Tömegek az osztrák adózásról szóló szombathelyi rendezvényen

2010.02.27. 15:12

A tudósító kissé meglepődik, amikor azt tapasztalja, hogy az MMIK konferenciatermében még a csilláron is emberek lógnak.

MMIK IGR Szombathely

Péntek délután reménytelenül és nagyon esik az eső a vasi megyeszékhelyen, az Alon tudósítója pedig azon morfondírozik, hogy lesz-e egyáltalán valaki az IGR szombathelyi rendezvényén, amely egy fórumot ígér osztrák adózási kérdésekről.
 
IGR fórum, Szombathely
 
Első hallásra, mi tagadás, nem a világ legizgalmasabb témája.
 
Az EU által támogatott ETE-Projekt* IGR - Zukunft ImGrenzRaum - JÖVŐ a Határtérségben az ÖGB Burgenland és az MSZOSZ nyugat-dunántúli irodáinak határon átnyúló projektje. A 7 év futamidejű – 2008. január 1-től 2014. december 31-ig tartó - projektet az EU, az Osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium (Bundesministerium für Arbeit, Soziales und Konsumentenschutz) támogatásával, valamint magyar közpénzekből finanszírozzák.
 
Ehhez képest azt tapasztalja, hogy az MMIK második emeleti konferenciatermében már minden szék foglalt, a szervezők pótszékeket próbálnak előkeríteni, de még azok is kevésnek bizonyulnak, mi több, a bejárati ajtónál már a terembe jutásért is kisebbfajta torlódás alakul ki.
 
IGR
 
„Mert ez olyan valami, ami érdekli az embereket” – magyarázza a külső szemlélő számára meglepő érdeklődést Dallos Bertold, az IGR-projekt osztrák közreműködőjének, az ÖGB-nek a munkatársa.
 
Igr
 
 
„Nagyon sokan dolgoznak Ausztriában, és sajnos nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ott milyen módon kell adózniuk, milyen kedvezményeket tudnak érvényesíteni. És ez a zsebükre megy” – teszi hozzá a szakember.
 
IGR
 
A rendezvényt – amelynek pontos címe „A munkaadói adóbevallás Ausztriában” – két részre osztották. A első részben egy általános előadás hangzik el, utána pedig az érdeklődőknek lehetősége van a jelen levő jogászokkal történő személyes konzultációkra, tanácsadásra.
 
IGR
 
Ezt a fórumot még a napokban követi két hasonló követi Sopronban és Mosonmagyaróváron, ugyanakkor Dallos Bertold azt is közölte az érdeklődőkkel: az IGR nemcsak ezeken a fórumokon, hanem bármikor az érdeklődők rendelkezésére áll.
 
 
A téma aktualitását egyébként az adja, hogy – a magyartól jelentősen eltérő – osztrák adórendszerben ezekben a napokban nyílik meg annak a lehetősége munkavállalók beadják az adóbevallásukat, érvényesítsék az adókedvezményeket.
 
Az osztrák adózásról és egyéb, az ausztriai munkavállalást érintő kérdésekről az IGR honlapján olvashat.
 
.