Hirdetés

Megnyílott a Velencei-tó Kapuja: 2 milliárdos korzó és strand

2014.05.30. 19:58

Nehéz szülés volt.

Hirdetés

Pénteken felavatták a Velencei-tó Kapuját, amely több mint kétmilliárd forintos összköltséggel, európai uniós támogatással valósult meg és Velence Korzó és Szabadstrand néven nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

    Az avatóünnepségen Oláhné Surányi Ágnes (független) polgármester hangsúlyozta, hogy a beruházással létrejött az új városközpont és a fejlesztéssel nagy lépést tettek a négy évszakos turizmus megvalósítása felé. A térség legnagyobb turisztikai beruházásának nevezte a projektet, amely 2,6 milliárd forintból, 1,4 milliárd forintos uniós támogatás révén jött létre.


    Kiemelte, hogy a családbarát szabadstrandon 14 ezer négyzetméternyi homokos part, 17 ezer négyzetméternyi park, továbbá a fedett korzóban harminc féle üzlet és szolgáltatás várja a látogatókat. Az épületben kapott helyet a díszterem, amely egyben a város új házasságkötő terme is lesz.


    Felidézte a 2008-as, eredményes pályázat óta eltelt időszak történéseit, többek között a projekt 2011-12-es leállását, amely az összes nettó költséget 800 millió forinttal növelte meg, így az önkormányzati önerő megduplázására volt szükség.


    Istenes István, a projektet befejező ZÁÉV Zrt. igazgatója elmondta, hogy a korzó esetében a beépített hasznos alapterület 8500 négyzetméter, ebből 3000 négyzetméter a külső és fedett terasz. Az épületben mintegy 73 ezer méter elektromos vezeték van, 40 térfigyelő kamerát telepítettek és geotermikus energiával hűtik, fűtik egész évben.


    A strandon 13 ezer négyzetméternyi füves és ugyanekkora homokos terület található. A térkövezett területek nagysága 10 500 négyzetméter, kétszáz fát, 5500 cserjét ültettek el.


    A Velence Korzó és Szabadstrand teljes egészében a város tulajdonában van, az üzemeltetést nyílt közbeszerzési eljáráson a Gomi Kft. nyerte el.


    Velencén 2008 júniusában jelentették be, hogy uniós támogatással 2,26 milliárd forintos turisztikai fejlesztés valósulhat meg kiemelt projektként. A munkálatok 2010 nyarán kezdődtek el, a következő évben a kivitelezéssel megbízott K+K Bau Profil Zrt.-vel szemben felszámolási eljárás indult. A projekt akkor 30 százalékos készültségi fokú volt.


    2013. június 6-án jelentette be a település polgármestere, hogy az építkezés közel két év után folytatódik. Oláhné Surányi Ágnes akkor elmondta, hogy a kivitelezővel szerződést kellett bontani és feljelentésekre is sor került.


    A velencei önkormányzat 2011 októberében tett büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen a beruházás ügyében. A térség országgyűlési képviselője, L. Simon László (Fidesz) 2011. november 5-én szintén feljelentést tett a tó keleti partszakaszán található szabadstrandon indított nagyberuházás ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. A korábbi kivitelező felelős vezetője elleni per májusban kezdődött el.


    A másodszor kiírt közbeszerzési eljáráson a zalaegerszegi Z-Pannon Kft.-ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyert.

Kiegészítés: Gyakorlati tudnivalók

A fenti hírben említett homokos szabad strand, a Velencei-tó legnagyobb strandja, az egykori IFI-strand terület, a tó keleti végén épült. Könnyű megtalálni, mivel a településen mindenhol jól kitáblázott: a vendégek keressék és kövessék a „Velence Korzó” feliratokat - tájékoztatta a lapunkat Martinovszkyné Tóth Veronika, a velencei Tourninform-iroda munkatársa.

Belépődíj nincs, és a közeljövőben nem is tervezik a fizetőssé tételt – tudtuk meg.

A létesítmény nincs lekerítve, de nem zár be, de a strandüzem szolgáltatásai, mint a vízimentők vagy a biztonsági szolgálat reggel 9-től este 7-ig működnek.

A helyszínen napernyők és pihenőnapágyak is bérelhetők, és van értékmegőrző is.

A szabad strand partján épült fel a korzó, a hétvégéken benépesülő rendezvénytérrel, folyamatosan gyarapodó üzletekkel és szolgáltatásokkal. A múlt héten például egy Spar is nyílott,  így most már élelmiszerboltja is van a strandnak. (2014. június 17.)

.