Alföldi és Koltai is rendez jövőre Szombathelyen - 2014/2015-ös műsortervet ismertettek a Weöres Sándor Színházban

2014.05.08. 22:29

Jó szezon után és jó szezon előtt állunk- mondta velősen Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója.

Hirdetés

A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón az idei évad összegzése és a következő évad tervei kerültek szóba.

Még nem zárult le az idei évad, hiszen most pénteken lesz a Mohácsi János rendezte Zűrzavaros éjszaka premierje, de Jordán Tamás már a jövő évadot vázolta.

A műsorterv elkészítésében több szempontot is figyelembe kellett venniük: fontos számukra, hogy minden színész megkapja azt a méretű pöttyös labdát, amekkora jár neki. Vagyis meg kell adni minden színésznek azt a művészi kihívást és szabadságot, amit megérdemelnek. No meg a közönség mint nyomós érv, hiszen értük van a teátrum. Színházi szempontból sokféle néző létezik: vannak nagyon vájt fülűek, vannak, akik most barátkoznak a színházzal és vannak az igényességet kedvelők, akik erkölcsi stb. tanulságot várnak - összegezte Jordán.  Nagy a fa, amibe annak a bizonyos fejszének bele kell vágnia.

Jordán Tamás

Első blikkre erősebb a jövő évi műsorterv, mint idei: operett, bohózat, dráma, tragédia, vígjáték. A már megszokott rendezők mellett Szabó Mátét, Koltai Róbertet és Alföldi Róbertet lehet majd várni.

Ahogy azt megszokhattuk négy őszi és négy tavaszi bérletes előadás lesz jövőre a WSSz-ben.

Ősszel a nagyszínpadon láthatja a közönség Eisemann Mihány-Szilágyi László: Én és a kisöcsém című operett-őrületet, Koltai Róbert rendezésében.

A korábbi sikerek miatt újra előveszik Georges Feydeau-t.  A hülyéjét Réthly Attila rendezésében lehet majd megnézni.

A Márkus Emília teremben Ivo Krobot vissza-visszatérő rendezőként most Dosztojevszkij A szelíd teremtés című színművét valósítja meg kétszereplős előadásban.

 Mohácsi János pedig a Parasztoperát rendezi majd.

Tavasszal a Weöres Sándor Színház főrendezője, Béres Attila jön a Sweet Charity című musical, Szabó Máté viszont a Hosszú út az éjszakába címen futó drámát vezényli. Az utóbbi Kiss Marinak és Trokán Péternek lesz jutalomjáték. A Márkus-teremben egy komikus történelmi tragédia a Vitéz Mihály kerül majd a színpadra, Béres Attila tolmácsolásában, Valló Péter pedig majd Victor Hugo A király mulat nevű drámáját mutatja be.

Jordán Tamás

Két bérleten kívüli előadás is esedékes William Shakespeare-nek kedvezve. Czukor Balázs a Hamletet, Alföldi Róbert a Makrancos Katát állítja majd színpadra.

A korábban már bemutatott darabok közül szinte minden marad továbbra is: Máli néni, Illatszertár, A dzsungel könyve, Zűrzavaros éjszaka, Tóték, Szigliget, Az üvegcipő, Az arab éjszaka, A jó pálinka itassa magát, Bábelna. Sikeres évet zár a színház az igazgató szerint.

Műsoron maradnak a Thea-tér programjai közül: A Kötelező olvasmány, a Császárok napja, a Miért szép?, a Színházszerda, a Lamantin Klub és az időszaki kiállítások.

 

Távozik a társulattól: Budai Dávid, Kovács Gergely, Kristóf Roland, Lévai Tímea és Poppre Ádám.

Új tagként Bánfalvi Eszter érkezik. Gyakorlatként pedig a kaposvári egyetem színésznövendékei jönnek. Akárhogy is nézzük, erősödik a társulat. A kaposvári hallgatók korábban már A három nővérben mutatkoztak be Szombathelyen, óriási sikerrel.

Az idei Savaria Történelmi Karnevál karneválszínházi darabja Labiche Az olasz szalmakalapja lesz, Réthly Attila rendezésében. Nyáron sem zár be a színház, a Krúdy Klub teraszán magyar és a világ filmművészeinek kultikus alkotásait mutatják be a kertmoziban.