Westend, Duna és többiek - Plázacica akcióba lép

alonmedia.hu

2007.02.28. 21:40

A Mammut és a Westend a legjobb.

A Mammut és a Westend a legjobb

Plázacica akcióba lép. Mégpedig leginkább a Mammutban vagy a Westendben, mostanában ez a kettő játszik, a földrajzi fekvés meg a kínálat miatt, az apró gond csak az, hogy mintha ezek lennének a legdrágábbak, ha nem nézzük a kiárusítási heteket. A Westendbe jár a legtöbb külföldi, meg szerintem a legtöbb lógós diák is, a Mammutban viszont több az unatkozó, plasztikázott-barnára sült milliomosfeleség, meg a rájuk specializálódott butik is.

A Westend klasszisokkal nagyobb minden más plázánál, bár ez nem jelenti egyértelműen azt, hogy a választék is nagyobb, inkább nagyobb az üzletek alapterülete, vagy simán kettő van belőlük, mint pl. a Libriből vagy a Jeans Clubból. Ez utóbbi általában bejön, szinte mindig akcióznak valamit, ezerért-ezerötért adják a nemkínai felsőket, ami értékelendő, de az alkalmazottaknak mindig mindent azonnal vissza kell hajtogatniuk a helyére, és ettől kissé kedvetlenek, ami kevésbé értékelendő.

A Mammut szórakozóhelyei kétségkívül a legjobbak, mármint a plázákban működőek között, gondolok mondjuk a Kaméleonra, vagy a szintén a II. épületben található afrikai dizájnos egységre, aminek a neve, ha felakasztanak, se fog eszembe jutni, de nem is fontos. A plafonról lefelé lógó dekorációt nem kötelező észrevenni, azt inkább érdemes, hogy itt nem Media Markt van, hanem Saturn, a fukar. A Westendnek meg marha jó a tetőterasza, bár ilyentájt nem olyan élvezetes, mint nyáron, de akkor nagyon buli a zöldben, sétányokon lófrálni, a város közepében és a város felett egyszerre. Akárhogy is, összértékelésben a Mammut meg a Westend vannak a csúcson.


Városszéli plázák

Vannak városszéli plázák, ahová minden bizonnyal csak az jár, aki ott lakik valahol a közelben, mert mi a jó fenéért autózzon valaki egy félórát vagy békávézzon egy egészet, hogy aztán ugyanazt kapja, mint máshol. A Campona erre úgy válaszolt először, hogy a Tropicariumért, most meg úgy, hogy az állandóvá tett luxusjárgány-kiállításért, de szerintem ez csak egyszer jön be. A város túlvégén a Pólus Center is az elsők között volt, kezdetnek jó érv volt mellett mondjuk a jégpálya, de most már van a Westendnek is sajátja, igaz, az csak időszaki. Az azért dicséretes, hogy a Keletitől közvetlen járattal, a Pólus-busszal is ki lehet menni.

Vannak nem túl látványos, kisebb vagy nagyobb, szintén főleg az arrafelé lakók által látogatott helyek, mint a MOM Park, az Eurocenter, az Europark vagy a Budagyöngye és mások, de igazából ezek nem tartoznak az egész nap ott lógós helyek közé. A MOM főleg juppivonalban erős, nyilván a vele szimbiózisban élő irodaház miatt.

A Duna Pláza megkopott fénye

A Duna Plaza volt az első igazi nagy, de mára kissé megkopott a fénye. A műintézet a Gyöngyösi utcai metrómegállónál van, esőben igen hasznos, hogy közvetlen az aluljáróból megközelíthető, akárcsak a Westend. Rögtön a lenti bejárat mellett kopasz tengerimalacokat találok 14 ezerért, annyira csúfok szegények, hogy egész megsajnálom őket.

A földszinten Marks&Spencer, Promod, kicsit kisebbek, mint máshol, de a Marks&Spencer aktuálisan pont azt az akciót hozza itt is, mint a Westendben, nevezetesen, hogy 990 és 9990 között van minden, nem is tudom, ezt most jó-e nekem. Van Reserved ruhaüzlet, a tél végének köszönhetően szintén tele akciós feliratokkal, de azért utolsó darabos pulcsit ne akarjatok már 4000-ért rám sózni, mert morcos leszek.

Bemegyek egy Libribe, lévén, hogy két nap múlva jön Mrożek, nekem meg egy deka könyve sincs meg, ami csak azért nem ciki, mert évekig lelkes könyvtárlátogató voltam, de most dedikáltatnék, ha lenne mit. Mélységes csalódással veszem tudomásul, hogy nem tartanak Mrożeket. Libriből ki, van Schlecker, ami a DM és a Rossmann viszonylag korrekt konkurenciája, csak még kevés van belőle. Az emeleten egy nem túl bizalomgerjesztő, pöttömnyi könyvesboltba szív be a minden könyvre 20 százalék kedvezmény, és jé, két Mrożek is van, le is csapok, mint valami kultúrkeselyű, és még egyszer jé, a pénztároslány kérés nélkül is írná a számlát szakkönyvről.

A Duna Plaza környékbeliek központja – jellegét erősíti a patika és a posta jelenléte, mondjuk, nem mintha vasárnap délután bármelyik is nyitva lenne. Lehet, hogy nem is nagyon lenne rá igény, a vevők egyelőre mindenhol csak lézengenek, lehet, hogy korán van, még ülepszik a rántott csirke. A plázamacák valahova máshova járnak, itt inkább családok tűnnek fel, morbid módon egy fiatal pár azon derül, hogy néhány éves csemetéjük hogy tipeg felfelé bizonytalan léptekkel a lefelé tartó mozgólépcsőn, úgy látszik, ők nem féltik, nekem a hideg futkozik a hátamon, de ki tudja, lehet, hogy csak rendkívül liberálisok. A klozet mindig kényes pontja az olyan helyeknek, ahová kettőnél többen járnak, de itt budapesti plázás viszonylatban feltűnően rendben van.

A mozi Palace, ami nem meglepő, mert tavaly ők vásárolták fel a Hollywood Multiplexeket. Éhezőknek például a Meki fix pont, de van Norbi Update étterem is, bár nem biztos, hogy kívánom a csirkeburgerüket, ha hétszázat kérnek érte. Kicsit elmélkedem, hogy melyik kávézónak sikerült hülyébb nevet adni, a Cafe Plazának vagy a Caffe Caffének, majd a holland sajtszaküzlet bír rövid idejű maradásra, aztán húzás át az Árkádba, esős hétvége, jobbat nem tudok.

Kenzo és pekedlis néni az Árkádban

Az Árkád épp 5 éve nyílt meg az Örsön, piros metró végállomás, szóval közlekedés megoldva. Sokkal nagyobb a nyüzsgés, mint odaát a Dunában, de a közönség itt is érezhetően a környékbeliekből áll (az átlagnál többen mászkálnak nejlonszatyorral, benne tejjel-kenyérrel), és valszeg a nagyobb létszám az oka annak, hogy a női mosdóból inkább kifordulnék a szag miatt, nem hogy még fizessek érte, pedig mintha elvárnák, mi másért ücsörögne ott a néni aprópénzes pekedlivel.


Plázacicák itt sem tenyésznek nagy számban, de ez már nem idegen terepe számukra. Az Árkád kínálatában vetekszik a Mammuttal meg Westenddel, úgymond trendi (…), és azonnal jó pontnak könyvelem el, hogy van H&M, amit még különböző nyugat-európai fővárosokban szerettünk meg, amikor itthon még nem volt. A Douglasben itt sem szól rám senki, amikor fújok magamra valami narancsszínű cuccost, talán Kenzo, mindegy, csak időtöltés.

Mi az, itt nincs mozi? Mindegy, úgyse azért jöttem. Van viszont egészen vonzó déligyümölcsös pult, mézdinnyével, egyenesen Brazíliából, kilója 600-ért. Továbbá van Media Markt, C&A, Libri, szökőkút (az úgy tűnik, mindenhol van, szökőkút nélkül semmit se ér az egész, vagy a feng shui miatt van, nem tudom), a posta itt is zárva, viszont van Deichmann, ami a megfizethető árú és hordható cipőiről ismert, meg lankás mozgójárda, amitől frászt kapok, és odébb a mozgólépcsőn megint egy ellenirányban haladó kissrác, amitől szintén.

Sugár, a majdnempláza

Csak egy ugrás a Sugár, ami ugyan még nem pláza, de nagy és bevásárlóközpont, és felújították úgy, hogy belül már mégis majdnem pláza. A múlt lehellete nem szállt el e falak közül, ilyen sor üzlet van az emeleten, hogy Ajka kristály, Aranypók, BÁV, Domus, szóval szemmel láthatóan nem a 15-29 éves korosztály a célközönség, a többiek meg most biztos nem értek rá, azért üres a hely. Kívül láttam egy nagy CINEMA feliratot, ami azt jelentené, hogy akkor itt lesz az a mozi, de valahogy mégsem. Igazából ez jellemző az egész Sugárra, ez a „valahogy mégsem”.

Szóval elég belőle, kimegyek, a HÉV-nél a Sugárral egykorú lángossütő, épp Zugló és Kőbánya határán, a kazettás magnóból Deák Bill szól…
 

 

.