Hirdetés

Gyakorlaton a Bakonyban - Biodinamikus farmon dolgoztak a waldorfosok

2015.10.12. 21:59

A 9. osztály az őszi gyakorlatát Szentgálon teljesítette.

Hirdetés

A Perintparti Szó-fogadó 9. osztálya a szokásos őszi mezőgazdasági gyakorlatát Szentgálon teljesítette.Az egy hetes munka igen sokrétű volt: Varga Sándor ( Élőbolygó Alapítvány) fiatalon, nagy lendülettel egy nagyszabású farmot hozott létre a semmiből, ahol a csordát terelni, fejni, a tejüzemben biodinamikus tejkészítményeket gyártani segített a 19 fiatal.

Rengeteg munka volt a közel kétszázas állományú, ridegen tartott mangalica körül (etetés, kerítésbontás, ásás), hasonlóan a borjak almozásával és a málnásban is.
Az október eleji gyakorlaton sátrakban éjszakázó waldorfosok magukra főztek üstben, és esténként a közös jurtában hallgatták a gazdálkodás, a növénytan és főként a biodinamikus mezőgazdálkodás alapjairól szóló előadásokat.

S mindezt élőben kipróbálva a gyakorlat végén földbe ástak majd kétszáz szarvasmarha trágyával töltött szarvat, hogy átélhessék az egyik alappreparátum elkészítésének minden lépését.S ha valaki furcsállva olvassa ez utóbbit, a waldorfos diákok és osztálykísérőjük, G.Ekler Ágnes szívesen adnak bővebb felvilágosítást a biodinamikus mezőgazdálkodás Földet és földet, vagyis embert és Minket gyógyító eljárásairól.

Tavasszal pedig Legéndre indulnak egy hétre.