Hirdetés

A Weöres Sándor Színház vendégjátéka a Nemzeti Színházban

2012.02.17. 15:35

Hirdetés

Arthur Miller Az ügynök halála című drámája – Valló Péter rendezésében - a 2010/11-es évad egyik legjelentősebb és legsikeresebb bemutatója volt a Weöres Sándor Színházban. Vendégjátékként meghívta a Nemzeti Színház is: a budapesti közönség február 28-án láthatja a Gobbi Hilda Színpadon.

Előtte, február 26-án este 19 órakor a szombathelyi közönséget is újra várja az előadás a Márkus Emília teremben.

ARTHUR MILLER: AZ ÜGYNÖK HALÁLA
A WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ VENDÉGJÁTÉKA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN
2012. február 28. 

Amikor a kommunista korszakban szinte viharos gyorsasággal – megírása után csupán tíz évvel – hazánkban is színre került Arthur Miller darabja (1959-ben a Nemzeti Színházban, a címszerepben Tímár József legendás alakításával), a hivatalos kritika a kapitalista társadalom farkastörvényeinek és az amerikai életforma öncsaló voltának kíméletlen leleplezését tartotta a legnagyobb erényének. Csupán a dráma különös – a valóságos időrendet bátran megbontó, az emlékeket, illúziókat és a kézzelfogható realitást szétválaszthatatlan szövevénnyé bogozó – szerkezetét furcsállották. Pedig ez hordozza az írói mondandó lényegét: Miller szerint az egész dráma a főhős fejében játszódik le, díszletéül is legszívesebben egy óriási koponyát képzelt volna el. Amikor pedig az egyik broadwayi előadás után egy néző fölrótta neki, hogy nem lehet tudni, milyen mintákat is cipel Willy, az ügynök két hatalmas bőröndjében, ingerülten így fakadt ki: „Hát önmagát! Ő maga az áru.”
Tehát az esendő, a hétköznapok anyagi és lelki súlya alatt görnyedő, a rideg tényeket rögeszmésen szebbé, barátságosabbá kozmetikázó, az álmai mellett a végsőkig kitartó kisember a megértő, de nem megbocsátó vizsgálat alanya. Alakjában a szerző apjának is emléket állított, akit az 1930-as évek gazdasági krízise gyűrt maga alá. Most, a jelenünket megnyomorító újabb világválság idején a közösség számára látszólag feleslegessé vált, az életből lassan kikopó, de mindennek ellenére szeretetre méltó figurájában valószínűleg több nemzedék tagjai is egyre döbbentebben ismernek magukra.

WILLY LOMAN Jordán Tamás
LINDA Kiss Mari
BIFF Orosz Róbert
HAPPY Kálmánchelyi Zoltán
BERNARD Endrődy Krisztián
NŐ Senkovics Petra
CHARLEY Ujlaky László
BEN BÁCSI Avass Attila
HOWARD WAGNER Kelemen Zoltán
JENNY Unger Tünde
STANLEY Vass Szilárd
MISS FORSYTHE Varga Dóra
LETTA Lévai Tímea
TITKÁRNŐ Korponay Zsófia

Díszlet: Valló Péter
Jelmez: Dőry Virág
Dramaturg: Duró Győző
Ügyelő: Győrváry Eszter
Súgó: Kiss Lívia
A rendező munkatársa: Juhász Ádám

Rendező: VALLÓ PÉTER