Útmutató a sikerhez

2011.06.09. 12:17

Spilák Gergely hivatása szerint tanár, ám jelenleg az üzleti életben tevékenykedik. Többek között egy nemzetközi pénzügyi vállalkozás hazai képviseletét is ellátja, de életének egyik fő küldetésének azt tartja, hogy az emberi élet sikereivel kapcsolatos tényezőket feltárhassa. Nagy álma valósult meg azzal, hogy Siker Grammatika néven kiadatta saját könyvét, és azt mondja, hogy ez még csak a kezdet, ennél is nagyobb tervei vannak... (X)

Siker Grammatika

Spilák Gergely hivatása szerint tanár, ám jelenleg az üzleti életben tevékenykedik. Többek között egy nemzetközi pénzügyi vállalkozás hazai képviseletét is ellátja, de életének egyik fő küldetésének azt tartja, hogy az emberi élet sikereivel kapcsolatos tényezőket feltárhassa. Nagy álma valósult meg azzal, hogy Siker Grammatika néven kiadatta saját könyvét, és azt mondja, hogy ez még csak a kezdet, ennél is nagyobb tervei vannak...

A napokban jelent meg új, egyben első könyve, amelynek címe: Siker Grammatika. Honnan a cím és az indíttatás?

Olyan sikerrel kapcsolatos gyűjtőnevet próbáltam kreálni, amely még eddig nem létezett, de mégis arra mutat, hogy a siker bizony több tényezőből épül fel, mint ahogyan egy nyelv is, betűből, szavakból, mondatokból ill. ezeknek a helyes használatából nyer értelmet. A sikeres élet fogalmába is nagyon sok minden bele tartozhat. A címválasztáshoz az „S” és „G” kezdőbetűk választása jelentette az alapot, ugyanis ezek a nevem monogramjából adódtak. Azt is fontos volt már az elején figyelembe vennem, hogy a könyv külföldön is megjelenik majd, így a nemzetközi névhez (SUCCESS Grammatics) is passzolnia kellett a rövidítésnek ill. a lógónak.

Siker Grammatika

Elég sikeresnek érzi magát ahhoz, hogy egy ilyen témájú könyvet megírjon?

Alapvetően igen, bár soha nem lennék elégedett azzal, ami már mögöttem van, mindig újabb kihívásokat és sikereket keresek. Azt gondolom, hogy az ember foglalkozzon azzal, amivel igazán szeretne, és akkor sikeres lesz. Sok dolgot éltem meg. Hat éve, amikor lediplomáztam, véletlenül jutottam ki Ausztriába, ahol pénzügyi területen helyezkedtem el. Fontos a szakmai tudás, de ez tanulható. Az ambíció és a rátermettség, saját esetemben a német nyelv ismerete sokkal fontosabb volt ennél. Konkrétan a kérdésére válaszolva sikeresnek érzem magam, hiszen egy Németországban 1981 óta sikeresen működő pénzügyi vállalatnak vagyok a magyarországi cégvezetője, bár nehézségek mindig vannak, az ember minden egyes nappal eredményesebb lehet.

Siker Grammatika

A sikerről, a sikerhez vezető útról már sokan, sokféleképpen írtak, a legkülönfélébb recepteket kínálva az olvasónak. Miben más a Siker Grammatika?

A Siker Grammatika abban más, hogy a lehető legegyszerűbben megfogalmazza meg mindazt, ami szerintem egy sikeres emberi élethez kell. A könyv nem üzleties, sokkal inkább közvetlen és minden egyes területre kitér, amely egy emberi életben értéket, ezáltal sikert képviselhet. Könnyed olvasmánynak szántam, néhol szemléletes példákkal fűszerezve. A Siker Grammatika azonban nem csak egy könyv lesz, hanem egy ennél sokkal több részből álló, és folyamatosan bővülő projekt, amely ezzel a könyvvel lép be a köztudatba.

Pénz, jó állás, egy boldog család. Össze lehet-e így foglalni a sikeresség lényegét néhány szóban, vagy Ön szerint összetettebb folyamatról van szó?

A felsoroltak mindegyike fontos, és valóban egy sikeres élet alkotóelemei. A teljes elégedettséghez mindegyik kell. Sőt, még nem beszéltünk az egészségről, a szabadidőről, az álmokról, az önmegvalósításról stb. Egyik dolog a másiknak a feltétele, és egyik sem ér sokat a másik nélkül. A könyvem pontosan ezeket a tényezőket boncolgatja. Szerintem ugyanis igazán sikeresnek akkor mondhatja magát az ember, ha élete minden területén eredményeket ér el. Vagyis, ha valaki sikeres, az nem lehet a véletlen műve. A siker egy folyamat eredménye, ezért a fogalma is összetettebb. Sok apró tényezőből áll, és néha sok időbe, akár hosszú évekbe is telhet, hogy mindegy egyes tényező a helyére kerüljön. A legfontosabb, hogy az ember tudja pontosan, mit akar az életében elérni, vagy, hogy melyik az életének az a területe, amely nem megfelelően működik.

Siker Grammatika

 Ki nevezhető ma Magyarországon sikeresnek?

Nézőpont kérdése. Az igaz, hogy a siker mértékegysége ma Magyarországon a pénz. Valóban fontos tényező ez is, de a sikeres ember az, aki a saját magának elképzelt életet élheti, azt a tevékenységet végezheti, amit mindig is szeretett volna, szeretetben és egészségben élhet, és persze meg vannak a lehetőségei arra, hogy tovább fejlődhessen, kikapcsolódhasson, és ura a saját életének.

Van-e biztos receptje arra, hogy miképp legyünk sikeresek?

Hazudnék, ha bárki számára a siker receptjét ígérném. Mindenkinek saját receptje van, hiszen mindegyikőnknek mások az igényei, a céljai, a lehetőségei, és a körülményei. Sokat beszélgetek nap, mint nap emberekkel, és látom, hogy néha csak egy igen pici bátorítás, vagy megerősítés szükséges ahhoz, hogy egy személy élete fordulatot vehessen. Sok ember nem számol azzal, hogy egy adott dologhoz több idő kellene, mint amennyit rászán, vagy egész egyszerűen más a megoldás, mint amiben addig hitt. Sokan akár több dologgal is próbálkoznak egyszerre, és mivel rögvest nincs felmutatható nagy eredmény, hajlamosak feladni a saját álmaikat. Gyermekként ezerszer elestünk, míg megtanultunk járni. A kudarcok ellenére is felálltunk, és ma már rutin az egész. A Siker Grammatika pontosan ezt a folyamatot próbálja feszegetni.

Forrás: RIPORTER Magazin

Sikergrammatika.com

.