Hirdetés

Tények és tévhitek a dúlaságról (2)

2010.01.26. 11:42

A szombathelyi Dolce Vita 4D Ultrahang Stúdió (Madentko Klinika) ügyvezetője, gyakorló dúla, újabb információkat oszt meg erről a speciális tevékenységről.

Hirdetés

Előzmény: A Dolce Vita 4D Ultrahang Stúdió: Tények és tévhitek a dúlaságról (1)

Előző írásomban megemlítettem pár tévhitet, ami a dúlaság körül kering. Azóta eltelt egy kis idő, és arra jöttem rá, hogy még a dúlák körében is vannak dolgok, amit teljesen másképp fogalmazunk meg magunknak, és másképp éljük meg ezt a hivatást. Tehát nem csak a kismama vagy az orvos nincs pontosan tisztában a dúlai feladatkörrel, hanem sok dúla sem.
 
Hogy ennek mi az oka, fogalmam sincs, valószínű az, hogy nincs egységesített képzés és továbbképzés, és az sem utolsó szempont, hogy nem egyformán gondolkodunk, így szükség esetén nem is egyformán nyújtunk támogatást, segítséget a szülőpárnak.
 
Nemrégiben egy ilyen jellegű támogatást tanító szülésfelkészítőt tartottunk Szentgotthárdon. Nagyon jó volt látni, ahogy az apák megnyílnak, és segíteni próbálnak szeretetett párjuknak az „ál vajúdás”, azaz a próba alatt. Itt készület az alábbi fotó is. Senkit nem szeretnék összezavarni, az lenne a javaslatom, hogy minden téren, így a dúla választás terén is, olvassanak, informálódjanak, ismerkedjenek és hozzák meg az Önök számára legmegfelelőbb döntést.
 

Hogy segítsek tiszta vizet önteni a virtuális poharunkba, íme egy kompetencia leírás, amit a legnagyobb dúla szervezet, a DONA tett közzé.
 
Dúlai kompetencia keretein belül az alábbi feladatok találhatók:
 
  • Megszakítás nélküli állandó jelenlét vajúdás és szülés alatt. Elengedhetetlen az a tény, hogy a folyamatos jelenlét bizalmi légkört teremt a szülőpárnak. Ezt a bizalmi légkört teremtjük meg azzal, hogy mindig tartogatunk egy mosolyt, egy bíztató szót az anyának.
  • A szülés, mint kulcs-élmény elismerése. Mi, dúlák, tudjuk, hogy mennyire fontos, hogy az anya saját erejének birtokában legyen vajúdása, szülése alatt. Egy ilyen élmény hatására sokkal megalapozottabb az anyasága, sokkal nagyobb az önbizalma, nem sérül az önértékelése, ennél fogva sokkal jobban gondozza gyermekét, a jövő generációja jobb kezekben van.
  • Az anya szülés emlékeinek táplálása, védése. A szülés élménye egy feneketlen kút. Azok az élmények, amiket e pár órában gyűjtünk, életünk végéig elkísérnek. Hisz az anya sosem felejti el a vajúdás rövid vagy esetleg hosszú óráit, sem azt a pillanatot, amikor először gyermeke szemébe nézett. Ha ez jó élmény marad, utána pozitívan töltekezünk, de sajnos ennek az ellenkezője is igaz…, amihez viszont sok munka kell, hogy átlendüljünk rajta.
  • A szülés pszichológiájára gyakorolt érzelmi hatások felismerése. Vajúdás alatt az anya érdekes állapotban van. Jelen is van meg nincs is, egyszer úgy tűnik, hogy hallja, amit mondunk neki, máskor ráborul a köd az elméjére, néha fáradtak tűnik, a másik pillanatban teljesen fitt. Egy dolog azonban biztos. Azok a szavak, mondatok, amik elhangzanak a vajúdás alatt, megmaradnak egy életre. Beégnek a tudatalattiba. Az a pár kedves szó, amit a szeretett párja a fülébe suttog örökre megmarad. Ezért javasolt burokban tartani a vajúdót, mert pozitív élmények hatására sokkal szebb és gyorsabb a szülés.
  • Kényelmi intézkedések ajánlása és a folyamat haladását segítő pozíciók segítése a vajúdás alatt. Nem véletlenül ez az utolsó a sorban. Ez a legkevésbé fontos. Az anya Tud vajúdni, szülni. Nekünk esetleg abban kell Őt segíteni, hogy rátaláljon arra a muzsikára, amit a teste dalol, és amit az agya elnyom, így nem hallja meg. Amint rátalál az anya a Saját hangjára, csak támogatni kell, és alkalmazkodni hozzá. Minden más csak többed rangú. Ide tartozik a masszázs, akupresszúra, hideg-meleg borogatások, zene, illóolajok használata, a kontrakciókkal való együttműködés segítése, bíztatás, információ nyújtás.
 
Megemlítenék pár dúlai kompetencián határozottan kívül eső tevékenységet is:
*         Magas dózisú vitamin szedésének javaslása
*         Aromaterápia (képzettség nélkül)
*         Homeopátia (képzettség nélkül)
*         Elektromos műszereken észleltek értelmezése, vagy egyéb leletek magyarázata
*         Moxa vagy hasi masszázs alkalmazása faros vagy magas egyenes állásban lévő baba megfordítására
*         Klinikai jellegű tanácsok adása
*         A gondozó ítéletének, becsületességének megkérdőjelezése, ellentmondása
*         A gondozóval az anya nevébe beszélni
*         Hüvelyi vizsgálat végzése
*         Magzati szívritmus mérése és értelmezése
*         Vérnyomás mérése és értelmezése.
 
Bízom benne, hogy nagyon sok anya fog élni azzal a lehetőséggel, ami itt Szombathelyen megadatott, hogy apai ÉS dúlai támogatással hozza világra gyermekét. Ha bizonytalanok, vagy úgy érzik, kevés az információ ahhoz, hogy dönteni tudjanak, nézzenek szét a világhálón, a környezetükben, én is szívesen állok rendelkezésükre. Mindenkinek pozitív élményekben gazdag szüléseket és felhőtlenül nevető babákat kívánok az új esztendőben is…
 
Dézsi Réka
ügyvezető, dúla
www.dulakapu.hu

Dolce Vita 4D Ultrahang Stúdió
9700 Szombathely, Széchenyi u.4-6
Madentko Klinika

Tel/fax: 0036-94-55-61-40
Mobil: 0036-302-36-36-88
 
 
 (A Dolce Vita 4D Ultrahang Stúdiónak az Alon-lapcsoport médiapartnere)