Megtudtuk, ki hívta meg Áder Jánost a Weöres Sándor Színházba

2016.04.12. 18:30

Nem Jordán Tamás vagy valamelyik helyi politikus.

Nem Jordán Tamás igazgató vagy valamelyik helyi politikus.

Áder János köztársasági elnök szombaton magánemberként, felesége társaságában Szombathelyre látogatott, hogy a Weöres Sándor Színházban megnézze a Ványa bá című darabot - számolt be róla a helyi sajtó. 

A szűkszavú tudósításokból azonban nem derült ki, hogy az államfő maga választotta-e a vasi megyeszékhelyt, illetve annak színházát, vagy valakinek a meghívását fogadta el, ezért jött Szombathelyre.

A vaol.hu egyenesen úgy fogalmazott, hogy "titok övezte" Áder látogatását.

Mi is csak ma (kedden) akadtunk rá a válaszra, méghozzá Bajomi Nagy György Gábor Miklós-díjáról szóló cikk szerkesztése közben.

A Weöres Sándor Színház honlapján az elnöki látogatással kapcsolatban az alábbi szöveget találtuk:

"Az elnököt és feleségét Jordán Tamás igazgató, Réthly Attila főrendező, a színház szenátusa részéről Fejes Péter és neje, Fejesné dr. Márton Zsuzsanna, Puskás Tivadar polgármester és Hende Csaba országgyűlési képviselő fogadta.

Az előadás után jó hangulatú beszélgetésen ismerkedett meg az elnöki pár a Csehov-dráma színészeivel - Kiss Marival, Nagy Cilivel, Hartai Petrával, Mertz Tiborral, Trokán Péterrel, Bajomi Nagy Györggyel, Orosz Róberttel -, majd visszaindult a fővárosba.

Áder János Trokán Péter meghívására érkezett a színházba."

A látogatáson készült fotók alapján Áder János és Trokán Péter kapcsolata baráti. Ezt támasztja alá az a néhány cikk is, amelyeket az interneten találtunk.

Például a nyugat.hu két évvel ezelőtti anyaga, amelyből kiderül:

"Azt már lehetett tudni korábban is, hogy Áder János egyik nagy szenvedélye a horgászat, de Trokán Péterről ezt kevesebben tudják.

Áder és Trokán a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) által kiírt, a horgászat nagyköveteinek szervezett versenyen 2014-ben. Fotó: Székelyhidi Balázs (MTI)


Pedig ennek a közös szenvedélynek köszönhető, hogy már a kilencvenes évek óta jó kapcsolatban vannak." 

A horgászat nagykövetei tavaly is találkoztak. Az alábbi fotó Maconkán készült, a képaláírás szerint az elnök és a színész "kedélyesen társalgott" a verseny előtt.

 A fotó forrása: The Fishing & Hunting Channel


Talán nem vesszük túlságosan bulvárosra a figurát, ha beszúrjuk a veol.hu 2013-ban készült videóját.

Márcsak azért sem, mert valószínűsítjuk, hogy a horgászat nagyköveteinek következő versenyén kerülhet sor Áder János és Trokán Péter újabb találkozójára.

További fotók a köztársasági elnök Weöres Sándor Színházban tett látogatásáról:

Galéria

.