Nemzeti parkok látóhatáron innen és túl

2015.04.13. 11:42

Ajánló természetbarátoknak.

Barangolni, felfedezni a körülöttünk lévő világot, a természet szépségeit - sokunk számára a kikapcsolódás tökéletes formája. Magyarország, a környező országok természeti szépségei számtalan izgalmas kihívást kínálnak a bakancsos turistáknak, családi és baráti társaságoknak egyaránt.

Szerencsés helyzetben vagyunk mi, a nyugati határszél, a régió lakói, mivel 1-2 nap járásra több nemzeti park, természetvédelmi szempontból kiemelt terület is ezen a vidéken található. Összegyűjtöttük merre, milyen látnivalókat, felfedezésre váró különleges helyeket találnak:

Fertő–Hanság Nemzeti Park

A Fertő-táj, a vidék növény-és állatvilága, az ausztriai Neusiedler See - Seewinkel Nemzeti Parkkal való összefonódása olyan egyedi életközösség felfedezésére nyújt lehetőséget, mely a legigényesebb természetbarátok számára is számtalan heuréka élményt kínál! A Fertő-tó kiváló terep a biciklis turistáknak, akik akár körbe is kerekezhetik a tavat, így közel kerülve a ritka madárvilághoz - nagykócsag, bíbic, kanalasgém - mindemellett rácsodálkozhatnak olyan jellegzetes növényekre, mint a fertői mézpázsit, sziki sóballa és sziki őszirózsa. És akkor a Hanság számtalan egyedi vonásáról még nem is beszéltünk!

A látogatók számára a környék kulturális nevezetességeinek felfedezésével kiegészítve akár több napos programként is bátran ajánljuk családi, baráti társaságok számára, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Hivatalos weboldal

Fertő-Hanság Nemzeti Park: vízitúra a Fertő-tavon

 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A nemzeti park olyan változatos területi egységeket ölel fel, hogy nem lehet kifogása a legínyencebb természet járónak sem. Tihany, a Badacsony, a Pécselyi-, Káli-, és Tapolcai-medencék, a Keszthelyi-hegység mellett olyan egyedi életközösség kap itt helyet, mint a Kis-Balaton. Már felsorolni sem egyszerű, hát még bebarangolni a vidéket, ami a természet felfedezésén túl számtalan élményt nyújt az ide látogatóknak.

A Cuha-völgy, a Somló, vagy a Mura ártere, a Káli-medence bazaltkúpjai felfedezni csábítják az ide látogató egyéni és csoportos turistákat a tanösvényeken, erdők mélyén, és más látogatóhelyeken.

Hivatalos weboldal

A Kis-Balaton, felülről

 

Őrségi Nemzeti Park

Az Őrség, a Vendvidék, a Rába folyó völgye, Szentgyörgyvölgy környéke hazánk legfiatalabb, 2002-ben létrehozott, majd egy vitás időszak rendeződése után 2008 áprilisától újra önálló nemzeti parkja. A valamikori őrispánság tája és a természeti egység itt is szorosan fonódik össze a környező ausztriai területekkel. Az európai zergeboglár, a sárga liliom és a kosbor fajták mellett a folyók pisztrángjai, alpesi gőték és sárga hasú unkák adják hírül: igen, ez egy felfedezni való különleges világa Magyarország délnyugati szegletének. A vidék tanösvényei rengeteg élménnyel várják az ide látogató turistákat, természetbarátokat.

Hivatalos weboldal

Őrségi Nemzeti Park - zergeboglár

 

Donau-Auen Nemzeti Park

Ausztriában, a Duna mentén, Bécstől a szlovák határig, a Morva folyó torkolatáig terül el. A park területén található Európa egyik legutolsó érintetlen ártéri területe. A Duna 36 km hosszan folyik a vidéken. A gazdag állat-és növényvilágot mi sem szimbolizálja jobban, mint a 700 növény-, 30 emlős- és 100 madárfaj.Mivel Alsó-Ausztria, Bécs környéke a nyugati határszélen élők számára szinte karnyújtásnyira van, érdemes felfedezni indulni ezt az egyedülálló vidéket családi, baráti túrák, hétvégi programok keretében.

Donau-Auen Nemzeti Park weboldala

Donau-Auen Nemzeti Park, Ausztria

 

Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park

Burgenland tartomány keleti részén, a Fertőzug szikes tavaival és a Fertő déli és keleti részeivel szoros egységben alkot életközösséget a táj. Ausztria e nemzeti parkjának létrejöttét sokak mellett Esterházy Pál herceg is szorgalmazta birtokain. A határon átnyúló terület védett nemzetközi jelentőségű vizes élőhely és bioszféra rezervátum, emellett világörökségi terület is. Kócsagok, gulipánok és gólyatöcsök lakják, és ha a látogató egy napnál többet szán a vidék felfedezésére, a barangolásra, nem kell, hogy kételkedjen benne: számtalan új élménnyel tér majd haza!

A Neusiedler See Nemzeti Park weboldala

Neusiedler See, Ausztria

 

Trigláv Nemzeti Park – Szlovénia

Igényes emelkedők, festői völgyek, egyedülálló növény- és állatvilág, valamint mesebeli tavak- az érintetlen természet szívében. Szlovénia egyetlen nemzeti parkja, Bled közvetlen közelében. A Triglav 2864 m-es csúcsa festői látvány, a tájat gleccseri eredetű meredek völgyek szabdalják. Zöld erdők, legelők és szakadékok, és a Bohinji tó, a kis szigettel. Jellegzetes hegyi legelők, parasztgazdaságok, hagyományosan készített sajtok adják a vidék egyedi hangulatát a flóra és fauna gazdagsága mellett.

Hivatalos weboldal

Triglav Nemzeti Park

 

Galéria

.