Hirdetés

Terápiás központ kórosan elhízottaknak Bécsben

2012.04.20. 11:22

Az érintettek egy fedél alatt érhetik el a fogyásukhoz szükséges összes kezelési módot.

Hirdetés

Kórosan elhízottaknak nyitott interdiszciplináris terápiás központot az egyik bécsi kórház.

Április közepén kezdte meg működését Bécs 6. kerületében az Adipositas Terápiás Centrum, ahol a kórosan elhízottak kaphatnak szakszerű, az egyes tudományágakon átívelő segítséget.

Minden beteg számára egyéni terápiát dolgoznak ki, amely a sport- és mozgástanácsadástól a pszichoterápiás kezelésen át a sebészeti beavatkozásokig terjed. „Nagyon meg kell nézni, hogy kinél érdemes mindjárt a műtéttel kezdeni, illetve kik azok a páciensek, akiknél először más területen kell próbálkozni” – magyarázza Prim. Univ.-Prof. Dr. Alexander Klaus, a centrum vezetője.

A központot életre hívó Krankenhaus der Barmherzigen Schwerstern tíz éve foglalkozik kórosan elhízott betegekkel, több száz sikeres gyomorszűkítő műtétet végeztek már el.

Ausztriában mintegy 860 ezer kórosan elhízott ember él, akiknek nemcsak az életminősége, de az életkilátásaik is rosszabbak a normális testsúlyúakénál. Az elhízás miatt gyakori náluk a diabetes mellitus, a magas vérnyomás, magas a vérzsírjuk és gyakran szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben, a légzésfunkció zavarában vagy epebántalmaktól. Körükben gyakoribbak az ízületi panaszok és a rákos megbetegedéseknek is nagyobb a veszélye.

Ráadásul a 40 kg/m2 feletti testtömegindexű embereknek csupán egy százalék az esélye arra, hogy a hagyományos eszközökkel tartósan csökkenteni tudják a testsúlyukat. Nekik nyújt komplex kezelési lehetőséget az új központ, ahol még önsegítő kör is működik.