612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól

2012.10.27. 13:08

Felhívtuk Szombathely gazdasági alpolgármesterét, kommentálja a hírt.

Összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton. Mi meg felhívtuk Szombathely gazdasági alpolgármesterét, kommentálja a hírt.
   
Az átvállalás egyébként 1673 önkormányzatot érint, amelyek mindösszesen 97,3 milliárd forint adósságállománnyal rendelkeznek. Ebből 23,2 milliárd forint működési, 74,1 milliárd forint fejlesztési célú adósság. A kötvények állománya 35,1 milliárd, a hiteleké pedig 62,2 milliárd forint - részletezték.
   
Orbán Viktor emellett azt is bejelentette, hogy az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságállományának egy részét is átveszi az állam, mégpedig úgy, hogy ezek esetében egyenként - az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján - számolják ki az adósságátvállalást. A gazdagabbaknak kisebb mértékben segítenek - jegyezte meg a kormányfő, jelezve, hogy az ötezernél nagyobb lélekszámú települések adósságállományát átlagosan 40 százalékos mértékben vállalja át a központi kormányzat.
   
Azoknál az önkormányzatoknál, ahol az egy főre jutó helyi adóbevétel az átlagnál kevesebb, ott az állam nagyobb segítséget nyújt.
   
A Miniszterelnöki Sajtóiroda és a Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint ha egy ötezer lakosnál nagyobb település önkormányzatának egy főre jutó - az említett módszer alapján képzett - mutatószáma a településkategória átlagának 100 százalékával egyezik meg vagy meghaladja azt, az adósságállományt 40 százalékos mértékben konszolidálja az állam. Ez 134 önkormányzat 244,7 milliárd forint adósságállományának átvállalását jelenti. Ebbe a kategóriába tartozik például a Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok, Budakalász vagy Sárvár.
   
Ha az említett mutatószám a településkategória átlagának 75 és 100 százaléka közé esik, az adósságállomány felét konszolidálják, ami 54 önkormányzat - köztük Pápa és Szigetvár - esetében összesen 145,1 milliárd forint adósságátvállalást jelent.
   
Ha a mutatószám a településkategória átlagának 50 és 75 százaléka között van, az adósság 60 százalékát veszi át a központi kormányzat, amely ezzel 57 önkormányzaton segít, összesen 79,4 milliárd forintnyi adósság átvállalásával. Idetartozik például Törökszentmiklós és Gyula.
   
Amennyiben a mutatószám a kategória átlagának felét sem éri el, az adósságállományt 70 százalékban konszolidálják. 38 önkormányzat - köztük Komló és Isaszeg - élhet majd ezzel a megoldással. Esetükben a segítség összesen 45,6 milliárd forint adósság átvállalását jelenti.

Hogy mindez mennyire érinti Szombathelyt, arról a város gazdasági alpolgármesterét, Molnár Miklóst faggattuk.

Molnár Miklós lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az adósságleírást a megyei jogú városok esetében egyedi megállapodás alapján képzeli el a kormányzat.

Ha Szombathelyt az átlagos számítási szabályok alapján kezelik, akkor mindez mintegy 7 milliárd forintos tételt érinthet, amely azt is hozza, hogy a jövőben a városnak évente mintegy 500 millió forintos kamatterhet nem kell majd megfizetnie.

Az alpolgármester ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy ez valószínűleg nem azt jelenti majd, hogy a város többet költhet jövőre, hanem mindössze annyit, hogy kevesebb hiánnyal kell számolnia.

Molnár Miklós emlékeztetett arra is, hogy a jövőben fejlesztési pályázatokon csakis olyan városok indulhatnak, melyeknél nincs működési hiány, és a város az utóbbi években pont ebbe az irányba tett lépéseket.

Az adósságleírás így valószínűleg megnyitja majd az utat  további feljesztésekhez is.

.