Mit tehetünk, hogy elkerüljük az időskori látásromlást?

2016.04.22. 18:09

És hogyan javíthatunk a helyzeten, ha már jelentkeznek a látásproblémák?

Az időskori látásromlás mögött leggyakrabban az úgynevezett makula degeneráció áll. Az orvosok a sárgafoltot hívják makulának, ez a szemnek az a területe, amely az éleslátás központja.

Az ebben a betegségben szenvedők nehezebben észlelik a részleteket, és a betegség előrehaladtával akár teljes látásvesztés is előfordulhat.

A lutein az a korszerű étrend-kiegészítő, amelynek folyamatos fogyasztásával sokat tehetünk szemünk épségének megőrzéséért.

Ennek fontosságát mindenki belátja: a látás az emberi szervezetnek olyan funkciója, amely minden korban, minden tevékenységhez szükséges.

Lutein Plusz                                                                                                    Bilutin Plusz

A retinának a sárgafolt (macula densa) nevezetű pontja az éles látás szempontjából a legfontosabb anatómia képlet. A látóideg (retina) egész területén bőségesen találhatóak idegsejt-végződések, de a sárgafoltnál a legsűrűbben. Normál esetben ez a rész a látótér legfontosabb és legértékesebb helye, s ha ez károsodik, akkor amire épp tekintünk  elmosódottnak és homályosnak fogjuk látni. Ha az ideghártya területét ellátó hajszálerek károsodnak, kezdetét veszi a látásromlás.

Ocuvite PreserVision            Szem-vital kapszula Sanct Bernhard             Szem Lutein Forte

A károsodás  pontos okát nem ismerjük, de kialakulhatnak sérülések, egyes betegségek, a szabadgyökök károsítása következményeként egyaránt. A károsodás  mértének tünetei különbözőek lehetnek, de az olyan tevékenység amihez az apró részletek megkülönböztetése szükséges, egyre kevésbé fog menni (pl. hímzés, horgolás, olvasás, órajavítás.

Luteina bio-komplex szemvitamin kapszula

Az ideghártya területe nagyon érzékeny. A  lutein és zeaxantin olyan karotinoidok, amelyek a sárga folt környékén rakódnak le, és mint szabadgyökfogó anyagok védik a területet a károsító oxidáló anyagokkal szemben. Ezek a karotinoidok sárga festékanyagok melyek elnyelik a kék fényt, amelyik egyébként a szemben  károsodást okozna.

A kor előrehaladtával a  karotinoidok koncentrációja látványosan csökken, és a hiányuk miatt a sárgafolt területe védőhatás hiányában, változó mértékben és sebességgel el kezd  károsodni. Ezt nevezik macula degenerációnak. A 60 év körüliek látásromlásának ez az oka.

Vitalia Oculo plus kapszula

Termékek szemproblémákra

Ezek a készítmények  többnyire  egyéb vitaminokat is tartalmaznak. Ha valakinek látásproblémái  vannak célszerű az alábbi vitaminkészítmények közül választania. A készítmények különböző mennyiségben tartalmaznak szabadgyökfogó luteineket.

Visiona Master kapszula    Béres Szemerő Forte    Lutamax Duo    Szem-Lutein Forte Jutavit

A lutein a szemben, az ideghártyán található sárgafoltban nagy koncentrációban van jelen. Feltételezések szerint a nagy energiájú fénysugarak ellen nyújt védelmet. Kutatások bebizonyították, hogy az elfogyasztott lutein mennyisége és a sárgafoltban található luteinmennyiség közötti kapcsolatot.

Bilace Fekete áfonya kapszula        Vitalux Plus         Szem Vital kapszula Doppelherz     Visionelle 36x Superwell

A lutein általában táplálkozással  kerül be az emberi szervezetbe zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Luteinszegény életmódot folytató embereknél, vagy elégtelenül működő emésztőrendszer esetén pótlása szükséges. Bár nincs maximalizált napi ajánlott mennyiség, túlzott bevitel tartós adagolás esetén karotinodermiát okozhat. Ez a bőr intenzív sárga színét jelenti.

A készítmények változó mennyiségben tartalmaznak luteint: 1mg, 3mg, 6mg, 10mg, 12mg, 20mg, 500mg.

A béta-karotinban gazdag növények (paraj, sütőtök, rebarbara stb.) luteint is tartalmaznak, méghozzá a béta-karotinnál 2-4-szer nagyobb mennyiségben.

Hasznos linkek:

Termékek látásromlásra

Időskori látásromlás összefoglalás

Száraz szem kezelése

Kötőhártyagyulladás

Szemtapaszok

Webáruházunk elérhetősége

 

.