John Legend bemutatta új klipjét

2015.12.12. 08:23

A dalhoz a SEK oktatója adott csillaghangokat.

Csütörtökön este hatalmas gála keretében mutatta be New Yorkban új, karácsonyra készült klipjét az All of Me című dallal Magyarországon is ismertté vált előadó, John Legend. Az új dalhoz egy kaposvári csillagász, aki nem mellesleg a Savaria Egyetemi Központ Fizika Intézetének igazgatója, egyetemi tanára, Kolláth Zoltán adott speciális űrhangokat.

John Legend pénteken este közzétett fotója. Forrás: az előadó Facebook-oldala


Kolláth Zoltán a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia tanácsadója, aki munkájából adódóan kapcsolatban áll az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatallal, vagyis a NASA-val. John Legend pedig annak okán lépett kapcsolatba a NASA-val, hogy készülő klipjéhez csillaghangokat keresett - írja a sonline.hu. 

A két ember "találkozása" ezt követően pedig már-már természetes volt, hiszen a csillagászról szakmai körökben közismert, hosszú évek óta foglalkozik a bolygók hangjaival. Csillaghangokból álló gyűjteményének darabjai közül tucatnyi effektet elküldött John Legendnek. Persze csak azután, hogy aláírta a titoktartási nyilatkozatot, ugyanis az ohiói énekes-zenész valódi karácsonyi meglepetésnek szánta új slágerét, főként, hogy speciális hanghatásokat is feldolgozott benne.

"Végül négy hangot választottak ki, s használtak fel" – nyilatkozta a lapnak Kolláth Zoltán, aki azért megjegyezte, szakmailag természetesen nem túl értékes a feladata, ám annál izgalmasabb, ráadásul a New York-i bemutató óriási lehetőség, hogy kissé populárissá tegye egyik kutatási területét, a csillagok hangjait, no és a fényszennyezésre is fel tudja hívni a figyelmet. Utóbbi ráadásul John Legendék célja is: a legnagyobb amerikai városban ugyanis komoly probléma a fényszennyezés, így egyfajta ajándékként egy show keretében az égboltot is odavarázsolták a gálára.

A csillagoknak van hangjuk?

Az űrben, ugye, a vákuum miatt nem terjed a hang, vagyis csend van – magyarázta a csillagász –, a különféle égitestek viszont sci-fi-be illő hangokat produkálnak. Természetesen nem a Földön megszokott hangközökről és frekvenciákról van szó, hanem az emberi fül számára egészen vad hangzású frekvenciaarányokról. Ám akadnak közöttük egészen érdekesek, számítógéppel ki is lehet keverni ilyesféle hangokat, melyek, ha valamihez kötni akarom, talán leginkább a fák nyikorgásához hasonlítanak egy éjszakai erdőben, vagy egy teljesen félrehangolt hegedűre.

Kolláth Zoltán szerint nem elképzelhetetlen, hogy ha a dal és a klip fogadtatása az előadó igényei és elvárásai szerint alakul, a későbbiek során is dolgoznak majd együtt.

"A jövő még képlékeny" – jegyezte meg. – "De akár megmaradhat a kapcsolat. Nem tudom, mit hoz a jövő, de két hónapja még azt sem tudtam elképzelni, hogy a világ első számú zenei magazinjában, a Rolling Stone-ban írnak rólam..."

Végül pedig következzen az említett dal. (A videoklip cikkünk publikálásakor még nem volt elérhető.)