Több európai országban gyorsult az influenza terjedése

2012.01.21. 11:28

Az előző héthez képest Európában megduplázódott azon országok száma, amelyekben felgyorsult az influenza terjedése – számolt be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán szombaton.

A múlt heti öttel szemben most már tíz ország számolt be az influenza növekvő ütemű terjedéséről. Mostanáig Olaszországból regionális, Norvégiából, Svédországból, Hollandiából és Spanyolországból pedig helyi járványokat jelentettek az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak.

„Lassan, de terjed az influenza Európában” – írta az ÁNTSZ, kifejtve: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb összegzése szerint az év második hetében az EU 27 tagállamának többségében továbbra is alacsony volt az influenza aktivitása, Olaszországban és Spanyolországban viszont már elérte a közepes szintet. Továbbra is az influenza A(H3N2) vírus a meghatározó – tették hozzá.

Az ECDC január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány.
Az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi, szerdai jelentésében arról számolt be, hogy Magyarországon az előző héten mintegy 8 százalékkal emelkedett az influenzagyanús esetek száma, ismét egy ember szervezetében mutatták ki az influenza B vírusát.

Január 9. és 16. között az ország 14 közigazgatási területén emelkedett, 3 területén csökkent, 3 területen pedig nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez képest. A legtöbben a fővárosban, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében, a legkevesebben Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fordultak orvoshoz.

A 2011. év 40. hete óta tartó influenzaszezonban a múlt hét végéig 432 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK-ben. Mostanáig az influenza A és az influenza B vírusát is két-két beteg szervezetében mutatták ki.
 

.