Új csarnok, új munkahelyek: fejleszt a szombathelyi LuK

2012.03.19. 09:33

Tizenötmilliárd forintos fejlesztésbe kezdett Szombathelyen az LuK. Savaria Kft. Az egymilliárd forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás közel ezer embernek teremt új munkahelyet 2014-ig.

LUK Szombathely

Tizenötmilliárd forintos fejlesztésbe kezdett Szombathelyen az LuK. Savaria Kft. Az egymilliárd forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás közel ezer embernek teremt új munkahelyet 2014-ig.

Szombathely sem marad ki a magyarországi autóipari fejlesztési boomból. A múlt héten kezdődött a LuK telephelyén az az építkezés, amelynek során egy 19 ezer négyzetméter alapterületű csarnok készül el.

A bővítést az indokolja, hogy új technológiákat honosítanak meg: termékeikhez, kuplungokhoz és lendítőkerekekhez szükséges többféle új alkatrészt fognak Szombathelyen megmunkálni. A beruházás két részből áll, az új csarnok építése mellett nagy értékű, csúcstechnológiát képviselő új gépeket telepítenek.

A projekt teljes költsége 15 milliárd forint, ebből a csarnok 3,3 milliárd forintba kerül, ehhez nyert az LuK az Új Széchenyi Terv Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében egymilliárd forintos támogatást. A fejlesztés teljes egészében 2014. év végére készül el. Az első, két és fél millió forint értékű présgép már július végén megérkezik, és röviddel ez után már termelni is fog.

Jelenleg közel 1700 főt foglalkoztatnak, a létszám az idén 1900 főre, 2014-ig pedig 2400 főre növekszik. Elsősorban mérnökök és jól képzett, középfokú műszaki képzettséggel rendelkező szakemberek találhatnak munkalehetőséget a LuK-nál.

Az LuK a Schaeffler csoport tagja, 15 éve kezdte meg a termelést Szombathelyen. Tengelykapcsolókat, kuplungtárcsákat és kéttömegű lendkerekeket gyárt, minden negyedik gépkocsiban az L.U.K által gyártott kuplung van, és minden tizedik autóban Szombathelyen gyártott kuplung működik.

A nyugat-dunántúli régió második legnagyobb, Vas megyének pedig a legnagyobb vállalata a LuK. Tavalyi árbevétele 460 millió euró volt, amely kiemelkedő teljesítménynek számít a vállalat életében.

Korábbi írásunkban arról számoltunk be, hogy Szombathely lehet a Schaeffler-csoport fejlesztésének egyik helyszíne. Hogy itt valósul meg, abban szerepe van annak, hogy a vevők elvárásainak száz százalékban meg tud felelni a vállalat, a minőség élvez prioritás. Ez a Schaeffler csoporton belül növelte a szombathelyi gyár pozitív megítélését – nyilatkozta lapunknak Michael Reinig ügyvezető igazgató.

.