A Barca magyar legendái a vásznon - dokumentumfilm az AGORA–Savaria Filmszínházban

2014.07.02. 12:19

Az AGORA–Savaria Filmszínház július 3-ától, csütörtöktől vetíti Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című új dokumentumfilmjét.

 

A Gólgyáros, a Rongylábú és az Aranyfejű – A Barca magyar legendái a vásznon.

Az FC Barcelona a világ egyik legsikeresebb és legnépszerűbb futballklubja. A Barca mottója, mely szerint „több, mint egy klub”, valóban igaz: világmárka, több tízmillió rajongóval. Kevesen tudják azonban, hogy a mai sikerek megalapozásában olyan kiváló magyar játékosoknak is kulcsszerepe volt, mint a „Gólgyáros” Kubalának, a „Rongylábú” Czibornak és az „Aranyfejű” Kocsisnak, vagy az itthon elfeledett Berkessynek és Plattkónak.  

Kocsis, Kubala, Czibor

A film Barcelona elfeledett hőseit mutatja be. Plattkó Ferenc 1923–1930 között volt a katalán klub kapusa, de kivándorlása előtt a magyar közönség kedvence is volt. Kubala László 1950-ben, regénybe illő kalandok után került a csapathoz, ahol rövidesen a Barca elsőszámú csillaga lett. 1956 a magyar futball történetét is örökre megváltoztatta. Az Aranycsapat legendás játékosai közül néhányan külföldre távoztak. Míg Puskás a Real Madridhoz, addig a balszélső Czibor Zoltán és az Aranycsapat csatára, Kocsis Sándor a Barcelonához szerződött.

A „rongylábú” Czibor, akit Spanyolországban csak „az őrült bohóc” néven emlegettek, hamar a spanyol közönség kedvencévé vált, míg a visszafogott, elegáns Kocsist néhány hét után legendás fejesei miatt egész Katalónia „Aranyfejnek” becézte. A Magyarok a Barcáért megtekintése után senki nem fog meglepődni azon, ha egy magyar kapusról szóló vers kötelező tananyag a spanyol iskolákban, vagy ha Európa legnagyobb stadionjának bejáratánál egy magyar játékos kétméteres bronzszobrával találkozik. 

Kocsis Tibor, a Magyarok a Barcáért rendezője így nyilatkozik a forgatásról és az élményeiről: „Jó volt magyarként forgatni a Camp Nouban. Több mint öt évvel ezelőtt olyan dolog történt velem, amelyre ma is élesen emlékszem.  Spanyol producer kollégám említett egy magyart, akiről úgy beszélt, hogy közben könnybe lábadt a szeme, és akit a legnagyobb katalán hősökhöz hasonlított. 

Kubala Lászlóról beszélt, arról a magyar focistáról, aki örökre belopta magát a katalánok szívébe és beírta magát a spanyol foci történelmébe. Különösnek találtam, hogy azelőtt soha nem hallottam ezt a nevet. 

 

Hazatérve azonnal megkezdtem a kutatómunkát, amiből kiderült, hogy valóban csodákat vitt véghez Kubala, ráadásul nem ő volt az egyedüli magyar sztár az FC Barcelonában. 

Jó volt magyar stábként dolgozni a Camp Nouban, és érezni a szeretetet és segítőkészséget. 

S persze, amikor bemutatkoztam, hogy „Kokszisz”, mindenkinek ismerősen csengett a nevem. 

Megtiszteltetés volt számunkra, hogy szinte minden régi játékos örömmel fogadott bennünket, például Tejada és Olivella vagy Nunez úr, aki huszonöt éven át volt az FC Barcelona elnöke, és már régóta nem ad senkinek interjút, de velünk, egykori magyar barátai miatt kivételt tett. Nagyon sok segítséget kaptunk a Kubala családtól, különösen Carlos Kubalától, ifj. Kocsis Sándortól, aki meghatottan mesélte nekünk, hogy fia nemrégiben a legkisebbek edzője lett a Barcánál. Czibor Zoltán fia is olyan történeteket osztott meg édesapjáról, amit eddig senkinek sem mesélt el. 

A magyarországi forgatásokon olyan játékos nagyságokkal riportozhattunk, mint Grosics Gyulával és Buzánszky Jenővel, az Aranycsapat örökifjú legendáival vagy a Fradi egykori sztárjával, a 93 éves Rudas Feri bácsival, aki ma is élesen emlékszik a nagy időkre. Nem szeretném kihagyni a másik Fradi-legendát, Gyetvai Laci bácsit sem, akivel többször tudtunk forgatni, de a film bemutatóját már sajnos nem érhette meg, nemrég örökre elhagyott bennünket. 

A Magyarok a Barcáért sorozatban eddig soha nem látott fotók és archív felvételek lesznek láthatóak. Felkutattuk idehaza és külföldön a magán- és állami archívumokat, múzeumokat, családi hagyatékokat. Természetesen a jelen Barca-sztárjai sem fognak hiányozni, hiszen a sorozat velük kezdődik. Különleges lassított felvételeken csodálhatjuk meg Messi cseleit, Neymar fejesét, Xavi szabadrúgását és azt a leírhatatlan hangulatot, amit abban a stadionban érezni, mely egy magyar játékos, Kubala László miatt épült fel. 

Bár a filmkészítés során igazi Barca-szurkolóvá váltam, számomra mégis az emberi sorsok és drámák tanulsága a legfontosabb: a kitartás, a küzdeni akarás, az álmok valóra váltása és az, hogy az igazi nagy tehetség még a legnehezebb időkben és körülmények között is utat tör magának.

.