A katonai órák minőségi szerkezettel és átgondolt tervezéssel készülnek

2017.01.20. 10:04

A katonai órák kifejlesztésének célja, hogy a különleges igényeknek is tökéletesen megfeleljenek. Melyek ezek az igények, és mely területeken hódít napjainkban?

Az extrém sportok szerelmeseinek és a biztonsági erőknek is a katonai órák a tökéletes megoldás

Az egyik legfontosabb kritérium a karcállóság és a minőség.

Egy jó minőségű katonai óra még évek múltán is tökéletesen működik és intenzíven bírják a szabadtéri tevékenységek közben előforduló sokk hatásokat. A kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült katonai órák bármilyen külső hatásnak ellenállnak. Nem véletlenül kedvelik az extrém sportok szerelmesei és a rendvédelemben dolgozók is.

Nézzünk néhány példát ezekre a speciális órákra

A Naviforce Military férfi karóra szintetikus bőrszíjjal kerül forgalomba, amelyen egy praktikus zöld szövetborítás található, amely teljesen terepszínű jelleget kölcsönöz az órának. A számlapon egy dátum mutató is található és vízállósága 3 ATM. A Swiss army katonai órák közül is érdemes megemlítenünk a zöld szövet szíjjal kapható változatot, amely egy szürke fém óraházzal büszkélkedhet. A kvarc óraszerkezet és az analóg kijelző a katonai stílust képviseli, hiszen a megbízhatósága elsőrendű.

Melyek azok a funkciók, amelyek elengedhetetlenek egy katonai óra szempontjából?

Az első és talán legfontosabb jellemzője a tartósság. Egy ütésálló karóra még a legmostohább körülményeknek is képes ellenállni. A katonai órák zöme napelemes, amely szintén a praktikusság jegyeit mutatja. A következő és talán napjainkban igen fontos tényező maga a Design. Sokan e szerint döntenek, pedig a tartósság a legelső és legfontosabb szempont.

A megfelelő burkolattal ellátott órák extra biztosítékot jelentenek tartósság szempontjából. Amennyiben a burkolat titán vagy acél, úgy biztosak lehetünk a katonai órák tartósságában. Az órák következő fontos kritériuma a vízállóság, bár ez nem minden. Az alakulatoknál szolgáló jól tudják, hogy a terepeken elengedhetetlen a vízállóság legalább 100 méter mélységben.

Bevetéseknél soha nem kell aggódnia egy ilyen óra tulajdonosának, hogy beázik az órája, hiszen ha esik az eső, vagy ráfröccsen a víz nem fog gondot okozni a működésében.  A katonák általában a nap 24 órájában használják az órát, így nagyon fontos, hogy a kijelző az idő leolvasásában, bármilyen körülmények között segítségükre legyen. Sok óránál a magasságmérő is beépítésre kerül, de ilyen esetekben ez nem párosul hatalmas vízállósággal. A magasságmérővel ellátott órákat leginkább hegymászók, sziklamászók és túrázók használják, akiknek fontos a magasságok pontos ismerete.

Az éjszakai hadműveletek során fontos, hogy a katonai órák közül olyant válasszanak, amely megfelelő háttérvilágítással is rendelkezik. Viszont a háttérvilágítás nem lehet hivalkodó, mivel az álcázás során a lebukás veszélye is fenyegetheti viselőjét. A katonai órák között számtalan olyan típus található, amelyek extra igényeket is kielégítenek.

Ilyen lehet a hőmérséklet érzékelés, az időzítő, a stopper, a riasztók, az időzóna változók, a naptárak, esetleg az iránytű is.

Érdemes az óra kiválasztása előtt alaposan átgondolni, hogy milyen tevékenységekhez keressük az órát és aszerint eldönteni, hogy milyen extra vagy alap felszereltségre van szükségünk ahhoz, hogy évekig a kedvenc katonai óránkat viselhessük.

Forrás: mutatosora.hu

.