A WWF: az ajkai iszaptározó már hónapok óta rossz állapotban volt

2010.10.09. 16:15

A Magyarországi mérgezőiszap-baleset már régóta készülődött, és megelőzhető lett volna - állítja a Természetvédelmi Világalap (WWF) szombaton kiadott sajtóközleményében.

A WWF szerint egy júniusban készült légi fotón jól látható, hogy az iszaptározó falai már három hónappal a környezeti katasztrófa bekövetkezte előtt is rossz állapotban voltak és szivárogtak.

"A mérgezőiszap-katasztrófát és annak nyomán a környező folyók - köztük a Duna - szennyezését meg lehetett volna akadályozni" - idézi a német hírügynökség a WWF közleményét.

A WWF Magyarország megbízott igazgatója, Figeczky Gábor szerint sürgős szükség van egy, az újabb bizonyítékokra támaszkodó vizsgálatra, s abba a többi magyarországi toxikusiszap-tározót is be kell vonni.

A szóban forgó fényképet egy olyan cég készítette, amely júniusban több iszaptározó és más potenciálisan veszélyes ipari objektum állapotát is felmérte a levegőből. A kolontári tározó már régóta aggodalomra adott okot, amiért olyan közel van lakott területhez - folytatódik a WWF Magyarország közleménye.

A fotón világosan felismerhető, hogy a gát falai megrepedtek, s a mérgező vörösiszapból már a gyárat körülvevő árokba is került. "Ez egyértelmű jelzés kellett volna legyen arra, hogy sürgősen ellenőrizzék és átvizsgálják az egész gátfalat" - írja a WWF.

Egy másik nemzetközi környezetvédő szervezet, a Greenpeace magyarországi szervezete még hétfőn azt állította, hogy a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken látszott, hogy megrepedt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja, s úgy vélekedett, hogy az ott tárolt vörösiszap túlzott mennyisége lehetett a katasztrófa elsődleges oka. Közleményében a szervezet felháborítónak nevezte a "MAL Zrt. vezetőinek cinizmusát, félretájékoztatását", s a cég vezetőinek a "legszigorúbb" felelősségre vonását követelte.

Szerdán azonban a Greenpeace visszavonta ezt a közleményét, elismerve, hogy a fotót a Napi Ász című helyi lapban találták, s az ott látszó repedés a tározó gátjának egy másik szakaszán volt, nem ott ahol, a gát végül átszakadt.

.