Vát-Porpácnak annyi, viszont lesz 86-os és 25000 új munkahely a régióban

2012.10.26. 18:01

A LuK új sajtolóautomatájának átadó ünnepségén felszólalt Hende Csaba honvédelmi miniszter is, aki valóságos ígéretcunamival lepte meg a hallgatóságot. A miniszter szerint a Vát-Porpác reptér illúzió volt, egy soha senki által nem látott befektetőhöz kapcsolódik.

A LuK új sajtolóautomatájának átadó ünnepségén felszólalt Hende Csaba honvédelmi miniszter is, aki valóságos ígéretcunamival lepte meg a hallgatóságot. A miniszter szerint a Vát-Porpác reptér illúzió volt, egy soha senki által nem látott befektetőhöz kapcsolódik.

A miniszter elmondta, az LuK-ban  létrejött munkahelyekhez mintegy egy milliárd forinttal járult hozzá a magyar kormány.

Ez a régió ugyanakkor nem segítséget, hanem befektetéseket vár, mert az itt élő emberek mindig kemény munkával százszorosan fizették vissza  a  kapott támogatást. - tette hozzá.

Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg városa a területen élő vállalkozók és a kamarák létrehozták azt a járműipari,  gépipari és mechatronikai központot, amely a térséget Magyarország harmadik nagy járműipari régiójává tegyük Győr és  Kecskemét mellett. Hende Csaba a program keretében 25000 új munkahelyet és 1 milliárd euró új befektetést ígért a térségben.

A miniszter a régóta húzódó 86-os út korszerűsítéséről szólva kijelentette, hogy ezt a régió szempontjából legfontosabb  beruházást a kormány eltökélten végigviszi.

A kormány és az EU támogatásával a Gysev és a MÁV folytatja az észak-déli vasút korszerűsítési programot a koperi és a fiumei  kikötő felé.

Hende Csaba kitért a helyieket régóta foglalkoztató teherszállító reptér kérdésére is. A politikus szerint Vát-Porpác térségébe  tervezett beruházás egy senki  által soha nem látott befektetőhöz kapcsolódik, akiről annyit lehet tudni, hogy 2009 óta a  füle botját nem mozgatta és egy hatóságot sem keresett meg. "Ez egy olyan illúzió, mellyel nagyon sokáig nagyon sok embert lehetett hitegetni."- mondta a miniszter.

Mivel azonban a térségnek valóban szüksége van egy teherszárító repülőtérre, a jelenleg katonai cargo reptérként üzemelő  pápai katonai repteret átminősítik kettős, civil és katonai hasznosításúra.

Ez a fejlesztés viszonylag kis befektetéssel megoldható és a repteret egyben intermodális logisztikai csomóponttá fejlesztik, mely a Duna közelsége miatt a belföldi folyami szállítás egyik csomópontja lehet. A NATO-val már megtörténtek a szükséges egyeztetések és Pápa városa is üdvözli a  fejlesztési  elképzelést. - hangzott el.

Hende Csaba bejelentette azt is, hogy megegyeztek arról, hogy a szombathelyi Haladás sportkomplexum tulajdona a MÁV-tól átkerüljön Szombathely város önkormányzatához és a komplexum további fejlesztéseit is támogatni fogja a kormány.
.