2011-ben is lesz magyar dal napja Szombathelyen

2011.07.07. 07:02

Egy hajszálon múlt, hogy az idén nem Szombathely lesz a magyar dal fővárosa szeptember 11-én – tudta meg az Alon. A témában szerdán tartottak sajtótájékoztatót Budapesten.

Magyar dal napja

Zalaegerszegtől Nyíregyházáig, a magyar dal idei fővárosáig eddig nyolc vidéki település és tucatnyi budapesti helyszín csatlakozott a magyar dal napjához, amelynek koncertsorozatát szeptember 11-én tartják meg országszerte.
A negyedik alkalommal megrendezett magyar dal napja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Presser Gábor, a programsorozat megálmodója elmondta, idén is több új helyszín, sok új dal, ezáltal új szerzők, előadók is bekerülnek a körforgásba.

Mint Presser Gábor kiemelte, a 2010-ben bevezetett magyar dal fővárosa címre tavaly még csak két-három pályázó volt, idén már nyolc. "Azok, akik most úgymond elvesztették a pályázatot, Szombathely, Százhalombatta vagy Eger, a tavalyi, fantasztikusan teljesítő főváros, szinte mind velünk maradtak, és tervezik a színpadaikat. Úgy tűnik, ez a kezdeményezés tényleg elkezdett működni, kicsit közügy lett, pedig nincs benne hivatal, nem állami rendezvény" - fogalmazott.


Prieger Szabolcs, a szombathelyi Agora igazgató-helyettese szintén részt vett a budapesti megbeszélésen és sajtótájékoztatón.

Lapunk megkeresésére elmondta: valóban egy rendkívül sikeres kezdeményezésről van szó, tavaly a szombathelyi Fő téren 4-5 ezer ember vett részt a koncerteken. Így idén is hasonló a koncepció: a délután és az est folyamán főként helyi, Szombathelyhez valamilyen módon kötődő zenekarok lépnek majd fel, ezt egészíti ki a fő produkció.
Ami a konkrét neveket illeti, fellép a Violet Eye, a Sixters, az Easys, a Major, a Tohu-Bohu, a 4N Accoustic, a Mokka, a fővárosból a Pál Utcai Fiúk érkeznek.

Arra a felvetésünkre, mely szerint a hét vidéki helyszín meglehetősen kevésnek tűnik, Prieger Szabolcs így reagált: az egész Magyarország Budapest központú, így a magyar dal napja is az. Ugyanakkor lehet látni a szervezők azon törekvését, hogy bevonjanak minél több vidéki helyszínt is. „Most ennyi jött össze” – mondta az igazgatóhelyettes, hozzátéve, hogy az Agora révén Szombathely is pályázott a 2011-es magyar dal fővárosa címre, és csak egy nagyon szoros küzdelemben szorult a második helyre Nyíregyháza mögé. Jövőre ismét benyújtják a pályázatot. (J. A.)

Az országos rendezvénysorozat 2011-ben szeretne az eddigieknél több figyelmet fordítani a dalszerzőkre. Bródy János emlékeztetett arra, hogy a hallgatók többnyire az előadókról tudnak, a dalok szerzői sokszor ismeretlenek maradnak a nagyközönség előtt. "Pedig nagyszerű dalszerzőink vannak" - hangsúlyozta. Beszámolója szerint ezért arra buzdítják a koncertek szervezőit, hogy minél több helyen mondják be, ki írta az elhangzó dalt, ezzel is apró gesztust téve a szerzőknek.

Magyar dal napja
Presser Gábor, a programsorozat megálmodója (k) beszélget zenésztársával, Zoránnal (b) és Hegedüs Géza színművésszel a negyedik alkalommal megrendezett magyar dal napja sajtótájékoztatóján.
MTI Fotó: Soós Lajos
 

Más szempontból hívja fel a figyelmet az alkotók fontosságára a magyar dal napjához együttműködőként csatlakozó Pro Arte - Szövetség a Szerzői Jogokért. A szerezet vezetői, Szűts László és Horváth Péter bejelentették: a VOLT fesztiválon elindult Kösz! kampányt a magyar dal napja helyszínein is folytatják, hogy elültessék az emberek tudatában: ne csak elvegyék, hanem vegyék is meg a zenét.

A 2011-es magyar dal napjára eddig nyolc vidéki település és tucatnyi fővárosi helyszín jelentkezett, a szervezők azonban hangsúlyozták, még várják további városok és helyszínek csatlakozását.

Nyíregyházán, a magyar dal idei fővárosában a magyar zene méltatása mellett az integráció fontosságára kívánják felhívni a figyelmet, így például fogyatékossággal élő művészek, művészeti csoportok produkciói is helyet kapnak a színpadi programok között. A nyíregyházi rendezvény egyik különlegessége lesz majd az a nagyszabású koncert, amelyet a helyi büntetés-végrehajtási intézet udvarán rendeznek, de a városba látogatók Karácsony Jánost, Caramelt, a Ghymes zenekart, valamint a Cantemus kórust is hallhatják majd.

Vidéken eddig Szombathely, Eger, Salgótarján, Zalaegerszeg, a kis Heves megyei falu: Boldog jelezte részvételét, valamint új helyszínként Pécs és Százhalombatta is csatlakozott a magyar dal napjához.

Magyasr dal napja
Fotó a tavalyi szombathelyi magyar dal napja koncertről

Budapesten többek között a Gödör Klub, a Kobuci Kert, a Bem Rockpart, a Budapest Jazz Klub, az Óbudai Társaskör és a Vígszínház ad helyet a fesztivál programjainak, míg a Római-partról egy nótahajó indul útnak. Idén is közlekedik a Dallamos Villamos: szeptember 4-én és 11-én tehetséges, feltörekvő zenekarok szórakoztatják a 4-es, illetve újdonságként a 2-es villamos közönségét.

Mint Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a magyar dal napjának költségvetése várhatóan 32 millió forint körül alakul, ebből 15 milliót főszponzorként egy nagy pénzintézet áll, a Nemzeti Kulturális Alap pedig 1,2 millió forinttal támogatja a programsorozatot pályázati keretéből.

A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján rendezték meg. A következő esztendőtől már párhuzamosan több helyszínen, köztük vidéki városokban is megszervezték az eseményt. Tavaly már az ország 33 színpadán, mintegy ötvenezer néző előtt zajlottak a programok, a Magyar Televízió pedig körkapcsolásos élő műsorfolyamban számolt be a nap történéseiről.

Korábban:

A magyar dal napja Szombathelyen: kedélyes vasárnap (képgalériával)

.