Elkészült a 8-as főút Vasvár és Körmend közötti szakaszának felújítása

2015.07.29. 14:02

4,1 milliárd forintos beruházásról van szó.

Csaknem 4,1 milliárd forintos beruházással elkészült a 8-as főút Vasvár és Körmend közötti 12,4 kilométeres szakaszának felújítása.

A Vas megyei Molnaszecsődön szerdán tartott ünnepélyes avatáson V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hangsúlyozta: a 11,5 tonnás terhelést szolgáló burkolatmegerősítés, a települések bevezető szakaszainál kialakított forgalomcsillapító szigetek, az új autóbuszöblök és a kiépített közvilágítás mind a közlekedők biztonságát szolgálja.

Hozzátette, hogy a 8-as főút használata így nemcsak biztonságosabb, de kényelmesebb és hatékonyabb is lett.

Megújult a 8-as főút Vasvár és Körmend közötti szakasza

Az államtitkár - aki egyben a térség országgyűlési képviselője is - kifejtette: a főút már 70-80 évvel ezelőtt Magyarország legjelentősebb, egybefüggő betonútja volt, aminek alapja még ma is használatos. Az út mai jelentőségét pedig az is mutatja, hogy a Balaton megközelítése szempontjából a turisztikai, a Szentgotthárdtól Székesfehérvárig tartó szállítási útvonalat illetően pedig a gazdasági szerepe is kiemelkedő - mondta.

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) útfejlesztési igazgatója az avatáson elmondta: a munkálatokat 2014 tavaszán kezdte el és határidőre befejezte a kivitelező Swietelsky Kft. A 11,5 tonnás burkolaterősítés során felújították a Rába-folyó feletti hidat és a Mukucs-patakon átívelő felüljárót, illetve korszerűsítették a molnaszecsődi és a magyarszecsődi bekötőutak csomópontjait.

Megújult a 8-as főút Vasvár és Körmend közötti szakasza

Rábahídvégen, Egyházashollóson, Molnaszecsődön és Magyarszecsődön a települések mindkét végén forgalomcsillapító szigeteket építettek, illetve például közvilágítást és sebességmérőket telepítettek, továbbá Rábahídvég és Egyházashollós között 200 méter hosszan hófogó sávot hoztak létre 15 ezer fagyal elültetésével - részletezte a NIF igazgatója.

A NIF közölte azt is: a nettó 4,1 milliárd forintos beruházás 85 százaléka európai uniós, 15 százaléka pedig hazai forrás felhasználásával valósult meg. Az érintett útszakaszon naponta 5300 jármű közlekedik, amelynek 40 százaléka nehézgépjármű.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

.