Hirdetés

Unihall-Szova: 0-1 – lezárult a hároméves per, a győriek 26 milliót fizetnek Szombathelynek

2012.02.19. 19:22

Másodfokon is vesztett a szombathelyi sportcsarnokot üzemeltető győri cég a Szombathelyi Vagyonhasznosító ellen indított perében. A csiki-csuki várhatóan folytatódik.

Hirdetés

 Hosszú, 2009-ben indult per zárult le a múlt héten a Győri Ítélőtábla határozatával.
 
Az ügy előzménye: Szombathely önkormányzata, illetve a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. (Szova) jogelődje 2005-ben kötött egy tíz éves szerződést az Aréna Savaria Sportcsarnok bérbeadásáról a győri székhelyű Unihall Kft.-vel. Ennek értelmében a kft. évi 10 millió forintért bérli az ingatlant, az önkormányzat pedig cserében sportrendezvények és a város sportegyesületeinek befogadásáért évi 50 millió forintot fizet az Unihallnak.
 
Az akkori ellenzék (Fidesz, Pro Savaria) nem nézte jó szemmel a szerződést, álláspontjuk szerint ez nem előnyös a városnak, és jobbnak látták volna, ha a sportcsarnokot önkormányzati vállalkozás üzemeltetné. A közgyűlés 2009-ben (ekkor átmenetileg többségbe került az ellenzék) utasította a Szova Zrt-t, hogy azonnali hatállyal mondja fel az Unihall-lal kötött szerződést, ez meg is történt.
 
Szombathelyi sportcsarnok
 
A SZOVA Zrt. a felmondás érvényességének megállapítása iránt keresetet nyújtott be a bíróságon, az Unihall Kft. viszont ellenkeresetet nyújtott be.
 
A Szova elállt a keresetétől (információink szerint azért, mert a Szova mellett az önkormányzatnak is be kellett csatlakoznia a perbe, mivel a szerződés háromoldalú volt, ám ez nem történt meg). Az eljárás viszont folytatódott: az Unihall 280 millió forintot és ennek kamatait kérte a várostól elmaradt haszon címén. Álláspontja szerint a szerződés felmondása olyan bizonytalan helyzetbe hozta az Unihallt, hogy ez akadályozta a csarnok piaci hasznosítását.
 
Ideiglenes intézkedésként kérte azt is, hogy a bíróság kötelezze az önkormányzatot az Unihall kárenyhítési kötelezettsége keretei között nyújtott szolgáltatása ellenértékének megfizetésére is. (Az Unihall úgy tekintette, hogy a Szova felmondásával a szerződés megszűnt, azzal, hogy továbbra is beengedi a sportolókat, kárenyhítési kötelezettségének tesz eleget.)
 
2011 márciusában újabb elemmel bővült a per: miután az Unihall nem fizette a Szovának a bérleti díjat, a szombathelyi zrt. fizetési meghagyással élt. Az Unihall ezt a közel 20 millió forintos követelést a bíróságon megtámadta, a két pert egyesítették.
 
A Vas Megyei Bíróság az ideiglenes intézkedés iránti kérelmet elutasította. Ezt az Unihall fellebbezését követően a Győri Ítélőtábla 2011. április 11. napján hozott végzésében helybenhagyta, azzal az indoklással, hogy az alperesek (Szova és az önkormányzat) a szerződést nem tekintik megszűntnek, és az önkormányzat ennek megfelelően a szerződésből fakadó kötelezettségeit teljesítette. (Azaz fizetett az Unihallnak a sportcsarnok használatáért.)
 
A kártérítést is bukta az Unihall, a könyvszakértő ötmillió forintot állapított meg, de ezt sem ítélte meg a bíróság. Megítélte viszont az önkormányzatnak járó bérleti díjat: 21 millió forint megfizetésére kötelezte a sportcsarnokot üzemeltető vállalkozást. Ezt a határozatot megfellebbezte az Unihall, de hiába, a Győri Ítélőtábla jogosnak tartotta a követelést, és a múlt héten helyben hagyta az elsőfokú bíróság döntését: az Unihallnak 26 millió forintot kell befizetnie a Szova kasszájába.
 
A perköltség megfizetése – több mint ötmillió forintra rúg – ugyancsak az Unihallt terheli.
 
Peren kívül…
 
A peren kívül sem volt zökkenőmentes a tulajdonos önkormányzat és a bérlő kapcsolata: az Unihall időnként azzal áll elő, hogy bezárja a sportcsarnokot, vagy hogy nem engedi be a sportolókat, de ahogy tavaly, az idén is elsimult az ügy a csarnok üzemeltetője és tulajdonosa közötti tárgyalások után, amelyekről mindössze annyit lehet tudni, hogy voltak.
 
Hogy ez a szombathelyi sportbarátok, sportolók, és egyéb adófizetők idegeit borzoló csiki-csuki meddig zajlik, azt nem lehet előre látni.
 
Hab a tortán, hogy nem csak a sportcsarnok üzemeltetése, hanem már az építése sem volt mentes a problémáktól. A Szova Zrt. tavaly év végén nyert pert a kivitelező, Strabag ellen. (K. Gy.)