Szombathelyi központú a legnagyobb magyar egészségügyi közösségi oldal

alon.hu

2008.10.08. 19:03

Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni, a Vermes Imre által létrehozott Orvoskapcsolat.hu egy orvosoknak szánt IWIW, melyhez eddig már több mint 3500 doki csatlakozott. Ennek része a közelmúltban indult, immár a betegek felé is nyitott Netrendelő.hu. Vas megyéből 221, Szombathelyről 131 orvos elérhető itt.

Orvoskapcsolat

„A fiamnak azzal jött a fociból, hogy mindig kiugrik a válla. Elment orvoshoz, azt mondták, meg kell operálni, kapott egy időpontot a szombathelyi kórházba. Elkezdetem tájékozódni, először megkérdeztem a körmendi sebész kollegámat, aki megnézte a gyereket, és szintén azt mondta, hogy meg kell operálni. Viszont azt tanácsolta, hogy vigyem a fiút Budapestre, van ismerőse a baleseti intézetben. Felmentünk, és kiderült, hogy az ő ismerőse az én jó ismerősöm is, régen együtt dolgoztunk. De a műtétet mégsem ő, hanem az ismerőse csinálta, aki a legjobban értett a vállhoz.”

Ezzel a bevezetővel illusztrálta egy szerdai sajtótájékoztatón Dr. Vermes Imre, a Orvoskapcsolat.hu kitalálója és szerkesztője, hogy honnan jött az ötlet egy, az orvosok számára készült közösségi oldal elindításához.

A weboldal 2007. március 15-én indult 14 felhasználóval, és mára az ország legnagyobb ilyen jellegű hazai kezdeményezésévé nőtte ki magát: a mai napig körülbelül 3500 orvos csatlakozott hozzá.
A portál zárt, azaz kizárólag meghívóval lehet bekerülni, aki nem tagja a rendszernek, még böngészni sem tudja.

A sajtó képviselői mindenesetre egy prezentáció keretében megismerkedhettek az oldallal, illusztrációnk is ebből a prezentációból származik.

Az Orvoskapcsolat lényege, hogy az orvosok könnyebben megtalálják azt a kollegát, aki a pácienseiken a leghatékonyabban tud segíteni. Ezzel jelentős időt, pénzt és fáradtságot lehet megtakarítani, és nem mellékesen mindez a tb számára is kiadáscsökkentést jelent.

Hasonlóan az IWIW-hez, itt is léteznek adatlapok, lehet üzenetet küldeni, üzenőfalra írni, fórumozni és hasonlók.

Ami a szakmaiságot illeti, közzé lehet tenni a soron következő konferenciákat, híreket, információkat és állásokat, de nem elhanyagolandó a személyes vetület sem: régi egyetemi társakra lehet bukkanni, vagy éppen az új ismerősökkel lehet egyszerűen és hatékonyan tartani a kapcsolatot.

A rendszer fontos része egy digitális névjegykártya, mely a betegellátáshoz szükséges információkat (név, munkahely, szakvégzettség, specializáció, rendelési hely és idő stb.) tartalmazza. Ezek az adatok jelennek a weboldal nagyközönség számára nyitott felületén, amely Netrendelő.hu néven fut.

Netrendelő

A néhány hónapja indult Netrendelő.hu bemutatásával könnyebb a dolgunk, ugyanis olvasóink egyszerűen átkattinthatnak, és már láthatják, hogy miről van szó.

Az oldal lényege, hogy az Orvoskapcsolat-adatbázis egy részének megnyitásával a betegeknek és érdeklődőknek lehetőségük van, hogy egy finomra hangolt szűrő segítségével megkeresse azt az orvost, aki legjobban tud segíteni.
A portál másik újdonsága az online előjegyzési rendszer. Ennek a műszaki lehetősége elvileg mind a 3500 orvos számára adott. Egyelőre még csak kevesen – körülbelül hatvan orvos – használja élesben a szolgáltatást, a jövőben várhatóan ez a szám ugrásszerűen nőni fog. Egyrészt azért, mert az emberek egyre jobban hozzászoknak az internetes ügyletek bonyolításához, másrészt mert praktikus: segítségével telefonok, várótermi ücsörgések, munkahelyi szabadnapok válthatók ki.

Az ALON kérdésére Vermes Imre elmondta, hogy a szombathelyi fejlesztés és a szerkesztés érezhető a közösségi oldalon, ilyen például az a tény, hogy az itteni orvosok nagyobb arányaiban számban vannak jelen, és az átlagnál aktívabbak az online előjegyzési rendszer használatában is.

Az Orvoskapcsolat és a Netrendelő teljes egészében magán kezdeményezésként jött létre, és úgy is működik

 

.