Így vehetjük fel a harcot a poratkákkal

2016.06.30. 14:55

Az atkák száma késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel megnövekszik.

Valójában nem a poratka jelenthet veszélyt számunkra, hanem a levedlett kültakarójuk, az ürülékük, a benne található glycoproteinek és a tetemeik azok, amelyek bomlás közben erős allergiakeltő vegyületekké alakulnak.

A poratkát a parányi mérete miatt szabad szemmel nem is láthatjuk. Az apró állatok a testfelszínünkről folyamatosan leváló száraz bőrdarabkákkal – felhámmal - táplálkoznak, ami igen gazdag tápanyagforrás számukra.

Az allergiás megbetegedéseket a házipor-atka ürülékében található fehérje – glycoprotein - váltja ki.

Egy átlagos poratka mérete 0,3 mm. Ovális alakú, krémszínû, 8 lábú lények ezek tapadó végzõdésekkel a lábukon, ezáltal könnyedén elbújnak a szövetek és bútorok mélyén.

Csak a halott atkákat lehet kiporszívózni hatékonyan. Emberi hámdarabokat, körmöt, hajat, pollent és gombákat esznek.

Orrüregünk egyik funkciója a nagyobb porszemek kiszűrése. Sajnos azonban a 0,002 mm-nél kisebb részecskék igen nagy eséllyel eljutnak egészen a tüdőnkig. Ide tartozik a házipor-atka ürüléke is, mely amellett, hogy az orr-nyálkahártyára ki tud tapadni, a léghólyagokig is eljut.

Másik jelentős találkozási felületünk a bőrünk, ahol csalánkiütés és különféle ekcémás elváltozás jelentkezhet, vörös, sokszor száraz felületű foltok formájában.

Érzékeny személyeknél a háziporral való érintkezés vagy annak belégzése az orr nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását (a pollenallergiához hasonlatos tüneteket, mint erős könnyezés, szemvörösség, -viszketés, orrfolyás, -dugulás, -viszketés, tüsszögés, szájpad-viszketés) idézheti elő. Később száraz, majd erőltetett köhögés jelentkezik, illetve a hörgők görcséből adódóan légúti elváltozások (nehézlégzés, fulladási roham, asztma) alakulnak ki.

A házipor-atka allergiában szenvedő beteg lakásának padlója lehetőleg könnyen mosható, hézagmentesen záródó parketta, csempe legyen. A lehető legkevesebb szőnyeggel. A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek. A bútorok bőr illetve műbőrborításúak legyenek. A poratkák kedvenc élőhelye a szőnyeg, a kárpit, a függöny, a bútorhuzat. Az atkák elleni harc első lépése legyen ezek kicserélése a fentiekre.

Az atkák annyira kicsik, hogy a hagyományos porszívó használata során simán átjutnak a porzsákon. Nyáron sokat segíthet az ágyneműk rendszeres napoztatása, a napsugárzás elpusztítja őket. A lerakott atkaürülékkel a nap nem tud mit kezdeni, az csak mosással távolítható el.

A poratkák a lebegő részecskék felszínén élnek.

A hétköznapi tevékenységek, mint például megágyazás vagy gyerekek játszása során a poratkák szétszóródnak a házban a levegő útján, és elkerülhetetlenül belélegezzük õket. Más lebegő részecskék halott poratkákat és ürüléküket tartalmazzák.

Vape Sanity házi poratkairtó aerosol     ALLERGOFF poratka irtó 400ml      Ultrahangos poratkariasztó készülék 1x Miteless *

Lehetőleg az allergiás gyermekek ne aludjanak plüss-állattal. Igyekezzünk olyan plüss állatot beszerezni, mely magas hőfokon (60 Ceslius fok felett) havonta mosható. Ha ez nem lehetséges, akkor hetente fagyasszuk le a játékállatot legalább 12 órára. A leghatékonyabb, ha a fagyasztás után mosunk is, ugyanis a fagyasztás elöli az atkákat, de az ürüléket, csak mosással lehet eltávolítani. Az atkákra a napfény pusztítólag hat, az ürülékre nincs hatással.

Ultrahangos Poratka irtó HOME

(A készülék kb. 90 m³ nagyságú légtérben fejti ki hatását.)

Az atkák száma késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel megnövekszik, mivel a lakások levegőjének nedvességtartalma a fűtés hiánya miatt ilyenkor a legnagyobb.

A téli, fűtéses időszak az atkák számára kedvezőtlen, számuk ilyenkor a legalacsonyabb. A magas páratartalmú környezet és a 17-25 °C közötti hőmérséklet a legkedvezőbb számukra. -20 °C-on, ill. 55 °C felett elpusztulnak, ezért azokat a textíliákat, amelyek feltehetően atkával szennyezettek (ágynemű, függöny), legalább 60°C-os vízben kell mosni, illetve le kell fagyasztani.

Webáruházunk elérhetősége

.