Új influenza: teszteltük (volna) a rendszert

alon.hu

2009.07.15. 10:05

Immár Magyarországon is egymás után fordulnak elő az új influenzás megbetegedések. Bár a szakemberek a nyári hónapokban nem tartanak járványtól, őszre jelentősen megnő a tömeges fertőződések kialakulásának esélye. Az ALON – több-kevesebb sikerrel – utánajárt, hol tart a felkészülés.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) győri régiós központja úgy döntött, ha kialakul a járvány, a szombathelyi Markusovszky kórházban látják el, illetve kezelik a Vas, a Zala, és a Győr-Moson-Sopron megyei, influenzavírussal vélhetően fertőzött vagy fertőzött betegeket. A Markusovszkyban ezért arról érdeklődtünk, milyen intézkedésekkel készülnek a járványos időszakra, s mit tanácsolnak az embereknek, hogy elkerüljék a megbetegedést.

 

Az illetékes osztályvezető orvos szűkszavúan annyit közölt az ALON-nal, hogy az intézmény és a lakosság vonatkozásában majdnem ugyanazok a „szabályok”, mint az évről-évre visszatérő influenzajárványok idején: többek között a kórházban fekvő betegek elkülönítése, látogatási tilalom, a higiéniás követelmények betartása szerepel az eszköztárban. Az emberek vigyázzanak egymásra például azzal, hogy zsebkendőbe tüsszentenek, ne látogassanak olyan rendezvényeket, amelyek sok embert vonzanak, főleg ne zárt térben megrendezetteket, s gondoskodjanak róla, hogy szervezetük ellenálló képessége megfelelő legyen. Ajánlatos még a védőoltás beadatása.

Kérdésünkre válaszolva – mi történik abban az esetben, ha minden eddiginél nagyobb számban kerülnek influenzás betegek a Markusovszkyba? –, a szakember a figyelmünkbe ajánlotta a kórház intézkedési tervét, valamint az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján elérhető információkat. Mivel leginkább az előbbi érdekelt minket, felvettük a kapcsolatot azzal a személlyel, aki révén betekinthettünk volna a dokumentumba. Ígéretet kaptunk tőle, hogy még aznap elküldi részünkre, ám az intézkedési terv azóta sem érkezett meg.

A kórház honlapján kutakodva viszont rábukkantunk egy május 6-án kelt hírre. Ebben dr. Lakner Lilla, a Minőségirányítási és Kórházhigiénés Osztály osztályvezető főorvosa a Vas Népének arról beszél, hogy elegendő mennyiségű személyi védőeszköz, speciális orr- és szájmaszk, köpeny és védőkesztyű áll rendelkezésre az intézményben. Ha kitörne a járvány, elsőként az Infektológiai Osztályra kerülnének a betegek. Amennyiben ez az osztály megtelne, más osztályokat ürítenének ki. A kórház dolgozóit folyamatosan képezik, hogy felkészüljenek a járványügyi helyzetre.

A következő lépésünk az volt, hogy elmélyedtünk a Nemzeti Influenza Pandémiás Tervben, amely ugyan általánosabb információkat tartalmaz, mint a szombathelyi intézmény terve, ennek ellenére számos érdekességre bukkantunk.

A terv taglalja azt, hogy a járvány milyen hatással lesz az egészségügyi rendszerre. Eszerint az alapellátás találkozik majd a megbetegedettek legnagyobb tömegével. A háziorvosi rendelők zsúfoltsága és a házhoz hívások megszaporodása várható. Utóbbit növelheti, ha a fertőzés terjedésének megelőzése okán az egészségügyi hatóság szorgalmazza a lakáson történő ellátási forma előnyben részesítését.

A mentőszolgálat, valamint az alternatív mentő- és betegszállító szolgáltatók az átlagost többszörösen meghaladó, folyamatosan jelentkező feladatokkal számolhatnak.

A fekvőbeteg gyógyintézeteknek a fertőzőbeteg-ellátó osztályok 100 százalékon felüli telitettségén túl adott esetben további fertőzőbeteg-elhelyezési részlegeket kell kialakítaniuk és működtetniük. A várható szövődmények miatt az intenzív kapacitásokra ugyancsak számottevő többletigény jelentkezne még akkor is, ha e kapacitások csak az influenzás betegek ellátását szolgálnák.

A várható járvány alapvetően befolyásolhatja a fekvőbetegek ellátását. A katasztrófatervekben leírtaknak megfelelően csak a feltétlenül kórházi kezelést igénylő betegek maradhatnának a kórházakban, illetve csak ilyen betegeket lehetne felvenni.

A járvány alatt megnövekszik a szakemberigény, a kórházak várhatóan lényegesen több gyógyszert, diagnosztikai anyagot, fertőtlenítőszert, egyszer használatos egészségügyi anyagot, textíliát és élelmiszert használnak fel. A készleteket folyamatosan figyelik.

A Nemzeti Influenza Pandémiás Terv a járványos időszakot –amikor az új influenzavírus altípus fokozott intenzitással terjed a lakosság körében – hét szintre osztja. A negyedik az a szint, amikor az új altípus által okozott igazolt megbetegedések Magyarországon is megjelennek. Az ötödikről akkor lehet beszélni, amennyiben hazánkban az új vírus regionális, a hatodikról, ha országos járványt okoz. A hetedik szint a járvány első hullámát, a nyolcadik a második, harmadik hullámát jelenti.

Az egészségügyi államigazgatási szerv a negyedik szinttől sok máson kívül elrendeli a rizikócsoportok oltásának megkezdését, a betegek kezeléséhez szükséges gyógyszerek elosztását. Amennyiben szükség van nemzetközi segítségre, az egészségügyi miniszter javaslatot tesz a kormánynak a segítségkérés kezdeményezésére. Az arra előzetesen vállalkozó nyugdíjas orvosok, egészségügyi szakdolgozók, az egyénileg vagy a karitatív szervektől érkező önkéntes betegápolók, és az egészségügyi felsőoktatási intézményekből jelentkező hallgatók segíthetik a kórházi személyzet munkáját. Az Egészségügyi Minisztérium felkéri a Magyar Vöröskeresztet, a civil és az egyházi karitatív szervezeteket, fokozottan kísérjék figyelemmel a támogatásra szoruló idős embereket, valamint legyenek segítségükre például a vásárlásban, a gyógyszerek beszerzésében. A regionális tisztifőorvosok figyelemmel kísérik a halottak elhelyezését, és ha arra van szükség, a védelmi bizottságoknál kezdeményezik a tárolókapacitások növelését. A hazai és a nemzetközi helyzetről az Országos Epidemiológiai Központ az internet segítségével folyamatosan tájékoztatja majd a közvéleményt.

.