központ hivatásos állománya, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a büntetés-végrehajtás, az Országgyűlési Őrség állománya és a polgári titkosszolgálatok – jelentette ki Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Ezek az emberek nem keresnek annyit, amennyit szeretnénk, ezért is terjesztettük a parlament elé a rájuk vonatkozó törvényt – fogalmazott. Elmondta azt is: 2015. július 1-jétól 30 százalékos illetményemelést kapnak az alapfeladatokat ellátó tiszthelyettesek, zászlósok és tisztek. A nem alapfeladatot ellátó tiszthelyettesek, zászlósok és tisztek legalább 25 százalékkal, a parancsnokok pedig 15 százalékkal keresnek majd többet. 2019-ig bezárólag pedig összesen 50 százalékos emelés lesz. Ez azt jelenti, hogy 2016. január 1-jétől évi 5 százalékkal számolhatnak – magyarázta az államtitkár.

Hangsúlyozta: akik a mindennapjaink biztonságáért dolgoznak, nagyobb béremelést kapnak, mint az irodai dolgozók. Beszélt arról is, hogy a törvénycsomagnak az illetményemelés csak az egyik eleme, emellett szeretnének kidolgozni új lakhatási támogatási rendszert. Ennek határideje 2015. december 31-e, 2016 végéig pedig egy megtakarítási alapú biztosítási rendszert szeretnének kidolgozni az állomány részére.

A lakhatási támogatási rendszer elsősorban állami kezességvállalás melletti lakásszerzési lehetőséget, kedvezményes hiteleket jelent – tette hozzá.

A szaktárca egyébként a törvénycsomag kidolgozósa előtt felmérte, hogy az érintettek igényeit. Mintegy 16 ezer választ kaptak. Az illetményemelés mellett megemlítették még a munkakörülmények javítását, a technikai eszközök és a gépjárműállomány cseréjét. Ezt a törvényt egyébként több mint 95 százalékos támogatottsággal szavazta meg a múlt héten a parlament – hívta fel a figyelmet.

Annak kapcsán, hogy a hivatásos állomány volt tagjaiból létrejön a tartalékos állomány, elmondta: ez arra szolgál, hogy ha valaki időlegesen kiesik a szolgálatból – például gyesre megy –, akkor a tartalékos állományból lehet pótolni. Alapesetben tíz évig lehet valaki tagja a tartalékos állománynak, ez egy alkalommal 5 évre meghosszabbítható. Ha valaki kéri, hogy töröljék a tartalékos állományból, akkor ennek nincs akadálya – magyarázta Kontrát Károly.
 

.