Turisztikai és közlekedési regionális csúcstalálkozó volt Pozsonyban, szombathelyi részvétellel

2011.12.06. 09:15

Támogatják a közlekedési hálózatok és a kölcsönös együttműködés fejlesztését az Európai Unió programjai keretében a Centrope csoportosulásba tömörült tartományok és városok, amelynek vezetői hétfőn tárgyaltak Pozsonyban.

A megbeszéléseken Győr, Sopron, Szombathely, Bécs, Eisenstadt, St. Pölten, Pozsony, Nagyszombat és Brünn városok polgármesterei, valamint Alsó-Ausztria, Burgenland, Dél-Morvaország, továbbá a pozsonyi és nagyszombati térség tartományi vezetői vettek részt - tájékoztatták a rendezők az MTI pozsonyi tudósítóját.

A Centrope régió Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország területén fekvő egymással szomszédos tartományokat és városokat kapcsolja össze.

A résztvevők megállapodtak azokban a lépésekben, amelyek egy komplex közlekedési és idegenforgalmi infrastrukturális Centrope stratégia elfogadásához vezetnének. Külön hangsúlyt helyeznek a határokon átnyúló regionális közlekedési infrastruktúra kifejlesztésére és kiépítésére, amelyet a térség jövője szempontjából meghatározónak tartanak. Téma volt az egységes tömegközlekedési menetjegy nevezetése is.

A felek megegyeztek, hogy szorosan együtt kívánnak működni az EU 2014-2020-as programidőszakában. Szeretnék nagyobb mértékben kihasználni az uniós alapok adta lehetőségeket is.

"Meghatároztuk a régiók konkrét prioritásait és céljait. A következő időszakban ezek megvalósítása kerül napirendre" - mondta újságíróknak Ivo Nesrovnal, a Pozsony megye elöljáró-helyettese.

A Centrope magyar képviselete a csúcstalálkozón bemutatta azt az új kezdeményezését, amely a régió városainak és tartományainak rendkívül gazdag kulturális programjaival csalogatna még több turistát a térségbe.
 

.