Hirdetés

Ultramodern ultrahang készülék a Markusovszky kórházban

2010.02.17

Új, nagy értékű ultrahang-diagnosztikai készüléket adtak át.

Hirdetés

Új, nagy értékű ultrahang-diagnosztikai készüléket adtak át ma a Vas megyei a Markusovszky Kórházban. A berendezést a Meditel Kft. nyerte pályázaton kutatási célra, de mindennapi használtra betegforgalomban is használják a diagnosztikai folyamatot sokkal hatékonyabbá tevő műszert.

A MediTel Kft. és a Markusovszky Kórház közt 2009-ben elindult együttműködés folytatásaként került sor szerdán egy olyan ultrahang készülék átadására, amely a kft. egyik legfontosabb célkitűzésének, a humán-technológiai centrum kialakításának is egy fontos elemét képezi. A korszerű, világszínvonalú készülék egyrészt az emlőrák szűrésben illetve az emlőbetegek kivizsgálásában nyer fontos szerepet, másrészt a MediTel közreműködésével tudományos kutatások kivitelezésében. Magyarországon csupán a Pécsi Tudományegyetemen található hasonló minőségű berendezés.

Markusovszky  kórház

Az új készülék sokkal nagyobb felbontású képet tud produkálni, segítségével az orvos következtetni tud például egy elváltozás rugalmasságára, kiválthat további, esetleg fájdalmas diagnosztikai eljárásokat, csökkenthető a mintavételi eljárások száma. - A betegnek nem mindegy, hogy egyszer vagy ötször kell megvizsgálni, mire kezébe kapja a diagnózist - mondja a kft. egyik képviselője, a kutatásban részt vevő dr. Barta Miklós főorvos. A nonprofit kft-ben és a kutatásban fiával, ifjabb dr. Barta Miklóssal dolgozik együtt, aki azzal egészítette ki a fentieket, hogy a műszerpark bővítésétől a világszerte nagy érdeklődéssel kísért ultrahang-elasztográfiás technika és az úgynevezett hibrid-technika (jelen esetben a képfúziós lehetőség, azaz a CT- és/vagy MR-képek összevetése az echográfiás felvételekkel) klinikai alkalmazása, kutatása várható.

A projektben fontos szakmai partner a Nyugat-Magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutatóközpont és a Madentko Klinika Kft, a Markusovszky Kórház mellett. Utóbbi biztosítja a klinikai hátteret, viszont a berendezést a napi betegforgalomban térítésmentesen tudja használni, amely – mint azt Lakner László a kórházat üzemeltető zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta – nagyon előnyös a betegek ellátása szempontjából a mai, fejlesztéseket is érintő megszorítások mellett.

A készülék ötvenmillió forintba került, a forrást a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal biztosította a Baross-pályázaton keresztül.