Weöres Sándor Színház Thea-Tér programok: 2012. február

2012.01.21. 09:21

Többek között Jordán Tamás, Németh Judit, Koltai Róbert és Vámos Miklós estjei.


Weöres Sándor Szzínház
Szombathely
THEA-TÉR PROGRAMOK – 2012. február

JÁTÉKNAP
Mindenkiben ott van a játékos kedvű gyerek, csak esetleg a gondok redői mögé rejtőzött. Őt próbáljuk előcsalogatni egy sereg játékos ötlettel. Lesz itt fejtörő, távirányítós autókkal verseny, papírgalacsinokkal szemétkosárba dobálás, speciális lóverseny…, amit csak ki tudunk találni, hogy remekül érezzük magunkat. Az esten színészeink is belevetik magukat a küzdelembe. A versenyzőket Jordán Tamás és Németh Károly irányítják.
Időpont: 2012. február 2. (csütörtök), 19.00
Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub
Jegyár: 500 Ft

TALÁN – Németh Judit önálló estje

Németh Judit kiváló színész és nagyszerű énekes. Minden létező énekes szerepet szeretne eljátszani. Ha a világ valamennyi dalának eléneklésére nem is kerülhet sor ezen az esten, de a kedvencekére igen.

A fikciós keretjáték egy szerződtetési tárgyalás. Jordán Tamás igazgató hallgatja Németh Judit színésznőt. A téma, hogy mit szeretne játszani a soron következő évadban. A színésznő tele van vággyal, ambícióval. Ezt is szeretné elénekelni, azt is és talán amazt is. Meg is mutatja, el is énekli a dalokat, hiszen a színház zenei munkatársa Müller Péter ott ül a zongoránál. Ebből áll össze az est: kedvenc dalok mellett megismerkedünk a színésznő és az igazgató szerződések idejére eső problémáival.

Időpont: 2012. február 8. (szerda) 19.00, február 18. (szombat), 19.00
Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub
Jegyár: 1.600 Ft
EXPONÁLÁS – szombathelyi fotósok játékos vetélkedője
Időpont: 2012. február 9. (csütörtök) 19.00
Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub
Jegyár: 300 Ft

SZÉLLEL SZEMBE – poénok és poémák - Jordán Tamás stand up estje

1. Nagyon sok remek történetem van. A színházról, az életemből, saját magamról, erős öniróniával.
2. Sok bajom van a „stand up” műfajjal. Alig-alig van jó, a többsége komoly szenvedést okoz. Ezt még el is lehetne viselni. Az igazi katasztrófa az, hogy a közönség ezekért is odavan. Felébredt bennem egy dacos düh.
3. Elhatároztam, hogy én is csinálok egy speciális stand up-ot, amelynek az a lényege, hogy a remek történeteim közé becsempészek verseket is. Hiszen a vers is közlés, sok esetben történet is, megpróbálom úgy belopni, hogy egy-egy vers jelenléte magától értetődő legyen.

Időpontok: 2012. február 11. (szombat), 19.30, február 15. (szerda), 19.30, február 29. (szerda), 19 óra
Helyszín: Weöres Sándor Színház, Stúdiószínpad
Jegyár: 1.500 Ft

THE COMPLETE WORKS OF WILLIAM SHAKESPEARE

A MADHOUSE THEATRE COMPANY angol nyelvű előadása két részben.
A Shakespeare Összes Rövidítve egy fergeteges komédia, amelyben három színész tesz kísérletet arra, hogy Shakespeare mind a 37 drámáját színre vigye kevesebb, mint két óra leforgás alatt. A darab a londoni West End-en óriási siker.

A Madhouse, Magács László rendezésében, három évvel ezelőtt vitte színre saját változatát, és azóta játssza a teltházak előtt. Az előadás Európa több országában nagy sikert aratott. A darab nyaktörő sebességgel pereg, úgy, hogy a társulat három tagja játssza a férfi és női, fiatal és öreg szerepeket. Othello történetét egy gengszter-rap kelti életre, a történelmi drámákat egy amerikai futballmeccs keretei között jelenítik meg, a Hamletet pedig húsz másodpercben foglalják össze.

Játsszák: Mike Kelly, Matt Devere, Andrew Hefler
Időpont: 2012. február 21. (kedd), 19 óra
Helyszín: Weöres Sándor Színház, Márkus Emília terem
Jegyár: 2.000 Ft

NAPLÓ-SZLÁNKOK 1924-25 – Koltai Róbert önálló Móricz-estje

„Móricz Zsigmond naplója a gyónásnál is több: élveboncolás. Heroikus harc szeretteivel és önmagával – a szerelemért. A szerelemért és a végtelen munkáért. A közel ezer oldalas, 1924-25-ben írt naplóból lenyűgöző, eddig ismeretlen Móricz kép tárul elénk. Küzdelmes évek a művészi szabadságért és az írói létért. Szívdobogtatóan felzaklató izgalmas olvasmány. Móricz varázslatosan és gyakran önmagát sem kímélő kegyetlenséggel ír. Legnagyobb meglepetésemre a műből az ördögi humor és az irónia sem hiányzik. Amikor megismertem B. Török Fruzsina szerkesztő színpadra szánt munkáját arra gondoltam, ha a közönségre csak fele akkora hatással lesz a mű, mint rám, már akkor is katartikus színházi estének leszünk részesei.” (Koltai Róbert)

Időpont: 2012. február 22. (szerda), 19 óra, február 23. (csütörtök), 19 óra
Helyszín: Weöres Sándor Színház, Stúdiószínpad
Jegyár: 2.500 Ft

MIÉRT SZÉP?

Képzőművészet, irodalom, zene. Műhelytitkok, alkímia, életmorzsák.
Házigazdák: Mérei Tamás, Jordán Tamás, Oroszy Csaba
Első meghívott kiállító: Bartek Péter Pál, festőművész

Időpont: 2012. február 24. (péntek), 19.30
Helyszín: Weöres Sándor Színház, Aula, Krúdy Klub
Jegyár: 500 Ft

CSÁSZÁROK NAPJA: COMMODUS, avagy a vágyak rabságában

Marcus Aurelius fia, Commodus uralkodása semmiben nem emlékeztetett a filozófus császár bölcs birodalomszervező tevékenységére. Kicsapongó, szélsőségekre hajlamos életmódja hamar népszerűtlenné tette az ókori Rómában. A szórakozást mindennél jobban kedvelő uralkodónak azonban nemcsak ellenségei, de jól megfizetett talpnyalói is akadtak, akik lesték kívánságait, kiszolgálták hatalomvágyát. Ha érdekei úgy követelték, még a birodalom történetét is átírták, amelynek legfényesebb lapjain Commodus a gladiátorjátékok hőseként ragyogott fel. A végletek embere volt. Messze földön elhíresült iszákosságáról és a környezetében rendezett tivornyákról, ugyanakkor legendásan rettegett a besúgóktól.

Szakértő: Katona Attila
Szövegkönyv: Barták Balázs
Dramaturg: Duró Győző
Rendező: Jordán Tamás

Időpont: 2012. február 25. (szombat), 20.00
Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub
Jegyár: 2.000 Ft (ami a vacsora árát is tartalmazza)


KÖTELEZŐ OLVASMÁNY – Vámos Miklós: Kedves kollégák

A kortárs magyar irodalom valamiféle kis tükrét tartja kezében az olvasó. Én tartom elébe. Pontosabban mi, vagyis mintegy hetven hazai szerző. Sajnos, hárman időközben elhunytak. Hetven író portréjáról, bizonyos köz- és magánügyeiről hull le a lepel. Személyes kis tükör ez. Elfogult, de azért remélhetőleg nem torzít. Öt éven át beszélgettem a hazai irodalom aprajával-nagyjával, kétheti rendszerességgel. Az eszmecseréket rögzítette és műsorra tűzte a Pax és a Duna tévé. Hetvennégy beszélgetés nyomán készült ez a kötet, mert a legkedvesebb kollégákat kétszer hívtam meg.

Természetesen rövidítésre, szerkesztésre kényszerültem, hogy beleférjünk egy kötetbe, kisimítgattam az élő beszéd írásban nem jól festő lazaságait, de igyekeztem megtartani a természetességét, és kinek-kinek jellegzetes stílusát. Emiatt számomra érdekes írói munkának bizonyult a szövegek formálása. Bízom benne, hogy olyasféle közös mutatvány a végeredmény, mint az artistáké, én a mértékletes untermann szerepét próbáltam játszani. Boldogít, ha lehetővé tehettem, hogy kartársaim fölrepüljenek.

A Kedves kollégák megjelenése lezár egy korszakot az életemben. Hatvanéves vagyok, ideje átengednem az irodalmi kérdező szerepét alkalmas fiatalabbaknak. Sokat tanultam e beszélgetésekből, az alkotó ember, az irodalmi hétköznapok, a szavakkal vívott küzdelem és az írók családi életének felemelő nehézségeiről, örömeiről. Azt hiszem, olyan tudás ez, amire az olvasók is kíváncsiak. Ha a kérdezett szerzők egyik-másik könyvéhez is kedvet támasztunk, az már a hab a tortán. Tartsanak meg minket jó emlékezetükben. - Vámos Miklós

Vámos Miklóssal Dr. Iker János, docens és Jordán Tamás beszélget.

Időpont: 2012. február 27. (hétfő), 19 óra
Helyszín: Weöres Sándor Színház, nagyszínpad
Jegyár: 800 Ft

.