Schmitt Pál a soproni Volt Fesztiválon

2011.06.29. 15:43

Az államfő rendelt egy korsó sört, majd csocsózott.

Smidt Pál, Volt

A magyar EU-elnökség hivatalos záróbulijára, a soproni VOLT Fesztiválra látogatott szerda délután Schmitt Pál köztársasági elnök; az államfő előbb elismeréseket adott át, majd Fodor Tamás polgármesterrel, valamint a rendezvény két főszervezőjével, Fülöp Zoltánnal és Lobenwein Norberttel bejárt néhány helyszínt.

"Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő" - idézte Szent István intelmeit az államfő, amikor a VIP-sátorban átadta a Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel elismerést Havasi Ibolya, Ökrös Oszkár és Tommy Vig előadóművészeknek, valamint Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész-zeneszerzőnek.

Az európai roma stratégiáról szólva Schmitt Pál kijelentette: míg mások beszéltek róla, "mi megcsináltuk". Mint mondta, lejárt az álfigyelem és a félmegoldások ideje; az igazi odafigyelésé és a valódi megoldásoké jött el. Hozzátette: egy hosszú út része a romastratégia elfogadása; sok munkát igényel még az integráció, a befogadás, az előítéletek oldása. (A most kitüntetett művészek este nyolc órakor, az Európa Sátorban adnak gálakoncertet.)

Smidt Pál, Volt
Schmitt Pál köztársasági elnök fiatalokkal csocsózik a soproni VOLT Fesztiválon tett látogatása során. MTI Fotó: Mohai Balázs

Az államfő ezt követően előbb a VIP-sátor melletti kocsmában rendelt egy korsó sört, amit elfelezett Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselővel, majd fiatalokkal csocsózott, meglátogatta a fesztivál hungarikum-kiállítását, a VOLT Boltban egy rózsaszín feliratos fekete fesztiválpólót kapott. Ezt követően az uniós tagállamokból érkezett fiatalokkal találkozott; közülük sokan akartak fényképezkedni Schmitt Pállal. Az államfő ezután beült az európai roma stratégiáról rendezett fórumra.
 

.