Ilyen volt a szombat délutáni békemenet

2014.03.29. 17:45

A szombati békemenet szombaton délután az Alkotmány utcából indult a Hősök terére, a menet - Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, Széles Gábor nagyvállalkozó, Bencsik András, a Demokrata újság főszerkesztője és Fricz Tamás politológussal az élen - az "Egy az ország - 2014.

április 6-a" feliratú nemzetiszínű transzparenst vitte maga előtt.

    Az MTI tudósítói a helyszínről azt jelentették, hogy a vonuló tömeg teljesen betöltötte az Alkotmány utcát miközben még sokan a Kossuth téren álltak.

    Az indulás előtt a nemzetiszínű, székely zászlókat, CÖF-ös és fideszes lobogókat lengető emberek elénekelték a magyar és a székely himnuszt.

    A résztvevők egy része kokárdát viselt, a legtöbben a tömegben településnevek táblái alatt vonultak és molinókat vittek magukkal, olyan feliratokkal, mint "Szilárd meggyőződésünk, hogy nemzetet építeni csak tiszta erkölccsel lehet", "Vezess Viktorunk, s veled indulunk, küzdelemre hív az élet, hadd kövessünk benne téged",  "Jó az irány kapitány!"

Békemenet 2014. március 19.

    Volt, aki "Amerika, Brüsszel, Páris liba-tolvajt fényez máris" feliratú transzparenst tartott.
   
A vonulók feje fölött egy molinón az a felirat volt olvasható, hogy "Békemenet Magyarországért".

    Az első sorban vonult még mások mellett Csiba Gábor, a Borod-Abaúj-Zemplén megyei kórház vezetője, KDNP-s politikus és Pataki Attila rockzenész.

    Széles Gábor útközben bejelentette, miközben a legutolsó békemenetre csupán 200, a mostanira 400 busszal érkeztek vidékről az emberek, és úgy becsüli, hogy a mostani békemeneten résztvevők száma eléri majd az egymilliót.

    A szervezők azt közölték, hogy minden eddiginél többen vettek részt a békemeneten.

    Az Arany János utcánál azt jelentették be a szervezők, hogy a tömeg vége még a Kossuth téren van.

Mennyien voltak?

A Belügyminisztérium becslése szerint 440-460 ezer résztvevője van a békemenetnek szombaton a fővárosban.

    Csizmadia Tamás, a minisztérium sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy pontos becslés azért nem adható, mert a jelen lévők létszáma csak a tereken határozható meg viszonylagos pontossággal, az azokat övező kisebb utcákban nem.


    Útközben azt is bejelentették, hogy az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, valamint Kárpátaljáról és a Vajdaságból is érkeztek csoportok a békemenetre, akiket a szervezők külön is üdvözöltek.

    Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője azt mondta, 2012 januárjában azért szervezték az akkori békemenetet, mert veszélybe került "függetlenségünk". Hozzátette, "a mai békemenet legalább olyan fontos, mint az első volt, a mai békemenet előszobája a jövő hétvégi választásnak".

Békemenet 2014. március 19.

    A főszerkesztő szerint ma az a veszély fenyeget, hogy "az SZDSZ-es rablók" eltörlik a rezsicsökkentést, a családi kedvezményeket és számos más szociális juttatást.

    Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője beszédében kijelentette, nem igaz, hogy a magyar széthúzó nemzet. Ezt bizonyítja a békemenet is, amelynek résztvevői az igazi hősök - fogalmazott. A főszerkesztő úgy látja, eljött a cselekvés ideje, Orbán Viktor szombati beszéde pedig kellő energiát adhat az embereknek ahhoz, hogy újra kormányra emeljék a mostani miniszterelnököt és politikustársait.

    Bayer Zsolt arra emlékeztetett, hogy 2012-ben a békemenet mentette meg Orbán Viktor kormányát, a mostani békemenet pedig a következő választási siker kulcsa lehet. Arról beszélt, fontos, hogy ne legyünk elbizakodottak, ezért arra kért mindenkit, menjen el április 6-án és szavazzon a kormánypártokra annak érdekében hogy Orbán Viktor tovább folytathassa a megkezdett munkát.

    A Deák tér közelében néhány száz ellentüntető fogadta a menetet. "A párttal, a néppel egy az utunk" kezdetű kommunista indulót énekelték, valamint Orbán Viktor miniszterelnököt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló zászlókat emeltek a magasba. A fehér inget és úttörőnyakkendőt viselők "Éljen az orosz-magyar barátság! Éljen bölcs vezérünk, Viktor!" feliratú molinót helyeztek el egy előre kiépített színpadon.

    A békemenetet egy népzenét játszó zenekar követi, amely minden utcasarkon játszott. A vonulás útvonala mentén többen az ablakokból lekiabáltak, az MTI tudósítója a kormányt éltető hangokat hallott.

Útközben az Oktogonnál az LMP standokat állított fel, és az aktivisták zöldalmát osztogattak a menetelőknek, akik erre szórványos füttyel válaszoltak, atrocitás nem történt.

A  békemenet a Fidesz szombat délutáni nagygyűléséhez csatlakozott, amelyen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök.
   

.