Üzleti hírek

Herczeg Pincészet

Herczeg pincészet – itt a nyár: olaszrizling, uhudler és saláták

2016.06.10

Aki szereti az uhudlert, jól teszi, ha idén bespájzol belőle, mert jövőre jóval kevesebb lesz ebből a nyáron különösen jól eső, csak a dél-burgenlandi borvidék nyolc településén termelhető specialitásból.

A Szombathelyt minap végigpusztító jégverés tavaszi előzenekarai alaposan végigdúlták a sógorok dél-burgenlandi szőlőhegyeit, így pl. aki szereti az uhudlert, jól teszi, ha idén bespájzol belőle, mert jövőre jóval kevesebb lesz ebből a nyáron különösen jól eső, csak a dél-burgenlandi borvidék nyolc településén termelhető specialitásból.

Herczegék uhudlersorait is megtizedelte a tavaszi jégverés, s bár a tőkék magukhoz tértek, jövőre bizony sokkal kevesebb jut majd a a poharakba a siller színű borból. A legközelebb július 15-24-ig, illetve augusztus 19-28-ig nyitva tartó szőlőhegyi borozóban (Buschenschank) természetesen nemcsak uhudlert, de kiváló olaszrizlinget is ihatunk a nyári kánikulában. Aki pedig valami újat szeretne kipróbálni, az tegyen próbát a 2015-ös Weißburgunderrel (fehér burgundi, vagy pinot blanc), amit idén először kínál a fiatal borász család.

A nyári szalonnasütésekhez és grillezős estékhez Ronald Herczeg a ház vörösborait ajánlja. A 2014-es Zweigelt Alte Rebe (Öreg Tőkék Bora), vagy a kékfrankos DAC stabilan hozza a pincészettől megszokott magas minőséget. A testes, nemes borok kedvelőit igazi különlegességgel csábítja a család. A 2012-es Prälat Cuvee (70% kékfrankos, 20% zweigelt, 10% merlot) 18 hónapot töltött friss tölgyfahordókban. Fekete bogyós gyümölcsök, csokoládé és marcipán ízei keverednek e borban. A hosszú lecsengésű, testes bor magas extrakttartalma, szép savgerince hosszú tárolhatóságot ígér – de csak ha megfelelő módon tudjuk tárolni. (Alkalmas, állandó hőmérsékletű pince vagy borhűtő.) Ha nem, akkor inkább igyuk meg röviddel a vásárlást követően.

A család generációk óta borászkodik a Gaas (Pinkakertes) melletti szőlőhegyen, ahol a borászatról szóló első írásos emlékek a 15. századból származnak. A minőségi borászati munkát a jelenlegi borosgazda, Ronald Herczeg édesapja alapozta meg.

Ronald egészen fiatalon beleszeretett a szőlőbe, kiskamaszként készítette első borát. Kezdettől fogva minőségi borok születnek a keze alatt az 5 hektárra növelt birtokon, és a hagyományok ápolása mellett nem idegen tőle a modern borászat, az izgalmas útkeresés sem.

Feleségével, Melanieval pár éve határozták el, hogy intézményesítik a vendéglátás iránti szenvedélyüket – ekkor alapították a kis hegyi borozót, vagy ahogy a határ túlsó oldalán mondják, Buschenschankot. Ahova, bizony izgalmas ötleteik mellé szívüket-lelküket is belecsempészték, hogy a vendég a lehető legjobban érezze magát. 

Örömmel és szeretettel várnak minden kedves vendéget egy kiadós házi finomságokból álló kóstolóra, akár egy (két, három...) pohár kiváló minőségű borra. A jobbnál jobb disznóságok mellett a nyári időszakban üde, friss saláták is várják a vendégeket. Ronaldék bíznak benne, hogy leendő vendégeikből is törzsvendégek lesznek, akik nemcsak szeretik a bort, de értenek is ehhez a nemes italhoz. A buschenschankban természetesen lehetőség van termelői áron is megvásárolni a hegy levét.

A buschenschankok jellemzően időszakosan, Dél-Burgenlandban általában évente 3-5 alkalommal vannak nyitva. Herczegék idén még 7 alkalommal várják majd vendégeiket:

 

július 15 – 24.

augusztus 19 – 28.

október 7 – 9.; 14 – 16.; 26 – 30.

és

november 10 – 13. valamint 17 – 20.


További információ:


+36 20 456 6978 http://www.weinherczeg.com

 

Keresse Herczegéket a facebookon is:

 

 

.