Borkostoló Herzog báró pincéjében

alon.hu

2007.06.22. 10:08

Santa Monicától nem messze kincsre leltünk. Egy ősi osztrák-magyar család leszármazottja ma is remek borokat készít.

Nagy kincsre leltünk. Csak egy órányira az otthonunktól, Santa Monicától északra, a csodálatos Csendes-óceán partján, Oxnard-ban talalhatjuk az egyik legősibb ausztriai-magyar származású borász, Herzog báró pincéjét. A pince ízletes borairól világhírű, és egyedülálló történelmi múlttal rendelkezik.

A Herzog az egyik legősibb borkészítő család, gyökereit Philip Herzoghoz vezethetjük vissza, aki több mint egy évszazada Szlovákiában az Osztrák-Magyar Monarchia idején Ferencz József császárnak volt a borásza. A császár annyira szerette Philip borait, hogy jutalmul báróvá nevezte ki.

A bárót az is különlegessé tette, hogy készített kóser és nem kóser borokat. A kóser borok egy elkülönített pincében készültek, és ízben rendkívül hasonlóak voltak a nem kóser borokéhoz. Elkeszítési módban nem volt sok különbség, viszont a kóser borokat csak a zsidó sabbath (zsidó szombat) tiszteletben tartói kezelhették.

Borkostoló a Herzog báró pincéjében


A második világháború idején a család a nácik elöl bujdokolt, majd a holokausztot követően a báró unokája, Eugene 1948-ban Amerikába menekítette a családot a cseh kommunista rendszer elől.

Az oxnardi epermezőktől már messziről látható a hatalmas területen elhelyezkedő Herzog borgazdaság. A modern megjelenésű és berendezésű épületben még étterem is található, ahol az érdekes borkostoló menü mellett számos különlegesség is megtalálható.

Joe Hurliman a borkészítő, húszéves szakmai gyakorlattal rendelkezik és a borokat magyar, francia és amerikai tölgyfahordókban erjeszti.

 


A borkostolás egy jókora "ú" alakú pultnál történik. A csinos borszakértő hölgyek barátságosan válaszolnak bármilyen Herzoggel való kérdésre. Hat dollárért négyféle bort kóstoltunk. A 2004-es Chardonnay és a Lodi 2005-ös Zinfandel a könnyebb borok kedvelőinek való. Viszont a 2003-as Edna Valley Syrah kimondottan gazdag az ízekben. Az édeskés bor íze szederre, karamellás vaníliára, színe pedig tintára emlékeztető.

Aztan jött a 2004-es Clarksburgi Chenin Blanc. Gyümölcsre emlékeztető desszert bor a 12,5 százalékos cukortartalmával! Mit is lehetne mondani? A Tokaji íz egyszerűen letagadhatatlan! Kóstolva mézre, ananászra és narancsra emlékeztünk. A nagyon kedvező 16 dollárért kínálják üvegjét.

Kellemes hangulatban szipogattuk az édes borokat, amikor a mellettünk lévő társaság felfigyelt az akcentusunkra. Büszkén mondtuk, hogy magyarok vagyunk. Ők Oklahomából jöttek, és a vicces csevegés során kiderült, hogy a Herzog Rizling sokkal ízletesebb és édesebb. A 2005-ös Montereyi Riesling-et kóstoltuk meg. Hasonlóan a Tokajihoz, későn szedik. Íze mézre, aszalt barackra, ananászra és aszalt almára emlékeztet. Aztán megállapítottuk azt is, hogy magasan ez a legízletesebb édes, amit valaha kóstoltunk itt Amerikában, persze azt is hozzáfűztük, hogy a Tokaji Eszencia sokkal jobb. A Herzog Rizling üveges ára 19 dollár. Nagyon megéri.

Beszélgetésünkre a borszakértők is felfigyeltek. Újra kiderült, hogy magyarok vagyunk, és hogy kedveskedjenek nekünk, elvittek minket egy bortúrára a pincébe, ahol mélyebben betekinthettünk a borkészítés világába. Tölgyfahordók mindenütt és egy pici palackozó üzem. Túravezetőnk, Lisa azt is elmondta, hogy Herzognak vannak pincéi mindenfele a világban, köztük Franciaországban is. És hogy borklubtagok is lehetünk, ami többek között kedvezményes borvásárlást is kínál.

Nem sokáig lehetett titkolni, hogy szakács vagyok. Lisa hamarosan átvitt minket az étteremb,e és bemutatott a főszakácsának, Todd Aaronnak. Számomra itt lett érdekes a dolog. Beszélgettünk az étlapon lévő ételek és a borok kapcsolatáról, a borban való párolásról. Például arról, hogy van egy lazac ételük, amit Chardoday-ban párolnak. Todd elmondta, hogy majdnem minden ételbe használ valamilyen fajta bort, és azt is, hogy a legnagyobb üzletet az hozza, hogy van egy különleges menüje, amiben minden egyes ételhez párosítja a hozzá illő bort. Spenót salátához Rosét, bárány bordához 2003-as Lodi Zinfandelt kínál.

Lisa és Todd is megállapította, hogy milyen barátságos emberek vagyunk. Mondtuk nekik, hogy igen, a magyar nép nagyon kedves és sokat szeret inni. Szóval vigyázzanak, mert visszajövünk és kiisszuk az összes magyar tölgyfahordót.

 

.