Hirdetés

20 éves a celldömölki Apáczai Kiadó

2010.01.20

A Vas megyei sikertörténetre szerdán Budapesten tették fel a koronát. A születésnapi ünnepségen ott volt Pokorni Zoltán, Czeizel Endre, Ranschburg Jenő és sokan mások. „Minden második kisdiák velünk tanult meg olvasni” – mondják.

Hirdetés

Az elmúlt 2 évtizedben több mint egy millió kisdiák, minden második magyar elsős az Apáczai Kiadó olvasókönyveivel tanult meg olvasni. A kiadót 1990-ben alapította Esztergályos Jenő, a „Tanár úr”. Regénybe illő sikertörténet, ahogyan egy családi vállalkozásból az ország egyik legnagyobb, kizárólag magyar tulajdonú könyvkiadó vállalata vált, amely ma már több mint 2,5 milliárdos árbevételre tesz szert évente. A kiadó a válság ellenére idén is több millió forintot fordít pedagógusoknak, iskoláknak és hátrányos helyzetű gyerekeknek szóló pályázatokra és jótékony célokra.
 
Esztergályos Jenő
 
Az Apáczai Kiadó 20 év alatt több mint 55 millió tankönyvet készített a diákoknak és a pedagógusoknak. Az eddig eladott tankönyvekkel több mint 2000 tehervagont lehetne megtölteni. A kiadó rendkívül büszke rá, hogy könyvei több millió kisdiáknak segíthettek megismerni a világot, megérteni a tudományokat. A 20 éves évforduló alkalmából közös ünneplésre gyűltek össze az Apáczai Kiadó partnerei: pedagógusok, iskolaigazgatók, tankönyvszerzők, barátok, kollégák, mindazok, akik így vagy úgy, de részesei voltak az elmúlt 20 év sikertörténetének.
 
Január 20-án több mint 3000 illusztris vendég ünnepelt együtt a Hungexpo G pavilonjában. Az egész napos konferencián és ünnepi rendezvényen beszédet mondott többek között Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter, Dr. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Elnöke, Dr. Ranschburg Jenő pszichológus, Dr. Czeizel Endre orvosgenetikus, valamint fellépett Nemcsák Károly, Feke Pál és Simon Boglárka előadóművész, Molnár András Kossuth-díjas operaénekes és Mága Zoltán hegedűvirtuóz is, aki fergeteges koncertelőadással köszöntötte a 20 éves kiadót és a vendégeket.
 
A kiadó az ünnepi rendezvényen bemutatta legújabb tankönyveit is, és a délutáni szakmai beszélgetéseken alkalom nyílt arra is, hogy az érdeklő pedagógusok a szekcióülések keretében értékes szakértői előadásokat hallgassanak az aktuális szakmai kérdésekről, trendekről, valamint ki-ki elmondhassa tapasztalatait, véleményét a kiadó termékeiről.
 
Az évforduló alkalmából a kiadó egy „teherautónyi” tankönyvet adott ajándékba Böjthe Csaba atyának, aki több erdélyi gyermekotthont alapított, és segíti a kilátástalan, szegény sorsú gyermekeket. A kisteherautót többek között magyar-, történelem-, matematikatankönyvekkel megrakva adták át Böjthe atyának.
 
A rendezvényen indult útjára a Mága hegedű-vándordíj, amelyet azok az ének-zenei és művészeti iskolák nyerhetnek el, amelyek oktatási színvonala meghaladja az országos átlagot. A pályázaton elnyerhető díjat, egy csodálatos fehér hegedűt Mága Zoltán ajándékozta Esztergályos Jenőnek, aki most az arra érdemes iskoláknak kívánja egy-egy évre átadni mint fődíjat. Az évforduló alkalmából a kiadó pályázatot hirdetett egyházi és ökumenikus iskoláknak és sportiskoláknak is. A sportiskolák egy több híres sportoló, olimpiai bajnok, közéleti személyiség, művész által aláírt focilabdát nyerhetnek meg.
Érdekes adatok:
  • Az elmúlt 20 évben több mint 1 millió kisgyermek tanult meg Az én ábécém tankönyvből olvasni.
  • Az Apáczai Kiadó 20 év alatt több mint 55 millió tankönyvet adott ki, és több mint 55 millió diák tanult könyveinkből.
  • Az elmúlt 20 évben értékesített apáczais tankönyvek több mint 2000 tehervagonban férnének el. Ez annyit jelent, hogy a Nyugati pályaudvartól egészen Veresegyházáig, 28 km-en keresztül állnának a tehervagonok, telis-tele apáczais tankönyvekkel.
  • A tankönyvkiadók közül egyedül az Apáczai Kiadó nyert MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJAT, mégpedig háromszor.

 Forrás: Apáczai Kiadó