Újra indul a 86. számú főút Szombathely -Vát közötti szakasz építése

2012.01.02. 15:09

A szakaszt a tervek szerint 2014 év közepén adják át.

A Szombathely - Vát szakasz most nagyjából így áll

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kiírta a fejlesztés kivitelezésének folytatására vonatkozó közbeszerzési eljárást – tájékoztatta lapunkat hétfőn a cég.

A megvalósult munkálatok mellett újabb szakasszal bővül a leendő M86 gyorsforgalmi út. A Szombathely és Vát között a 6,2 kilométeren új nyomvonalon, 3 kilométeren pedig melléépítéssel kétszer két sávos főutat alakítanak ki. A 9,2 kilométer hosszú útszakasz gyorsforgalmi paraméterekkel épül meg – olvasható a NIF közleményében.

A beruházás részeként 18 közúti és vízépítési műtárgyat, egy új külön szintű „fél lóhere” típusú csomópontot és egy további külön szintű csomópontot alakítanak ki. A felújított útszakasz burkolata a korszerűsítés után 11,5 tonna tengelyterhelésű járművek közlekedésére is alkalmas lesz.

A Szombathely - Vát szakasz most nagyjából így áll
A Szombathely - Vát szakasz most nagyjából így áll

 

Mint ismeretes, a Szombathely-Vát szakasz kivitelezése a vállalkozó pénzügyi problémái, majd csődje miatt 2010. októberben leállt.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a projekt mérnökével együtt a kivitelező konzorciummal szemben megtette a szükséges műszaki, szerződéses, jogi és pénzügyi lépéseket, melynek végső következményeképp a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2011. július 28-án elállt a konzorciummal kötött kivitelezési szerződéstől.

A NIF Zrt. arról tájékoztat, hogy a cég a projekttel kapcsolatos társszervezetekkel együtt 2011. augusztus eleje óta azon dolgozott, hogy megteremtsék és megoldják a szükséges pénzügyi és műszaki feltételeket, problémákat ahhoz, hogy a 86. számú főút Szombathely-Vát közötti szakasz felújítása/építése minél hamarabb újraindítható lehessen. Jelen közbeszerzés kiírása ezen együttműködés eredménye. Várhatóan 2012 áprilisában indul újra a munka a szakaszon és a tervek szerint 2014 év közepén adhatják át a forgalomnak.

Az ajánlattételi határidő: 2012. 03. 01.
Az eredményhirdetés tervezett időpontja: 2012. 04. 02.
A szerződéskötés tervezett időpontja: 2012. 04. 12.

A projekt az Új Széchenyi Terv részeként a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával.

A támogatás aránya 100 százalék, melynek 85 százaléka uniós támogatás, 15 százaléka pedig az operatív programon belüli hazai forrás.

Emlékek a 86-os útról, amely arra való, hogy gyorshajtásért fizessünk és politikusok bukjanak meg miatta

A 86-os út Szombathely és Győr közötti szakaszára mondhatnánk azt is, hogy régiónk és általános közállapotaink állatorvosi lova. A gond csak az, hogy annyi állatorvosi ló van körülöttünk, hogy több ménesnyit is kitesznek. Mi most csak ezzel az eggyel játszunk el, nem vizsgáljuk, nem gyógyítjuk, csak emlékezünk. Teljes cikk.

 

.