Pénteken Szombathelyen is szállingózott a hó

2016.01.01. 09:11

Január elsején - hacsak percekre is - a délelőtti órákban Szombathelyen is szállingózni kezdett a hó. 

A meteorológusok péntekre az ország több pontjára havat ígértek.

A kisalfold.hu azt írja, reggeltől erősen felhős lesz az ég és szórványosan kisebb havazás, hószállingózás is kialakul, egészen a délutáni órákig. A lehulló hó mennyisége sehol sem lesz jelentős, de lepel-3 cm hóréteg estére többfelé előfordul. Az esti órákban csökken a felhőzet. 

A lap híradása szerint Győr-Moson-Sopron megyében reggel óta szállingózik a hó, igaz, komolyabb mennyiség sehol sem esett.

Egy olvasó fotókat is küldött a tél, és 2016 első hópelyheiről.

Fotók: kisalfold.hu

Több helyen havazik az országban, Visegrádon már a síelőket is várják; ha marad a hideg idő további sípályák is megnyithatnak majd - hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorfolyamában.

Az M1 tudósítója Tatáról bejelentkezve elmondta: a településen reggel óta folyamatosan havazik. Néhány óra alatt már 1-2 centiméter hó hullott. A közlekedésben egyelőre nem okoz problémát az időjárás.

A visegrádi Nagy Villám Sípálya üzemeltetőjének tájékoztatása szerint most még csak hóágyúkkal működik a pálya, de - mint hozzátette - az előrejelzések alapján természetes hóra is számítanak: jövő héten kedden, szerdán pár centiméter hó is hullhat.

Fehér Gyula, a Chernel István sí és turisztikai egyesület elnöke elmondta: Magyarországon tíz nagyobb sípálya működik, Visegrádon kívül további 5-6 helyen van hóágyú. Ezek a pályák összefogtak, és a "Síelj itthon!" elnevezésű mozgalom keretében szeretnék bemutatni, hogy Magyarországon is lehet síelni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának adatai szerint a 300 méter feletti települések közül Sopron Brennbergbányán 1 centiméteres hóvastagságot mértek. A 300 méter alatti településeken Sopron kertvárosban és Kuruc-dombon alakult ki hólepel. Emellett foltokban van még hó a péri repülőtéren, Sármelléken, Siófokon és Szombathelyen - derül ki a meteorológiai szolgálat adataiból.

Az előrejelzések szerint a következő napokban is többfelé várható hószállingózás, havazás. A leghidegebb órákban akár mínusz 15 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

(MTI)

.