Tudta ön, hogy az ország három legfontosabb túraútvonalából kettő Vas megyéből indul?

2015.08.22. 17:29

Mindez azért is érdekes, mert nyakunkon a kirándulószezon.

Az elmúlt héten jött a hír, hogy végéhez közeledik Magyarország legnépszerűbb turistaútvonala, az Országos Kékkör megújítása: a 2,7 milliárd forintos beruházás utolsó elemeit szeptember végére adják át.

Az Országos Kékkör – olvasható az MTI hírben - a három kéktúra egységesítésével jött létre, s az európai uniós támogatást élvező fejlesztésnek köszönhetően Európa egyik legmodernebb és leghosszabb, 2550 kilométeres turistaútvonala lett.

A munkálatok keretében megtisztították az utakat, újrafestették a jelzéseket, 230 objektumot, köztük kilátókat, hidakat, turistaházakat, pihenőhelyeket építettek vagy hoztak rendbe, felújították a pecsételőhelyeket, lecserélték a pecséteket.

A turisták tájékozódását és információkkal való ellátását 10 ezer tábla segíti, a kékkör nyomvonalának GPS-alapú felmérésével, az adatoknak a Természetjárók Térinformatikai Rendszerébe rögzítésével lehetővé vált mobil alkalmazás készítése.

Az Írottkő

A kiemelt országos túraútvonalak között kiemelt helye van a Kőszegi-hegységben található Írottkőnek - Fotó: Naturpark.hu


A projekt részeként szolgáltatóhálózatot építettek ki, az ide tartozó 350 szállásadó, vendéglátóegység, s mások mellett kerékpáros szerviz kedvezményt ad a természetjáró kártyát felmutató túrázóknak.

Mi több, a megújult Országos Kékkör útvonalának karbantartása kiemelt feladat lesz, amelyben a tervek szerint 249 úgynevezett ranger nyújt segítséget.

Mindez azt jelenti, hogy a bakancsos turizmus tekintetében utoljára 40-50 évvel ezelőtt volt a mostanihoz hasonló nagyságrendű fejlesztés, amelytől a túrázás reneszánszát várják.

Nálunk háromból kettő

Mindez felkeltette az érdeklődésünket, és utána néztünk, hol is található az országban az említett három kiemelt túraútvonal.

Nos, jó hírünk van, közülük ugyanis kettő is átszeli Vas megyét, pontosabban itt van a kiindulópontja.

Forrás: Természetjáró.hu

Forrás: Természetjáró.hu


Ahogy a Természetjáró.hu weboldal térképe is mutatja, az Írottkőről indul az 1128 kilométeres Országos Kéktúra (OKT), és ugyaninnen tudunk dél felé menni az 561 kilométeres Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán. Az előbbinek Hollóháza, az utóbbinak Szekszárd a végállomása.

A két utat egy harmadik, a 845 kilométeres Alföldi Kéktúra (AK) köti össze, és teszi egyben országos körré.

Természetesen csak kevesen vannak, akik körbegyalogolják az országot, így fontos, hogy hol is csatlakozhatunk rá pontosan az egyes túraszakaszokra.

Nos, a nyugatra tartó útról ittdéli szakaszról pedig itt találhatók pontos leírások és térképek.

Bakancsot fel!

.