A Vas megyei rendőrség halottak napjával kapcsolatos közleménye

2012.10.27. 19:13

A nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával nagyobb az esélye az áldozattá válásnak.

A halottak napja keresztény ünnep. Ilyenkor, a korábbi évekhez hasonlóan, nagy számban indulunk útra, hogy lerójuk kegyeletüket elhunyt szeretteink sírjánál.

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság mindenszentek ünnepe és halottak napja közeledtévelfelhívja a lakosság figyelmét az ilyenkor elszaporodó bűncselekmények megelőzésének fontosságára, valamint a biztonságos közlekedés szem előtt tartására!

A nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával nagyobb az esélye az áldozattá válásnak, mert, sajnos, megjelennek az alkalmi, trükkös és zsebtolvajok.

A Rendőrség felhívja az állampolgárok figyelmét arra, hogy amíg felkeresik szeretteik sírját, még rövid időre se hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat és a gépjárművük okmányait az autóban! Kiszállás és a járműtől történő eltávolodás esetén pedig minden esetben győződjenek meg arról, hogy személyautójukat lezárt állapotban hagyták-e!

Nagy tömegben fokozottan figyeljenek értékeikre, kezüket mindig tartsák a becsatolt táskájukon! A zsebtolvajok elleni védekezés legegyszerűbb módszere, ha az iratokat, pénztárcát és bankkártyát a kabátjuk belső zsebébe teszik és PIN kódjukat a kártyától eltérő helyen tartják!

Trükkös lopások esetén az elkövetők általában kihasználják az emberek jóhiszeműségét és szándékosan olyan helyzetet teremtenek, amelyben a figyelmet elterelve elkövethetik a lopást. Az esetek többségében ezek a személyek ATM-ek és pénzintézetek környékén próbálkoznak trükkökkel. 
Javasoljuk tehát, hogy pénzfelvétel esetén, a felvételt követően a bankjegyeket minél hamarabb helyezzék biztonságos helyre, például kabátjuk belső zsebébe!
Az állampolgárok közös járőrszolgálattal, megerősített rendőri jelenléttel főként a temetőkben és azok környékén találkozhatnak. A nagyobb közlekedési csomópontokon és a parkolók környékén a rendőrök munkáját polgárőrök és közterület-felügyelők is segítik. Ügyelni kell arra, hogy a parkolási és forgalmi rend több helyen is megváltozhat, ezértkiemelten figyeljék a szolgálatot teljesítők jelzéseit, valamint a közlekedési és tájékoztató táblák útmutatásait!

A megyeszékhelyen a Jáki úti temető környékén a közlekedés biztonságának fenntartása, a belesetek, a forgalmi torlódások megelőzése érdekében a frekventált időszakokban forgalomirányító rendőrök segítik a közlekedést, illetőleg a környező utcák forgalmának átszervezése, egyirányúsítása várható az alábbiak szerint.

temető megközelítésére alkalmas utcák az Alsóhegyi út és a Jáki út. Ajárműforgalom távozására alkalmas utcák pedig a Nárai külső útba torkolló Ferenczy István utca, valamint a Hajnóczy utca.

vidéki temetőknél a körzeti megbízottak a helyi polgárőrökkel együttműködve teljesítenek szolgálatot a gépkocsifeltörések és a zseblopások megelőzésére.

Javasoljuk, hogy elindulás előtt mindenképpen tájékozódjanak a híradásokból az esetlegesen kialakult torlódásokkal, balesetekkel kapcsolatban, valamint tanúsítsanak türelmet az esetleges közlekedési fennakadások, parkolási nehézségek esetén!

Kérjük a lakosságot, hogy amennyiben bármilyen jogsértést, elfogadhatatlan körülményt észlelnek, forduljanak bizalommal a legközelebbi rendőrhöz, vagy telefonon tegyenek bejelentést a 107-es, vagy a 112-es telefonszámok valamelyikén!

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

.