Hirdetés

A magyar kultúra napja Vas megyében

2015.01.15. 15:46

 Díjátadók, koncertek, gálaműsor.

Díjátadó gálával ünneplik a magyar kultúra napját január 22-én Szombathelyen a Bartók Teremben.

Az ünnepségen a kultúra területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereknek nyújtanak át díjakat, a gálán az idén is a Savaria Szimfonikus Zenekar lép fel. A műsorban magyar zeneszerzők, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő és Erkel Ferenc műveiből csendülnek fel részletek, a zenekart Madaras Gergely vezényli.

Kőszegen ugyanezen a napon a Jurisics-vár lovagtermében tartanak megemlékezést, az ünnepi műsorban egy kamarazenekar tagjaként fellép Balogh Endre, a Magyar Állami Operaház szólócsellistája, helyi középiskolás diákok pedig magyar verseket mondanak.

Körmenden jövő csütörtökön a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban egész nap műveltségi vetélkedők, képzőművészeti és irodalmi versenyek zajlanak, délben pedig megkoszorúzzák az iskola névadójának szobrát.

Pénteken a sárvári Nádasdy-vár dísztermében hangversenyt ad a Nádasdy-trió a magyar kultúra napja alkalmából, szombaton pedig a vasi megyeszékhelyen átadják a Kiss Gyula Kulturális Egyesület a közösségi tevékenység elismerésére alapított díját.

 A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.