Kékesi Gábor művei a Vitalitas Galériában

2015.04.25. 12:11

Czika László fotóival.

A tudósító némi hezitálás után ezt a Don Quijote-szobrot vinné haza legszívesebben:

Kékesi Gábor művei a Vitalitas Galériában

A választás már azért sem egyszerű, mert Kékesi Gábor alkotásai bár zavarba ejtő módon különböznek egymástól, az alkotó szellemiségén kívül abban hasonlítanak, hogy képesek szervesen illeszkedni egy otthon enteriőrjébe.

E tulajdonságuk a szombathelyi Vitalitas Galériában most „élesben” is letesztelhető, hiszen az itteni kiállítások mindig egy otthont formázó bútor- és lakberendezési üzletbe simulnak bele.

Hogy Kékesi meghökkentően széles alkotói spektruma, a használt anyagok, technikák és ihletforrások megannyi variációja mennyire köszönhető a fiatalkori útkeresésének és mennyire egy alapból is kísérletező kedvű, sok húron játszó művész természetes sokszínűsége, azt egyelőre nem lehet tudni, mindenestre a befogadó szemszögéből minden mű a váratlanság és frissesség erejével hat, legyen az szobor, festmény vagy akár érem.

Kékesi Gábor művei a Vitalitas Galériában

Kékesi Gábor és Zsámbéky Monika

„Gábor visszahúzódó alkat. Munkáiban egy-egy gondolat sokszor áttételesen mutatkozik meg. Szereti a filozofikus, többféle olvasatú műveket, a gondolati tartalom kifejtését a nézőre bízza. Ehhez a kiindulópontot határozza meg, és mindenkit a saját élmény- és érzelemvilágának megfelelő továbbgondolkodásra késztet” – jellemezte az alkotót és alkotásainak közös nevezőjét a péntek délutáni kiállítás-megnyitón Zsámbéky Monika művészettörténész.

Szintén tőle tudjuk hogy: 

Kékesi Gábor tehetségére, manuális adottságára már a körmendi általános iskolában felfigyeltek. Ezután a szombathelyi művészeti gimnázium következett, ahol Veres Gábor szobrászművész volt rá nagy hatással, majd elsőre felvették a budapesti Képzőművészeti Egyetemre. Itt Kő Pál osztályában tanult, akit ő választott mesteréül. Érmeivel  már egyetemi évei alatt több hivatalos elismerést söpört be, a 2012-es Ars Pannonica biennálén pedig ezüst díjat nyert.    

A fiatal művésznek a közelmúltban Rumban, Répcelakon, Körmenden volt kiállítása. Szombathelyen egyéni tárlattal most mutatkozik be először, igaz köztéri alkotás már fűződik a nevéhez a városban. Ő készítette a tavaly év végén átadott Hermann Ottó-szobrot az ugyanilyen nevű szombathelyi középiskolában.

A péntek délutáni megnyitón a Savaria Szimfonikus Zenekar művészei - Berki Antal hegedűn, Berki Gábor mélyhegedűn – is közreműködtek.

A kiállítás május 8-ig tekinthető meg a galéria nyitvatartási idejében: hétköznaponként 13.30-tól 17.30-ig.

Scheiber Katalin galériavezető

Fotó: Czika László

.