Influenza: Lazán vesszük

alon.hu

2003.12.03. 23:20

Sokat beszélünk róla, rettegünk a következményektől, de amíg nem késő, csak legyintünk. Vas megye több jelentős gyógyszertárban még tíz darab influenza ellenei védőoltást sem adtak el az idén. Sajnáljuk az 500-600 forintot? Vagy csak egyszerűen csak lusták vagyunk. Csata előtti helyzetjelentés.

34 ezren kaphatnak idén ingyenes influenza elleni védőoltást Vas megyében - mondta megkeresésünkre Dr. Kozáry Judit megyei tisztifőorvos. A háziorvosoknál már ott van az oltóanyag, amit a krónikus betegek, a 60 évnél idősebbek, valamint az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói számára írhatnak fel.


Dr. Legli Veronika felnőtt háziorvos körzetéhez 2200-an tartoznak, közülük 500-an jogosultak az ingyenes oltásra. A doktornő az elmúlt év statisztikáján okulva 350 vakcinát rendelt, ezt már mind be is adta. Ha mások is jelentkeznek az oltásért, továbbiakat kérhet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól. Tapasztalata alapján évről-évre nő az érdeklődés a térítésmentesen adható védőoltás iránt, de még most sem él minden arra jogosult a lehetőséggel.
Pedig másoknak fizetnie kell mindezért, igaz, nem sokat.

A szombathelyi Kígyó Patika vezetőjétől megtudtuk, a receptre felírható, 50%-os támogatottságú influenza elleni védőoltásból az elmúlt időszakban mindössze 9 darabot adtak el. Ennek az ára 5-600 forint, attól függően, milyen típusú készítményt ír fel a doktor. Kálovits Attiláné szerint elhanyagolható az érdeklődés, holott a védőoltást nemcsak a veszélyeztetett csoportokhoz tartozóknak ajánlják a szakemberek.

A megyeszékhely egy kisebb gyógyszertárában, a Hermánban érdeklődésünkre elmondták: kevés oltóanyagot tartanak készleten, ám ha valakit nem tudnak kiszolgálni mondjuk délelőtt, az még délután hozzájuthat a vakcinához, mert naponta kétszer hoznak gyógyszert a központi raktárból.

Az egy évre védettséget adó szer iránt a celldömölki Csontváry Gyógyszertárban sincs számottevő kereslet. Németh Istvánné gyógyszertárvezető elmondásából kiderült, eddig csak 9 darabot vittek el. A gyógyszerészek egyöntetűen hangsúlyozták: akkor nő meg valamelyest a védőoltás ázsiója, amikor a média felröppenti egy kezdődő járvány hírét, vagy az európai országokból érkeznek járvány –jelentések.

A járvány figyelő szolgálatot egyébként felállították már Vas megyében is. Ennek egyelőre nincs jelentenivalója. A gyerekek számára nem kötelező az influenza elleni védőoltás A szülő azonban eldöntheti, térítés fejében kéri-e. Három éves kor alatt 4-6 hét különbséggel, két részletben kapják meg a gyerekek az oltást, ami ezt követően körülbelül három hét után fejti ki védő hatását. Az óvodás korúak már egy adagban kapják meg a védőoltást. Beadatása minden esetben – ha nem krónikus betegről van szó - a szülő felelőssége, miután az orvos részletes felvilágosítást ad az esetleges szövődményekről- mondja Dr. Somorjai László gyermekgyógyász. Vele novemberben két szülő íratott fel ilyen receptet.

 

.