Adventi varázslat 2014

2014.11.25. 12:03

Képeslap Bécsből.

A hétvégén megkezdődik az advent. Kíváncsiak voltunk, miképp készül Bécs az ünnepekre.

Adventi varázslat 2014

Irány a városháza előtti „Rathausplatz”. Az esti kivilágításul szolgáló díszek már a helyükre kerültek. A termetes platánfán hatalmas szívek lógnak. Az árusító pavilonok ünnepi díszben, szinte minden ajándékot megvehetünk, mindez csak pénztárca kérdése.

Igazából még nem érezhető a bevásárlási láz, eléggé messze van még a karácsony. Inkább az élvezeti cikkekre, élelmiszerekre, és az édességekre irányul a figyelem. A lángososok és forralt bort, puncsot árusító pavilonok körül van nagyobb érdeklődés. Mozart elegáns öltözékben csábítóan kínálja az édességet.

Szellemes karácsonyfadíszek, tobozból készült sünik egész hada sorakozik a pulton. A mézeskalács szívek és feliratuk is kellemes érzést okozhat a megajándékozottnak. A tér előtti kerékpárút mellett található, „citybike” kerékpárkölcsönzőnél sorakoznak a kétkerekű járgányok. Gyér az érdeklődés. A kutyát sétáltatókat szellemes tábla figyelmezteti. A „kutyakolbászt” hátrahagyó tulajdonos akár 36 euró büntetésre számíthat.

Bécs azonban mindig tartogat meglepetést. Egy lámpatesteket kínáló pavilon előtti eseményre lettem figyelmes. Fiatal hölgyet idősebb úr társaságában fotóznak. Beszálltam én is a műsorba és egy világhírű embert sikerült megörökíteni. Ő Richard Lugner, a dúsgazdag osztrák, építési vállalkozó 57 évvel fiatalabb felesége társaságában. Életerős, meg sem látszik rajta az idő múlása, pedig már 80 is elmúlt.

Amiről igazán híres mégsem csak vagyona, hanem az, hogy kedveli a világhírességek társaságát. Előszeretettel a hölgyekét. A bécsi Operabálra meghívott sztárvendégei közül néhány ismerős név: Gina Lollobrigida, Sophia Loren, Claudia Cardinale, Pamela Anderson, Brigitte Nielsen és folytatódhatna a névsor. Aztán hazafelé átélhettük az osztrák főváros esti csúcsforgalmát, a magunkkal hozott élmény azonban mindent feledtet.

Szerző és fotó: György István Péter

Galéria

.