Minden, amit a gyomorfekélyről és kezeléséről tudni kell

2016.04.11. 17:33

Az életmódtól a tünetekre ható gyógyszerekig.

Az emésztőrendszer belső felszínét eredetileg olyan nyálkahártya borítja, mely ellenáll az emésztéshez szükséges savnak és emésztőenzimeknek. Ez a nyálkahártya pár óránként ki van téve az elfogyasztott táplálékkal való érintkezésének. Talán külön meg sem kell győzni senkit arról, hogy milyen fontos, hogy ez a nyálkahártya hosszú időn át ép maradjon. A nyálkahártya épségét számtalan mechanizmus védi, és számtalan tényező károsíthatja.

A táplálék a nyelőcsövön keresztül jut a gyomorba, de előzőleg egy záróizomnak el kell ernyednie az áthaladás idejére. Ez a körkörös záróizom az étkezések közötti időszakban zárva van.

A táplálék megemésztéséhez sósavra  és emésztőenzimekre van szükség, melyek gyomormozgások következtében keverednek a bekerült táplálékkal. Számos probléma adódik abból, ha a záróizom működése nem megfelelő. Ekkor ugyanis a savas gyomortartalom visszakerülhet a nyelőcső alsó szakaszába és ott károsítja (a nem sósavhoz szokott) nyelőcső nyálkahártyát, gyulladást okozva. Ha a visszaáramlás  tartósan fennáll, akkor alakul ki a  reflux betegség, melynek a legjellemzőbb tünete az égő, maró érzés a szegycsont mögött.

Gastracid rágótabletta               Rennie antacidum               Talcid rágótabletta

A panaszok fekvő helyzetben a legkifejezettebbek. De gyakoriak a kísérő tünetek is, a fogínygyulladás, rekedtség, gégegyulladás, fülfájás, köhögés, mellkasi fájdalom.

A tünetek hamar, étkezés után egy órán belül jelentkeznek.

A nyálkahártya károsodását okozhatja a túlzott savtermelés, illetve a gyomortartalomnak a gyomorban való hosszabb tartózkodási ideje.

Továbbá létezik egy Helicobacter pylori nevű baktérium, melyet szintén felelőssé tesznek a fekély kialakulásáért.

Kapható teszcsík a baktérium kimutatásához.

Helicobacter pylori teszt 

Bizonyos gyógyszerek szedése szintén károsíthatja  (főként tartósan és nagy adagban szedve) a gyomornyálkahártya felszínét (ilyenek például a recept nélkül is kapható fájdalomcsillapító szerek). Nem közvetlenül károsítanak, mint ahogyan ezt sokan gondolják, hanem szedésük következtében meggyengül a gyomornyálkahártya felszíne, és a gyomorban a védő nyák termelődése. Ez a nyák védi közvetlenül a nyálkahártya felszínét az agresszív tényezőktől.

A nyálkahártya károsodása következtében a sav és emésztőenzimek kapcsolatba kerülnek a nyálkahártya alatti szövetekkel, és gyulladást hozhatnak létre. Ha a hámhiány mélysége elér egy eret, abból vérzés alakul ki. Ha széklet fekete (szurokszéklet), akkor a vérzés a gyomorból vagy a nyelőcsőből származik. A megemésztett vér ugyanis fekete. Ha a nyombélben történik a perforáció, akkor a vér már nem emésztődhet meg, ezért piros marad. Mindkét elváltozás ijesztő látvány.

A perforáció a legsúlyosabb szövődménye a fekélynek, ami ha jól belegondolunk ezer más betegségnek is lehet a tünete: hirtelen kialakuló erős hasi fájdalom, verejtékezés, hányinger, hányás.

Tünetek

A gyomortáji fájldalom abból származik, hogy a sav érintkezésbe kerül a gyomorfali szövetekkel ami normál esetben nem fordulhat elő, mert a nyálkahártya útját állja az érintkezés lehetőségének. Tompa, égő maró fájdalom jellemző rá, az éhséghez hasonló érzéssel. A fájdalom illetve a tünetek étkezésre szűnnek, majd étkezés után  2-3 órával később újból jelentkeznek.

Kezelés

Akár a fekély kialakulásának megelőzéséről van szó, akár már a kialakult fekély gyógyszeres kezelésének kiegészítéséről, a beteg nagyon sokat tehet a saját egészségéért.

A túlzott alkoholfogyasztás, a szénsavas italok, a koffein, a zsíros fűszeres ételek, rendszertelen étkezés, dohányzás, túlzott és indokolatlan fájdalomcsillapítók használata mind rontják az egyébként alkalmazott gyógyszeres kezelés hatásosságát.

A gyomorégésre használatos savkötők ideiglenesen megszüntetik a kellemetlen panaszokat, de nem gyógyítják meg. A savlekötők a gyomortartalom sósav tartalmát közömbösítve hatnak. Fontos a bevételének időpontja, ugyanis, ha már akkor beveszik mikor még folyik a gyomorban a tápanyagbontás, akkor a szükséges sósavat is megkötve, emésztési problémát okozunk. Ha eszünk, mindenképp várni kell 1,5 órát, hogy csak azt a sósavmennyiséget közömbösítsük, amitől szenvedünk, ami már csak feleslegben termelődik.

Nilacid tabletta 

Ha viszont nem tervezünk étkezést, úgy bármikor szétrághatunk egy savközömbösítőt. 

Gyomorfekélyre, gyomorégésre ható gyógyszerek

Az enyhébb panaszok életmódváltoztatással jól kezelhetők. Inkább többször és kevesebbet egyenek, mint 3x kiadósat. Azokat az élelmiszereket tudatosan kerüljék el, melyek megfigyelésük szerint fokozzák a tüneteiket. Étkezés után pár óráig kerüljék a vízszintes testhelyzeteket. Ebéd utáni szunyóka, félig ülő helyzetben talán még megkísérelhető! Az ágy feji részének enyhe megemelése szintén  jó ötletnek bizonyul, éjszaka. A helytelen "rossz" szokások elhagyása (alkoholfogyasztás, dohányzás, sok kávé, fűszeres étel, szénsavas italok túlzott fogyasztása), szintén csodákat tehet.

A terheseknél előforduló reflux, anatómia elváltozás következménye (a terhes méh nyomja a hasi szerveket), szülés után rendeződik.

Terhesség alatt is szedhető savközömbösítő:

Gastracid rágótabletta                         Gaviscon rágótabletta

A fekélybetegség kezelésére a savközömbösítőkön kívül más gyógyszercsoportok is vannak. Hatásuk nem az elválasztott sav közömbösítése, hanem a savtermelés gátlása. 

Recept nélküli formája is van:

Quamatel mini               Pantoloc Control               Acida tabletta gyomorégés ellen

Létezik egy gyógyszercsoport, mely nem savközömbösítő, és nem is savelválasztást gátló módon hat, mégis jelentős a fekélygyógyításban. Kevesen ismerik.

Alusulin tabletta                         Venter granulátum

Éhgyomorra  bevéve hozzátapadnak a fekélyes terület alapjaihoz. Ezáltal a sav és az emésztőenzim nem érintkezhet tovább a hámhiányos területtel. A fájdalom és az égő maró fájdalom elmarad. Emellett a védett terület alatt megkezdődhet a seb gyógyulása is, mely egyébként a folyamatos irritálás miatt nem történne meg.

Vannak gyógyszerek melyek a lelassult gyomor mozgását befolyásolják. Ezáltal a savas gyomortartalom nem tartózkodhat túl sok ideig a meggyengült nyálkahártyával borított gyomorban. A rohanás, a stressz a gyomor mozgását lassítja.

A betegség diagnosztizálására a gyomortükrözést használják. Egy vékony csövet juttatnak a nyelőcsövön át a gyomorba, és ott szövettani mintavételezés mellett optikai képet kaphatnak a nyálkahártya állapotáról.

 

 

.