Húsz-húszféle csokoládét és sonkát, tizennyolcféle kalácsot ellenőriztek.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a húsvéti ünnepek közelsége miatt laboratóriumi vizsgálatnak vetette alá a csokoládékat, sonkákat, kalácsokat; húszféle csokoládét, húszféle sonkát és tizennyolcféle kalácsot ellenőrzött.
A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint csokoládék közül valamennyi megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak. Sonkák esetében három, a kalácsok vizsgálatánál két termék esetében merült fel kifogás.
Csokoládék
A vizsgált termékek között tízféle táblás csokoládé, valamint tízféle csokoládényúl figura szerepelt. Valamennyi megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezés szempontjából, és a címkén feltüntetett zsírtartalomra vonatkozó tápérték jelölés során sem merült fel kifogás.
Sonkák
A tízféle nyers sonka közül egy termék sótartalma meghaladta az élelmiszerkönyvben előírt értéket.
Az ugyancsak tízféle hőkezelt sonka közül kettő esetében merült fel a megtévesztő jelölés gyanúja, mivel az egyik esetben a víztartalom nem felelt meg az élelmiszerkönyvben maximalizált értéknek, míg a másik esetben a címkén feltüntetett tápérték jelölés nem volt megfelelő a zsírtartalomra vonatkozóan.
Kalácsok
A vizsgált tizennyolcféle termék közül egy finom fonott kalács zsírtartalma nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott zsírtartalmat.
Egy másik pedig a minőségmegőrzési időn belül – bontatlan csomagolásban – a penészesedés jelét mutatta.
A vizsgált termékeket és értékeléseiket alább, a csatolt dokumentumokban találják.