Újabb hirdetésügyek terhelik meg a koalíciós légkört Ausztriában

2011.09.25. 16:41

Magyarázatot követelt a szociáldemokraták kancellárjától az osztrák kormánykoalíció másik pártjának elnöke egy vasárnapi interjúban egy újabb újsághirdetési üggyel kapcsolatban.

"Hihetetlenül sok minden szorul magyarázatra" - mondta Michael Spindelegger alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a Die Presse című lapnak. A politikus kitérően nyilatkozott arról, hogy támogatna-e egy parlamenti vizsgálóbizottságot Werner Faymann ellen.

A szociáldemokrata (SPÖ) kormányfőt az elmúlt napokban már a második alkalommal érte az a vád, hogy 2007-ben, még miniszterként nagy összegű hirdetési megbízásokat juttatott egyes lapoknak állami cégektől. Közvetve azzal gyanúsítják, hogy kedvező újságtudósítások reményében tette ezt.

Az ellenzéki pártok és az ÖVP parlamenti frakciója azt követeli, hogy az 2000-2007 közötti, ÖVP vezette kormányok tagjaihoz kötődő, az elmúlt hetekben napvilágra került korrupciógyanús ügyekkel együtt a hirdetésekkel is foglalkozzon parlamenti vizsgálóbizottság. Spindelegger nyitva hagyta azt a kérdést, hogy a kormány ÖVP-s tagjai megakadályoznának-e egy ilyen kezdeményezést. Kijelentette, hogy az ügyeket az ügyészség vizsgálja, és egy parlamenti vizsgálóbizottság "nem mindenre megoldás". "Ha megszavaznánk, azzal megszegnénk a koalíciós szerződést" - tette hozzá.

Csütörtökön egy másik interjúban az ENSZ Közgyűlésének New York-i ülésszakán részt vevő Spindelegger azt mondta, tartja magát a vállalt kötelezettséghez, ahhoz, hogy 2013-ig - a soron következő választásokig - együtt dolgozik az SPÖ-vel.

Elhatárolódott egy ÖVP-s politikus szavaitól, aki Faymannt egy sörözői összejövetelen "a koalíció destruktív elemének" nevezte. "Nem vagyok jó véleménnyel az ilyen megfogalmazásokról" - mondta Spindelegger, hozzátette azonban, hogy egy politikusnak el kell viselnie az ilyen vélekedéseket. Cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy ő és a kormányfő a New Yorkba tartó repülőgép fedélzetén durván összeszólalkoztak, s hogy előre hozott választásokat emlegettek.

Szombaton az Ö1 közszolgálati rádiónak az ASFINAG állami autópálya-kezelő cég egyik munkatársa azt állította, hogy 2007-ben közvetlenül a közlekedési minisztérium rendelt meg hirdetéseket a cég nevében bizonyos lapoknál.

A múlt héten vált ismertté, hogy a korrupció ellen fellépő ügyészség nyomozást folytat Faymann és egykori kabinetfőnöke - jelenlegi államtitkára - Josef Ostermayer ellen hivatali visszaélés gyanújával az állami vasútnak (ÖBB) az egyik nagy példányszámú bulvárlapban közzétett hirdetéseivel kapcsolatban.

Az ellenzék bírálta azt is, hogy - éppen az ÖBB-hirdetések körüli viták kellős közepén - Faymann egy lapban, a miniszterelnöki hivatal fizetett hirdetéseiben Alois Stöger SPÖ-s egészségügyi miniszter teljesítményét dicsérte.

A vita részben SPÖ-s és ÖVP-s kormánytagok közötti nyilatkozatháborúba torkollott. Egyúttal kiújult a vita arról is, hogy a kormány milyen feltételek mellett jelentethet meg fizetett hirdetéseket a sajtóban. Spindelegger a Die Pressének nyilatkozva javasolta, hogy helyezzék ezeket egy független bizottság ellenőrzése alá, vagy akár teljesen állítsák le a kormányzati hirdetéseket.
 

.