Hirdetés

A Vas megyei rendőrség egy 16 fős bűnbandáról és a felröppent szatírhírekről

2012.06.14. 13:15

Jelenleg 108 bűncselekménnyel gyanúsítanak egy Vas megyei társaságot - jelentette be csütörtökön a Vas megyei rendőrség, akik szerint nincs újabb szatír Szombathelyen.

Hirdetés

Jelenleg 108 bűncselekménnyel, zömmel betöréses lopásokkal gyanúsítanak egy 16 emberből álló csoportot Vas megyében - közölte Szombathely rendőrkapitánya csütörtökön sajtótájékoztatón, a városban.

Hollósi Gábor ezredes elmondta: a feltételezett elkövetők a gyanú szerint 2009 nyarától Szombathelyen és Vas megye más településein rendszeresen követtek el betöréses lopásokat különböző cégek telephelyein, pincéket, garázsokat és hétvégi házakat törtek fel, és onnan főként kisgépeket, szerszámokat, műszaki cikkeket, konyhai berendezéseket tulajdonítottak el, de volt az ellopott tárgyak között engedély nélkül tartott fegyver és egy quad is.

A lopással és rongálással okozott kár meghaladja a 18 millió forintot, a nyomozás azonban még tart, így a feltárt bűncselekmények száma és a gyanúsítottak köre is tovább bővülhet - fűzte hozzá.

A gyanúsítottak közül négyen vannak előzetes letartóztatásban, tizenketten pedig szabadlábon védekezhetnek. A csoport, amelynek tagjai különböző összeállításokban vettek részt a bűncselekmények elkövetésében, tizenhárom férfiból és három nőből áll, a nők általában tippadók voltak - közölte az ezredes.

Horváth András alezredes, a kapitányság felderítő osztályának vezetője azt mondta, hogy az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak együttműködők, de így is még hónapokig tart a bizonyítékok összegyűjtése, ezért várhatóan csak szeptemberben adják át az ügy iratait vádemelési javaslattal az ügyészségnek.

A rendőrség szerint nincs újabb szatír

A sajtótájékoztatóhoz kapcsolódóan a rendőrség röviden kifejtette véleményét az utóbbi időben napvilágot látott, újabb szombathelyi szatírról keringő eseményekkel és találgatásokkal kapcsolatban.

Három ilyen ügyről tudni. Egy férfi önkielégítést végzett egy parkban, egy nőt hazakísértek majd becsengettek hozzá, illetve a Váci Mihály utcában történt gyerekzaklatás, melyről lapunk is részletesen írt.

A rendőrség szerint a három ügy nem kapcsolódik egymáshoz, különböző személyek követték el őket, ami azt is jelenti, nem lehet újabb szatírról beszélni, illetve felesleges és káros pánikkeltésnek tartják az interneten keringő megalapozatlan híreket.

Ilyen hamis hír az is, mely szerint szabadlábra került a korábbi szombathelyi szatír. A valóságban az elkövető továbbra is rács mögött van, ha minden igaz, vagy még 10 évig. (alon.hu)