A 2013-as Szent Márton-gála díjazottjai: nyertesek, indoklások

2013.11.09. 19:06

Az most zajló Szent Márton ünnep keretében osztották ki szombaton este a Bartók Teremben Szombathely város legrangosabb díjait. 15 kategória kitüntetettjei.



Díjak és díjazottak:
  • Ifjúságért-díj : Kiss Andrea
  • Gothard –díj: Prof. Dr. Jankovics István
  • Hefele-díj: Szabóné Fülöp Ida
  • Brenner-díj:  Katona László 
  • Éhen Gyula – díj:  Michael Reinig
  • Szombathely Közbiztonságáért Díj:  Bognár András
  • Civil díj:  Szombathely Város Fúvószenekara 
  • Horváth Boldizsár-díj I. fokozata: Halászné Dr. Józsa Erika 
  • Horváth Boldizsár-díj II. fokozata:  Sütő Gabriella és Németh László
  • Szombathely Sportjáért Életműdíj:  Gerencsér Tibor
  • Szociális Munkáért Életmű-Díj: Dr. Takács Magdolna Mária
  • Pro Sanitate Savariae Életmű-Díj: Dr. Gagyi Dénesné
  • Pedagógus Életmű Díj: Böcskei Imre
  • Szombathely Kultúrájáért Életmű-Díj:  Pallósiné Dr. Toldi Márta
  • Díszpolgári cím:  Dr. Cholnoky Péter

     

A díjakról és a díjazottakról:


Az „ Ifjúságért-díj” annak a személynek adományozható, aki kiemelkedő munkájával segítette a város ifjúságnevelési, ifjúság- védelmi feladatainak ellátását. A díjat évente egy személy kaphatja.


Ifjuságért-díj
Kiss Andrea az AGORA - Gyermekek Háza szakági vezetője


Indoklás:
1998-ban jó időzítéssel, jókor érkezett meg a felkérés, hogy legyen az éppen új helyre költöző Gyermekek Háza munkatársa. Akkor még nem sejthette, de most, 15 éve elteltével már biztosan állítja, hogy jó helyre került.
Óvónői és tanári végzettségét, tudását itt tudta használni a legeredményesebben és legkreatívabban. 2004-ben érkezett az új kihívás, az intézmény vezetője lett. Az új szerepkörben tovább folytatta a megkezdett munkát. 2007-ben, az intézményi racionalizálás után is a szakterület vezetője maradt, töretlenül erősítve az AGORA csapatát.
Az ő kezdeményezésére nyitotta meg kapuit a Várlak Ifjúsági Információs Közösségi Tér, a fiatalok találkozó helye.  Bővült és erősödött a hétvégi és szabadtéri gyermekrendezvények száma, népszerűvé váltak a szünidei programok.

A saját szakterületén igazi harcos típus, lendületesen és a végsőkig képes érvelni, vitázni a cél érdekében, s meggyőzni környezetét.
Szereti a kihívásokat és ezért a nagy feladatok meg is találják őt. Az elmúlt években sikeresen vezetett és koordinált két európai uniós pályázatot, mely a gyermekek és fiatalok fejlesztését szolgálta.
Közösségi ember, aki együtt gondolkodik munkatársaival. A programszervezés minden területéből kiveszi részét, szeret mindenhol ott lenni, ha kell táborvezető, ha kell a háttérben segítő. Szűkebb munkatársi körét, a gyermek-ifjúsági szakágazathoz tartozókat „tyúkanyó” módjára fogja össze és irányítja.
Szabadidejében az ifjúsági ügyekkel is foglalkozó Változó Világért Alapítvány kurátoraként vállal aktív munkát. 
A sikerekről és a látható eredményekről azt vallja, hogy egy-egy program soha nem egy ember munkájától válik egységes egésszé, hanem minden benne dolgozótól, akik együtt és egy irányban gondolkodnak, ehhez ő csak a lendületet adja.

„Gothard Jenő-díj” adományozható annak a személynek, aki a gazdaságkutatás, környezetvédelem, valamint a műszaki fejlesztés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett. A díjat évente egy személy kaphatja.


Gothard –díj
Prof. Dr. Jankovics István csillagász


Indoklás:
Az ELTE TTK-n matematika–fizika szakos tanári oklevelet szerzett, a fizikai tudományok kandidátusa, az MTA doktora. Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumának tudományos főmunkatársa, igazgatója 1990-től nyugdíjba vonulásáig.
Csillagképződéssel, a csillagfejlődés korai fázisaival foglalkozik. Úttörő munkát folytatott a nagydiszperziós csillagászati spektroszkópia magyarországi bevezetése és a digitális képi adatfeldolgozás hazai meghonosításának előkészítése terén.
Az obszervatórium vezetése alatt, lendületes infrastrukturális fejlesztés nyomán 1994-re technikailag magas szinten álló, jól felszerelt nemzetközi mércével mérve is modern csillagászati kutatóhely lett.
A 2002 decemberében megnyitott Java Szakértői Központ a térségi információtechnológiai és infókommunikációs fejlesztések katalizátorává vált.
2006-ban egy INTERREG projekttel az obszervatórium bekapcsolódott a határon átnyúló oktatási, közművelődési és képzési folyamatokba.
A 2011-ben üzembe állított új műszer együttes az egyetemi csillagászati spektroszkópiai képzés színvonalas gyakorlati feltételeit biztosítja. Iskolateremtő tevékenységével az obszervatórium a magyarországi csillagászati spektroszkópia bázisává vált.
Jankovics István két évtizedes vezetése alatt az évszázados hagyományokkal rendelkező Obszervatórium a kornak megfelelő új tartalommal megtöltött modern egyetemi oktató-kutató intézmény rangjára fejlődött és méltón képviselheti egyetemünket a nyugat-magyarországi régióban.


„Hefele – díj”  annak a  személynek adományozható, aki a városfejlesztés, a városépítés területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában tartósan kiemelkedő munkát végzett és ezzel közmegbecsülésre tett szert.

Hefele-díj
Szabóné Fülöp Ida


Indoklás:
Szabóné Fülöp Ida, 1967-ben kapott Építőipari Technikusi oklevelet majd, 1977-ben állították ki a jeles minősítésű üzemmérnöki oklevelét, az Ybl Miklós Műszaki Főiskola Magasépítési szakán. 1987-ben kapott vezető tervezői jogosultságot.
1967-től a  Vas Megyei Állami Építőipari Vállalat tervező csoportjában dolgozott tervezőként, majd 1970-től a Vas Megyei Beruházási Vállalatnál, 1974-től a Szövterv Vas megyei Irodájában töltötte be ugyanezt a munkakört.
1988-ban a Vas Megyei Beruházási Vállalat tervezési osztályvezetője lett majd 1991- től a  Tervező és Építő Kft. tervezési osztályán dolgozott.
1999-2011 között  a Savariaplan Kft. – tervezője, ügyvezető igazgatója volt.
Megalakulása óta a Vas Megyei Építész Kamara tagja, 2003-tól elnökségi tag és a Szakmafelügyeleti Bizottság elnöke.
Tervezői munkássága 40 éve alatt kb. 200 épületet tervezett.
Szabóné Fülöp Ida 1967 óta a város építőiparának aktív résztvevője.
Munkái, munkahelyei ezer szállal kapcsolódnak Szombathely fejlődéséhez. Megbízásai teljesítése során mindig Szombathely és az itt élő emberek érdekeit képviselte. Magas színvonalú munkát végzett az eltelt 4 évtizedben, mellyel hozzájárult Szombathely épített környezetének fejlesztéséhez, műemléki feladataival pedig magas színvonalon védte a város legjelentősebb épített kulturális örökségét.


„Brenner-díj” adományozható annak a személynek, aki a gazdaság és a városüzemeltetés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett


Brenner-díj
Katona László 


Indoklás:
Katona László a VASIVÍZ ZRt. szennyvíz-szolgáltatási főmérnöke 1984-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán szerzett okleveles építőmérnöki diplomát, majd 2000-ben az Eötvös József Főiskolán csatornázás-szennyvíztisztítás szakmérnökként végzett.

A Vas megyei Víz- és Csatornamű Vállalathoz a VASIVÍZ ZRt. jogelődjéhez 1995-ben lépett be, mint főművezető, 1997-től üzemmérnökség vezető, majd 2009-től 2013-ig az Északi Csatornamű Főmérnökség főmérnöke.
Munkája során az üzemeltetési feladatok mellett aktívan részt vett a nagy beruházások megvalósításában, így többek között a 115 éves Szombathely városi csatornahálózat hidraulikai felülvizsgálatának, megújításának, az új városrészek rendszerbe kapcsolásának, valamint a 32 települést érintő Szombathely-Kőszeg regionális rendszer üzemeltetésének működtetésében.
Tevékenyen részt vett az Európai Uniós pályázat keretein belül, a Szombathely-Kőszeg szennyvízelvezető- és tisztító rendszeren megvalósult fejlesztés előkészítésében, lebonyolításában, mint a szolgáltatási terület üzemeltetője. 2013-tól magas szintű szakmai ismeretét és több évtizedes tapasztalatát új beosztásában a társaság szennyvizes ágazati főmérnökeként kamatoztatja.
Ágazati főmérnökként biztosítja az irányítása és ellenőrzése alá tartozó 89 település csatornaszolgáltatását végző 32 szennyvízelvezető- és tisztító rendszer folyamatos és biztonságos, a szabványoknak és a törvényi előírásoknak megfelelő üzemeltetését. A Magyar Víziközmű Szövetség 2010-ben elismerő oklevéllel tüntette ki , értékelve a szakmában nyújtott magas szintű tevékenységét.


"Éhen Gyula - díj" adományozható annak a magyar, illetve kivételesen indokolt esetben nem magyar állampolgárságú személynek, aki Szombathely város gazdaságának fejlesztése, városépítészetének, gazdaságfejlesztésének, környezetvédelmének érdekében hosszabb időn keresztül végzett munkájával kiemelkedő érdemeket szerzett.


Éhen Gyula – díj
Michael Reinig


Indoklás:
Michael Reinig az LuK igazgatója, Dudweilerben, a  Saar-vidék tartományban, Németország délnyugati részén született. Felsőfokú tanulmányait a trieri főiskola gépészmérnöki szakán végezte.
Szakmai pályafutása 1988 -ban kezdődött az LuK bühli gyárában.

1988 –tól  1991-ig a műszaki tervezés területért volt felelős, majd 1997-ig különböző pozíciókban tevékenykedett.
1998-ban visszatért  a központi technológia tervezéshez és e feladatkört betöltve járt először az LuK szombathelyi gyárában.

Több magyarországi és más európai gyárlátogatás után 2000-től a traktorkuplungok termelési vezetőjeként ill. ezen termék világszintű felelőseként dolgozott tovább Sheffieldben, Angliában.

2008-ban kapta a felkérést a szombathelyi gyár vezetésének átvételére, amin nem is gondolkozott sokáig. Vezetése alatt a dolgozói létszámot a 2008-as  1200 főről sikerült  2100 főre emelni.
A létszámnövekedéssel egyidőben a cég társadalmi felelősségvállalása is megnőtt. Számos helyi kulturális eseményet támogattak.
Szombathely római kori értékei is nagy jelentőséggel bírnak számára, hiszen Németország legkorábbi településén Trierben, ami szintén jelentős római kultúrával rendelkezik, 5 fontos  évet töltött el.
Michael Reinig szívügye volt mindig az oktatás, hisz 3 gyermekes családapaként különösen fontos támogatandó területnek tartotta.
Az igazgató célja, hogy a LuK Savaria a következő generáció számára széles képzéskínálatot teremtsen.


 

A „Szombathely Közbiztonságáért-díj” adományozható a város működési területén lévő rendvédelmi szerv azon hivatásos állományú dolgozójának, köztisztviselőjének és közalkalmazottjának, illetve a polgárőrség azon tagjának, aki a közrend, a közbiztonság védelme és megszilárdítása, valamint a megelőzés területén tartósan kiemelkedő szakmai munkát végzett.


Szombathely Közbiztonságáért Díj
Bognár András tűzoltó főhadnagy


Indoklás:
Bognár András tűzoltó főhadnagy úr 2002 októberében kezdte hivatásos szolgálatát a Szombathelyi Tűzoltó parancsnokságon, mint beosztott tűzoltó. A ranglétrát végigjárva 2010-től az „A” készenléti szolgálati csoport szolgálatparancsnoki feladatait látta el. A készenléti feladatok során több magas riasztási fokozatú tűz és káreseti bevetésen vett részt. Kitűnő szakmai irányításának köszönhetően Szombathely városában és környékén bekövetkezett eseményeket a készenléti állomány magas szakmai szinten és a lehető legkisebb kár bekövetkezése mellett számolta fel.
A készenléti feladatok mellett - mint szolgálat parancsnok helyettes, majd mint parancsnok-helyettes - nagy hangsúlyt fektetett, a fiatalok tűzvédelmi ismereteinek bővítésére. A fiatalok mellett jutott ideje a tűzvédelem társadalmi erőinek, a tűzoltó egyesületek szakembereinek szakmai irányítására, nevelő és szakmai tudásuk szélesítésére.
Több önkéntes, valamint létesítményi és hivatásos státuszú szakember Bognár András az oktató, nevelő tevékenységének köszönhetően végzi napjainkban is magas szakmai szinten ezt az embert próbáló hivatást.
Bevetések során személyes példamutatásával és szakmai rátermettségével irányítja a beavatkozó állományt. A hivatását szerényen és alázattal, magas színvonalú szakmai tudás birtokában, azt folyamatosan fejlesztve végzi.


”Az Év Civil Szervezete - díj” adományozható annak a szombathelyi székhelyű egyesületnek, vagy alapítványnak, amely legalább 5 éven keresztül aktívan, eredményesen működött Szombathely városában, és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával való együttműködése, önkéntességben való részvétele kiemelkedő.


Civil díj
Szombathely Város Fúvószenekara 


Indoklás:
Az 1957-ben alapított Városi Fúvószenekar 2001-ben vált egyesületté az akkori karnagy, Samu Sándor törekvésének és munkájának köszönhetően. Első elnökük, Pávé Kálmán 2011-ig állt az egyesület élén, őt Trajbár Balázs követte.
Az egyesület szinte állandó szereplője a városi és állami ünnepségeknek, rendszeres résztvevője a Savaria Történelmi Karneválnak. Év végi jótékonysági hangversenyeinek bevételét rászoruló személyeknek és szervezeteknek ajánlják fel.
Jó kapcsolatot ápolnak bel- és külföldi fúvószenekarokkal, majorett-csoportokkal, és egyéb civil szervezetekkel valamint az  egyházzal.
Az egyesület életében 2012  meghatározó volt, hiszen ekkor ünnepelték a zenekar alapításának 55. jubileumát. Emellett két egyesületi tag is jelentős kitüntetésben részesült: a zenekar karnagya, Szabó Krisztián Béla Pascal a Honvédelemért kitüntető cím II. fokozata, Pávé Kálmán, az egyesület tiszteletbeli elnöke a Szombathely Város által alapított Szombathely Kultúrájáért Életműdíj tulajdonosa lett.
Szintén ebben az évben került sor a zenekar 55 éves munkásságát bemutató kiállítás megnyitójára és a nagyszabású jubileumi koncertre. Még ebben az évben ítélte oda Trajbár Balázsnak Szombathely Város Közgyűlése a „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát”.
Az egyesület aktív tevékenységének bizonyítéka a 2013- ban, hagyományteremtő célzattal megrendezett I. Fúvósbál. Hosszú távú terveik között szerepel a Nemzetközi Fúvós Fesztivál megrendezése, valamint kapcsolatteremtés Szombathely testvérvárosainak fúvószenekaraival.


A „Horváth Boldizsár-díj” annak a Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban álló személynek adományozható, aki a közigazgatás területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában tartósan kiemelkedő és példamutató szakmai munkát végzett és ezzel közmegbecsülést szerzett. A díj két fokozatban adományozható. Az első fokozatot évente egy, a második fokozatot évente legfeljebb két személy kaphatja.


Horváth Boldizsár-díj I. fokozata
Halászné Dr. Józsa Erika 


Indoklás:
Halászné Dr. Józsa Erika 1996 óta dolgozik a Polgármesteri Hivatalban. Kezdetben a Szociálpolitikai Irodán tevékenykedett ügyintézőként, majd 2008-tól  az Egészségügyi és Intézményi Iroda vezetője lett, napjainkban pedig a Közszolgáltatás-szervezési Iroda ügyintézője.
Ügyintézőként és irodavezetőként egyaránt a kiemelkedően pontos, precíz, alapos munkavégzés jellemezte és jellemzi, mindezekhez pedig átlag feletti szorgalom, elhivatottság, megbízhatóság, a munka iránti, jó értelemben vett alázat társul. Vezetőként olyan nemes emberi tulajdonságokról tett tanúbizonyságot, mint az empátia, megértés, türelem, segítőkészség. A bizottsági, közgyűlési anyagok előkészítésében kulcsszerepe van, az előterjesztéseket minden esetben, határidőben, maximális pontossággal készíti elő, elősegítve ezzel a bizottságok és a Közgyűlés gördülékeny működését. Kiemelt hangsúlyt fordít az önképzésre, a változások időben történő észlelésére, az azokhoz történő gyors alkalmazkodásra. Hivatali tevékenysége példaértékű lehet valamennyi köztisztviselő számára.

Horváth Boldizsár-díj II. fokozata
Sütő Gabriella és Németh László


Sütő Gabriella 1986-tól 1988-ig tanárként dolgozott a 411. sz. Ipari Szakmunkásképző és Szakközépiskolában. 1988-tól 1992-ig építész szerkesztő volt előbb a Bázis Déldunántúli Építőipari Vállalatnál, majd a Baranya Megyei Tanácsi Tervező Vállalatnál.
1992-től 1996-ig építész tervező a Nyugati Autóház Kft-nél, majd a Archi Linea Építő Ipari Kft-nél. 2000-től 2003-ig Pécs MJV Polgármesteri Hivatal, Műszaki Osztályán építési ügyintézőként dolgozott.
Szülővárosába történő visszaköltözésétől kezdve 2003-tól,  Szombathely város Polgármesteri Hivatalában építési ügyintézőként,majd a Főépítészi Irodán 2005-től városfejlesztési- illetve városrendezési ügyintézőként dolgozik.
Jelenlegi munkakörében a településrendezési feladatokon túl ellátja az Építészeti - Műszaki Tervtanács szakmai titkárának feladatát, az építészeti értékek helyi védelmével kapcsolatos feladatokat.
Munkakörébe tartozik a védendő konkrét értékek feltárása, azokról dokumentáció készítése. Érvényre juttatja a helyi jelentőségű épített értékek védelmét,  figyelembe véve a természeti értékeket. Az eljáró építési hatóság számára szakvéleményt ad a védettséget érintő hatósági kérdésekben.
Közreműködik a Főépítészi Iroda teljes feladatkörének ellátásában.  Munkakörével kapcsolatos feladatokat magas szakmai színvonalon látja el, kollégáival jó kapcsolatot ápol.

Németh László  1992-től áll munkaviszonyban a Polgármesteri Hivatalban, ügyintézőként a Városüzemeltetési Osztály Építési Irodáján dolgozik.
Feladata az épített környezet alakításával és védelmével kapcsolatban az építési eljárásokban előírt hatósági engedélyezések, ellenőrzések, nyilvántartások készítése. Az ÉTDR rendszerbe való papír alapú kérelmek feltöltése, döntéshozatalra előkészíti a telekalakítási szakhatósági ügyeket, továbbá a kiszolgáló és lakóút céljára történő lejegyzéseket.
Kiemelkedően követi a korszerű közigazgatás elvárásait, a számítógép alkalmazásában is. Fogékony a változások megismerésére, elsajátítására, alkalmazására. Munkatársaival támogató, segítő viszonyt alakított ki. Mind önállóan, mind csapatmunkában is képes felelősséget vállalni.  Munkája során a felmerülő problémákat pontosan definiálja, amennyiben szükséges több megoldásra tesz javaslatot, majd  egyeztetés után, önállóan kidolgozza azt.
Szakmai munkáját kellő alázattal, igényesen, pontos szakmai tudással nagy odafigyeléssel végzi Az idők során segítőkészségével, tapasztalatával jelentősen hozzájárult az irodán dolgozó munkatársak gyors beilleszkedésének elősegítésében.


 

"Szombathely Sportjáért Életmű-díj" adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn keresztül - de legalább 25 éven át - a testnevelés és a sport területén kiemelkedő tevékenységet végzett és munkájával közmegbecsülést szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.


Szombathely Sportjáért Életműdíj
Gerencsér Tibor


Indoklás:
Gerencsér Tibor a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett majd felsőfokú végzettséget szerzett, mint logisztikus, Budapesten. 1972-ben – 25 éves korában - kapcsolódott be aktívan a város sportéletébe, mint a Városi Labdarúgó Szövetség sportaktívája, amelynek előbb elnökségi tagja lett, majd később főtitkárrá,1988 - ban pedig elnökké választották. Alapító tagja a 10 sportágat összefogó Szombathelyi Szabadidősport Szövetségnek, amelyben immár tíz éve az elnöki posztot is betölti. Folyamatosan részt vesz a sportágak szakág vezetői által szervezett, több ezer embert megmozgató rendezvényeken, segíti, koordinálja munkájukat. Aktívan részt vett a Szabadidősport Szövetség és a Városi Diáksport Bizottság sportkapcsolatának, együttműködésének kialakításában, amelynek eredményeként a Szövetség 1989 óta rendszeresen segít a nagypályás diák labdarúgó bajnokságok megszervezésében, lebonyolításában. Úttörő munkát végzett a tekintetben is, hogy az olyan sportágakat, mint a lövészet, vagy a teke ismét szervezetten űzhetik az általános és középiskolás diákok.  Nevéhez fűződik a nagy sikerű „Szilveszter Kupa Labdarúgó Torna” elindítása, de méltán lehet büszke a mintegy 80 csapatos városi kispályás labdarúgó bajnokság évenkénti megszervezésére, lebonyolítására is. 1990. óta tagja a Vas Megyei Labdarúgó Szövetségnek is, amelyben 2001-től 10 éven keresztül a főtitkári teendőket is ellátta.
A sport területén végzett kiemelkedő tevékenységéért már eddig is több elismerésben részesült.


„Szociális Munkáért Életmű-díj” adományozható annak a szociális területen tevékenykedő személynek, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – kiemelkedő szakmai munkájával a város polgárainak körében közmegbecsülést szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.


Szociális Munkáért Életmű-Díj
Dr. Takács Magdolna Mária


Indoklás:
Dr. Takács Magdolna Mária neve és munkássága összefonódott a Magyarországon, de elsősorban a Szombathelyen folyó szociális felsőoktatással, a szociális munkás képzés indításával, fejlesztésével. Ő volt az, aki munkatársaival együtt Szombathelyen iskolát teremtett a szociális munkás képzésnek. Kifejezetten jó szakmai kapcsolatokat épített ki mindenek előtt Szombathely Város Önkormányzatával, és más szakmai szervezetekkel. Szombathelyen 2 ciklusban is önkormányzati képviselői munkát végzett, e tevékenységén és közéleti kapcsolatain keresztül is támogatta a Szombathelyen 1990-ben alapított Egészségügyi Főiskolát.
Dr. Takács Magdolna Mária a Pécsi Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, majd 2000-től a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Tanácsának a tagja, több bizottságnak is  elnöke.
1995-től az Egyetemi Tanács tagja, majd 2000-2010-ig a Pécsi Tudományegyetem Szenátora.
1995-től 2013-ig látta el a PTE ETK Szombathelyi Képzési Központ igazgatóhelyettesi feladatait, a dékáni vezetés, és a hallgatók legnagyobb megelégedésére.
Dr. Takács Magdolna Mária emberi helytállását, és kiváló szakmai teljesítményét számos kitüntetéssel elismerték, így megkapta a  Pro Universitate ezüst fokozatát, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, a  Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet és az
Arany Katedra Díjat.


"Pro Sanitate Savariae" Életmű-díj adományozható annak az egészségügyi dolgozónak, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül - kiemelkedő gyógyító, megelőző munkájával és életével a város polgárai, valamint az egészségügyben dolgozók körében közmegbecsülést szerzett.


Pro Sanitate Savariae Életmű-Díj
Dr. Gagyi Dénesné szakgyógyszerész


Indoklás:
Dr. Gagyi Dénesné 1963-ban a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszertudományi Karán szerzett diplomát.  1980-ban megszerzett szakgyógyszerészi vizsgája után, 2004-ben kórházi gyógyszerészet szakgyógyszerészi oklevelet szerzett.
1975 óta dolgozik a Markusovszky Kórházban.  Kezdetben gyógyszerészként, majd a  szakgyógyszerészi oklevél megszerzését követően főgyógyszerész helyettesként végezte munkáját, amit 1994-től nyugdíj mellett folytatott.  2000-től intézetvezető főgyógyszerészi megbízást kapott. 2012-től szakgyógyszerész munkakörben dolgozik. Kiemelkedő volt szakmai koordinációs tevékenysége az intézményi gyógyszertárat üzemeltető vállalkozás és a kórház fekvő-, járóbeteg osztályai valamint diagnosztikai részlegei között. 2006-tól a kórház üzemelési körébe tartozik az intézményi és zártforgalmú Gyógyszertár, a visszavételben, és a működési rend kialakításában Dr. Gagyi Dénesné jelentős munkát vállalt, s ettől kezdve a koordináción túl főgyógyszerészként vezeti mindkét gyógyszertári egységet, vezeti az intézményi osztályos gyógyszergazdálkodást, ellátást és egyidejűleg szervezi a zártforgalmú gyógyszertár működését is. Munkáját nagy szaktudással, példamutatással, vezetői és munkatársai, valamint a kórház kollektívája messzemenő elismerése mellett végzi.


"Pedagógus Életmű-díj" adományozható annak a pedagógusnak, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül - a nevelés-oktatás területén végzett kiemelkedő munkájával és életével a szülők, a diákok és pedagógustársai körében közmegbecsülést szerzett.


Pedagógus Életmű Díj
Böcskei Imre


Indoklás:
Böcskei Imre középiskolai tanári végzettségét Eötvös Lóránd Tudományi Egyetem matematika –fizika szakán szerezte 1975-ben.
Ugyan ebben az évben állt munkába, az akkori Hevesi Ákos Szakközépiskolában és ebből az intézményből is ment nyugdíjba idén - a mai nevén ismert Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégiumból.
Tanári pályáját matematika-fizika szakos tanárként kezdte. 1980-tól az esti tagozat vezetője, majd 1988-tól igazgatóhelyettes.
Igazgatóként 1993-tól 20 éven át dolgozott.
Vezetése alatt az iskola megőrizte a város képzési struktúrájában elfoglalt stratégiai helyét: az élelmiszeripari és földmérési szakmacsoport Nyugat-Dunántúli bázisiskolájaként.
Az iskolai tanműhely termékei városszerte közkedveltek a szombathelyi lakosság körében. Az diákok magas szinten sajátíthatják el szakmájuk elméleti és gyakorlati alapjait. Az oktatás eredményességét bizonyítják a tanulók által elért kimagasló országos versenyeredmények is.
Vezetése alatt az iskola dolgozóiból kiváló kollektíva kovácsolódott. Nem véletlen, hogy igazgatói pályázatait minden esetben a tantestület 100%-os támogatásával nyerte el.
Humánus kedves egyénisége sokat segített abban, hogy a tantestület eredményesen válaszolhasson a pedagógus pálya kihívásaira.


"Szombathely Kultúrájáért Életmű-díj" adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn át - de legalább 25 éven keresztül - a kultúra területén végzett kiemelkedő munkájával és életével a város polgárai körében közmegbecsülést szerzett.


Szombathely Kultúrájáért Életmű-Díj
Pallósiné Dr. Toldi Márta


Indoklás:
Pallósiné Dr. Toldi Márta 40 éve dolgozik könyvtárosként, mindvégig a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, az utolsó 20 évben az intézmény vezetőjeként.  Népművelő-könyvtár, majd pedagógia szakos diplomája után szociológiából is államvizsgázott, aztán 2004-ben PhD minősítést szerzett. A magyar könyvtári szakma aktív és elismert képviselője.
Az intézmény élén megerősítette a minőségi szolgáltatásokat, modernizációs fejlesztéseket tervezett és valósított meg. A könyvtár épületének 2002-es felújítása és bővítése példa értékű szakmai programja alapján teljesült. A megújult intézmény a város lakói által kedvelt és látogatott kulturális színtér, ahol a napi szolgáltatásokon túl számos értékes könyves programot kiállítást, rendezvényt valósított meg. Nevéhez fűződik a Vers Világa című országos képzőművészeti pályázat létrehozása, szervezete, és irányította az Ünnepi Könyvhét városi megnyitóit, munkatársaival létre hozta a Könyvhódító című országos hírű olvasásnépszerűsítő programot. Nevéhez fűződik a Könyvtár honlap családjának kialakítása, a Könyvtár virtuális szolgáltatásinak kiépítése, ezáltal a könyvtár 24 órás elérése. 
Az általa vezetett intézmény számos a város által is támogatott, elismert helytörténeti kötetet hozott létre, melyekben szerkesztőként is közreműködött. Megalapozott ismereteivel évtizedek óta segíti a következő nemzedék felsőfokú képzését és szakmai munkacsoportok sikeres működését. Elhivatott kulturális szakember, aki aktív figyelemmel kíséri a város kulturális eseményeit, támogatja, segíti az intézmények közötti együttműködést, a könyvtárak szociális funkciójának teljesítését, a következő nemzedékek olvasóvá tételét.


"Díszpolgári Cím" adományozható, annak a magyar vagy külföldi állampolgárságú személynek, aki a hazai, illetve a nemzetközi politikai, társadalmi, gazdasági, tudományos, művészeti vagy sportéletben kiemelkedő eredményt ért el, és ezzel a város polgárai körében közmegbecsülésre tett szert, illetve hozzájárult Szombathely fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez. A díjat évente egy személy kaphatja, a díszpolgár nevét a Díszpolgárok Könyvébe be kell jegyezni. A "Díszpolgári Cím" Önkormányzatunk által adományozható legmagasabb rangú kitüntetés.


Díszpolgári cím
Dr. Cholnoky Péter


Indoklás:
Dr. Cholnoky Péter  szakmai tevékenysége mellett jelentős közéleti tevékenységet is végez Szombathely javára. 2002-ben bejegyzett Honderű Asztaltársaság alapító tagja, korelnöke. Az egyesület közéleti munkáját személyiségével aktívan formálta. Az egyesület tagjaként az elmúlt tizenegy évben meghatározó szereplője volt a szombathelyi közéletnek, számos rendezvény szónokaként mondott emlékezetes ünnepi beszédet.
Az 1989-ben életre hívott Szombathelyi Színházalapító Társaság alapító tagja, elnöke.
A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület elnökségi tagja.
Az 1995-ben alapított Bartók Fesztivál Barátainak Köre egyesületnek elnöke.
2003-2010-ig a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség  Kulturális Tagozatának Vas megyei elnöke. 2000-2010-ig a Martineum Felnőttképző Akadémia Nemzetközi Kuratóriumának tagjaként vállalt szerepet a Katolikus Egyház életében.

Fiatal kora óta érdeklik a nyelvek,(németből, angolból, franciából, spanyolból és hollandból van felsőfokú nyelvvizsgája, hét további nyelven olvas, különösen érdekli a latin és az ógörög irodalom), de hasonló érdeklődéssel fordul a matematika és a naptárszerkesztés felé. A zene meghatározó az életében, különösen a barokk és a klasszikus zene, zongorán saját kedvtelésére játszik. Néhány éve saját meséit jelentette meg a Magyar Nyugat kiadó, Solymosi Thurzó Vera festőművésznő illusztrációival.  

.