Leszakadt egy jéghegy a Déli-sarkról és a környezete tele van állatokkal

MTI

2021.03.17. 20:01

Egy hajó a hétvégén kerülte meg az 1290 négyzetkilométeres jéghegyet, amely két hete szakadt le a Brunt-selfjégről.

Mintegy ezer nagyfelbontású fotót és egy hosszú videót készített az Antarktiszról közelmúltban leszakadt A74 jéghegy víz alatti térségéről a Polarstern német kutatóhajó, körbehajózva a gigantikus jégtömböt, amelynek környezete a felvételek tanúsága szerint hemzseg az állatoktól - közölte szerdán a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI).

A hajó a hétvégén kerülte meg az 1290 négyzetkilométeres jéghegyet, amely két hete szakadt le a Brunt-selfjégről.

Az Alfred Wegener Intézet (AWI) által működtetett jégtörő kutatóhajó a Weddel-tenger keleti térségében dolgozott egy tervezett expedíción, amikor a jéghegy levált. Nem hagyták ki a kedvező alkalmat, és a véletlen adta lehetőséget kutatásra használták ki. Útja alatt át kellett navigálnia azon a szűk csatornán, amely a Brunt-sellf-jeget elválasztja a jéghegytől.

Kutatócsoportok rendszeresen megpróbálják vizsgálni a frissen levált selfjegek alatti vizeket, hogy megértsék az ottani páratlan ökoszisztémák működését, ám ez ritkán sikerül. A Déli-sarkvidéknek erről a szakaszáról ekkora tömb utoljára 1971-ben tört le. Ez azt jelenti, hogy a fedetlen tengerfeneket és a fölötte tornyosuló víztömeget most úgy éri a napfény, a szél és a hőmérséklet ingadozása, ahogy 50 éve nem fordult elő.

A Polarstern a tengerfenék megfigyelő és tengermélység-méréstani rendszerét (OFOBS) használta.

"Az éveken át tartó folyamatos jégborítás ellenére egy fejlett és sokszínű tengerfenéki közösséget figyeltünk meg" - idézte Autun Pursert és , az OFOBS csoport tagjait a BBC hírportálja, amely számos fotót is bemutat.

A videokamerák a puha iszapban szűrögető szervezetek gazdag elővilágát követték nyomon.

A felvételeken számos kocsánytalan szervezet látható, amelyek lehorgonyoztak a tengerfenéken szétszóródott különböző kicsiny kövekre.

 "Megfigyeltünk mozgó faunát is, köztük tengeri uborkákat, kígyókarúakat, puhatestűeket, legalább öt halfajt és két polip fajt" - közölték a kutatók.

Huw Griffith, a brit antarktiszi projekt (BAS) tudósát felvillanyozták a Polarstern által küldött felvételek, "Amit találtak, az nem elképesztő, de bámulatos ilyen felvételek készítése a jéghegy leszakadása után ilyen hamar, és határozottan ez a legnagyobb terület, amelyet ily módon megfigyelhettünk" - mondta a tudós.

Rendes körülmények között a BAS végezte volna a mintavételt a hétvégén, mivel a bázisuk csak 23 kilométerre fekszik a jéghegy letörésének a helyétől. A Halley nevű kutatóállomás azonban jelenleg zárva tart.

.